nuotion sytytys

5 helppoa nuotion sytytysvinkkiä kesäretkelle

Kerro kaverille!

Miten sujuu nuotion sytytys? Kesäretki lähestyy, mutta keli on kotoisan kolea ja sadettakin luvassa? Mietityttääkö tulenteko? Poimi tästä talteen nuotionsytytysvinkit, niin pääset nopeammin nauttimaan nuotion loimusta pannukahvia siemaillen.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Miten sytytän nuotion? Poimi tästä parhaat vinkit nuotion sytytykseen

1. Kuivat sytykkeet nuotioon

Suurimassa osassa Suomen nuotio- ja laavupaikoista on valmiina puita ja liiterin pohjalla usein ihan rittävästi kuivaa puusälää sytykkeeksi, kunhan vähän kaivelee syvemmältä. Jos kuitenkin haluat varmistua siitä, että saat nuotiosi alkuun riihikuivilla sytykkeillä, ota mukaan omat tuohenpalaset ja hesarinsiivut kuivapussiin pakattuna. Muista riittävä määrä, mikäli homma ei onnistu ensiraapaisulla! Jos isommat polttopuut ovat vähänkään kosteita, saattaa niiden sytyttämiseen mennä kuivaa pikkusälää melkoinen määrä. Sytykkeiksi käyvät toki myös kuiva heinä, kanerva, neulaset, kuivat oksat ja niin edelleen, kunhan niitä on tarpeeksi.

Esimerkiksi *nämä sytytyspalat helpottavat sytytystä.

2. Kuivat tulitikut ja tuulensuoja

Tulitikkuja saa useissa eri kokoluokissa ja pikkutikuilla näpräämiseen voi kahvihampaan kolottaessa mennä hermot. Myös tulitikuissa kuivuus on kaiken A ja O, joten pakkaa ne kuivapussiin, joita löydät retkeilykaupoista eri kokoisina versioina. Kovassa tuulessa tikut sammuvat usein samantien sytytyksestä, joten rakenna tuulensuoja, jossa saat rauhassa näperrellä tulensytytyksen parissa.

Myös *tarppi toimii tuulensuojana ja tietysti suojaa myös sateelta. Tarppeja on moneen hintaluokkaan.

3. Terävä puukko ja tehokas kirveenheilutus

Näppärä eränainen vuolee kiehiset ja pikkulastuja sytytykseen kädenkäänteessä, mutta koko touhusta ei tule mitään tylsällä puukolla ja isoilla halkaisemattomilla puilla. Pidä siis puukkosi terävänä ja terä puhtaana. Useimmista nuotiopaikkojen puuvajoista löytyy kirves, mutta mikäli haluat olla omavarainen tässäkin asiassa, hommaa nätti ja tehokas retkikirves nuotiopuiden pilkkomiseen.

Hanki oma puukko *tästä.

 

4. Rakennus- ja sytytystyyli vapaa

Olet varmaan kuullut konkareilta uskollisesti puolustettuja näkemyksiä siitä, miten nuotiopuut tulee latoa? Muista kuitenkin, että tyyli on vapaa ja merkityksellisintä on lopputulos. Nuotio mallia ”hirsitalo” pysyy kätevästi pystyssä ja jos sytykkeet lähtevät heti rätisemään, ottavat puut hyvin tulesta kiinni. Ei kuitenkaan syytä huoleen, jos oma kyhäelmäsi muistuttaa lähinnä sortunutta tornia tai vinoa juhannuskokkoa! Tärkeintä on, että puut nappaavat alla olevista sytykkeistä tulen, ei rakennustyylillä ole juurikaan väliä. Jos tulosta eli iloisesti rätisevää nuotiota ei sääolosuhteista tai muusta syystä johtuen synny, ei kannata jäädä tuskailemaan ja palelemaan. Useiden tuloksettomien yritysten jälkeen voi ottaaa käyttöön järeämmät aseet, kuten sytytyspallot, taskukokoisen liekinheittimen, lamppuöljyn, marinolin tai muun aineen sytytystä helpottamaan. Muista paloturvallisuus, kuten toki koko touhussa muutenkin.

5. Turvallisuus ja metsäpalovaroitus

Avotulenteko maastoon ei ole jokamiehenoikeus, joten Suomessa ei mihin tahansa korpikuusen kannolle voi tulia alkaa väsäämään. Merkittyjä nuotiopaikkoja sen sijaan on pilvin pimein, joten näistä löytyy varmasti jokaiselle hyviä tulistelupaikkoja. Metsäpalovaroituksen aikaan avotulen teko ei ole sallittua edes tulentekopaikoilla, paitsi keittokatoksissa. Retkikeittimet ovat tällöin hyvä valinta kahvin keittoon ja ruuan laittamiseen maastossa, ja toki niiden käyttö on muutenkin suositeltavaa ellei nuotiota välttämättä tarvitse lämmitykseen tai tunnelmointiin.

Lukuvinkki: Tarpeettomat retkivarusteet – onko niitä?

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top