Ashram Intia | Kokemuksia

Ashram Intiassa – Luostarielämän taikaa

Kerro kaverille!

Minkälaista on elämä Intian ashramissa eli luostarimaisessa keskuksessa? Entä kenelle ashram-matkailu soveltuu? Tässä kokemuksia Intian Sivananda -ashramista. 

Joku syksyinen ilta idea syttyi ystävän kanssa höyryävän teekupin äärellä. Mitenköhän kuukauden mittaisen reppureissauksen oheen Intiassa voisi saada lisää sisältöä? Jotain sellaista, joka saisi meidät viihtymään yhdessä paikassa pitkään elämyksiä kokien. Jotain, jonka voisi toteuttaa pienellä budjetilla, ja johon voisi yhdistää rakkaan harrastuksemme joogan.

Selailimme ideoinnin sivussa lahjaksi saamaani Sivananda-joogakirjaa. Kirja tipahti lattialle ja jäi auki viimeiseltä sivulta ”Haluatko syventää kokemustasi sivanandajoogasta, hiljentyä ja viettää ikimuistoisen loman, löydä ashramimme ympäri maailman”. Siinä se vastaus oli, lähtisimme Intiaan ashramiin, luostarimaiseen keskukseen!

Kohti ashramia Intiassa

Ystäväni jäi tältä reissulta pois, mutta löysin pian itseni rinkka seuranani laskeutumassa Mumbain kansainväliselle lentokentälle, josta suuntana oli Keralan osavaltio Intian eteläisimmässä kärjessä. Päädyin viettämään jouluni Sivananda-joogakeskuksessa, joka sijaitsi Neeyar Dam -nimisessä pienessä kylässä.

Keskus oli rakentanut joulun ympärille erityisen retriitin nimeltään Yoda Ayurverda Cultural Programme. Ohjelmaan sisältyi sivanandajoogaa aamuin illoin, meditointia, mantralaulua, karmajoogaa (päivittäin tapahtuvaa vapaaehtoistyötä) sekä terveyteen liittyviä luentoja esimerkiksi ayurverdasta. Lisäksi saimme nauttia huikean kattauksen Keralan värikästä kulttuuria tanssin ja musiikin muodossa.

Päädyin valitsemaan budjetilleni sopivan yöpymisen askeettisessa dormitoriossa, jossa kylpyhuoneet jaettiin muiden yöpyjien kesken. Muunlaisiakin majoitusvaihtoehtoja keskuksesta löytyi. Yöpymisen hintaan sisältyvä ruokailu oli myös pelkistettyä, mutta mitä erinomaisinta vegaanikasvisruokaa. Ashramin kahvilasta löytyi herkkuja koti-ikävään, kuten itseleivottuja suklaakeksejä ja tuoreista hedelmistä puristettuja smoothieita.

 Ashramin toiminnoissa tottui hiljaisuuteen, ja lopulta se oli todella rauhoittavaa ja kaunista.

Ashramin portit suljettuani katujen kaaos hajuineen, tuoksuineen ja äänineen jäi taakse. Vehreän puutarhan ympäröimä temppeli tervehti ashramiin saapuvaa, ja sen seiniä koristavat perinteiset intialaisen mytologian maalaukset seurasivat uuden tulokkaan kulkua. Astuin uuteen salaperäiseen maailmaan, jonka säännöt ja päivittäinen rytmi tulivat uutena.

Ensimmäinen yhteinen ruokailu koitti, ja istuuduin lattiamatolle odottamaan ruoan tuloa teräslautanen visusti kädessäni. Hetken lautasta peilailtuani yritin aloitella pientä keskustelua varovasti vierustoverini kanssa. Vaivihkaa tämä jättiläismäinen, selkeästi saksalaisen oloinen mies murahti ”salissa on hiljaisuus ja kaikille täytyy antaa ruokarauha”. Voi apua, olin toiminut väärin, kuinka noloa! Toivuin hetkessä kokemuksesta, kun huomasin, että muitakin samanlaisia, puhuvia uusia tulokkaita saapui paikalle.

Ashram kokemuksia | Auringonlasku

Syönti tapahtui hiljaisuudessa, kuten myös esimerkiksi useat järjestetyt kävelyt. Ashramin toiminnoissa tottui hiljaisuuteen, ja lopulta se oli todella rauhoittavaa ja kaunista. Saatoimme joskus lähteä kävelemään aamupimeän aikaan saadaksemme auringonnousun taltioitua. Hetki oli maaginen, kun saavuimme usvantäyteisen joen rantaan, aurinko alkoi luoda säteitään veden pintaan, ja me pysähdyimme meditoimaan ja laulamaan sanskritin kielellä. Jopa minä, laulutaidoton, opin päivien kuluessa nämä toistuvat ihanasti rauhoittavat harjoitukset, joita kutsuttiin mantroiksi ja kirtaneiksi. Ashram- ja luostarielämässä on joitakin pieniä sääntöjä, mutta niitä ei kannata säikähtää. Vinkki: helpoiten oppit vierustoveria vakoilemalla.

Intian ashram-matkailu sopii monille

Kenelle ashram-matkailu on sitten suunnattu? Näkisin, että kokemuksena se sopii useimmille. Ikähaitari tässäkin ashramissa vaihteli nuoresta vanhaan. Eräs kauniisti vanhentunut amerikkalaisrouva kertoi olevansa iältään 80-vuotias, ja joogaa oli takana nelisenkymmentä vuotta. Hän oli oikea sivananda-ashramkonkari. ”Takanani on jo viiden muun maan Sivanadakeskukset, vielä kolme on valloittamatta”. Noin minäkin haluan tuonikäisenä rohkeasti toteuttaa matkaunelmiani!

 

Viettääksesi aikaa ashramissa sinun ei odoteta olevan uskonnollinen tai harras ihminen, mukaan voit tulla itsenäsi, avoimena ja uteliaana uutta kohtaan. On hyvä ymmärtää, että ashram on luostarinomainen keskus, ja siellä pätevät tietyt pelisäännöt, ja askeettisuus on osa ympäristön luonnetta.

Ashramit ympäristöineen tarjoavat puitteet rauhoittumiseen, mielenrauhaan, itsensä tutkimiseen ja kehittämiseen. Joulun aikaan tämä ashram oli kuitenkin suhteellisen täysi, ja omaa rauhaa oli hiukan vaikeampi löytää. Suomalainen kun olen, sitä joskus kaipaisin ja kiipesin silloin illan hämärtyessä majapaikkani katolle pyykkinarujen lomaan tuhansien tähtien taivasta ihastelemaan.

Sivananda Ashram Intiassa | Varoituskyltti

Kenelle ashram-matkailu on sitten suunnattu? Näkisin, että kokemuksena se sopii useimmille. Ikähaitari tässäkin ashramissa vaihteli nuoresta vanhaan. Eräs kauniisti vanhentunut amerikkalaisrouva kertoi olevansa iältään 80-vuotias, ja joogaa oli takana nelisenkymmentä vuotta. Hän oli oikea sivananda-ashramkonkari. ”Takanani on jo viiden muun maan Sivanadakeskukset, vielä kolme on valloittamatta”. Noin minäkin haluan tuonikäisenä rohkeasti toteuttaa matkaunelmiani!

Ashram-elämä Intiassa on aikaisia aamuja

Lomallahan tietenkin voisi kuvitella nukkuvansa pitkiä aamu-uunia valkoisissa lakanoissa. Ashram ei välttämättä kohtaa ei-aamuihmisen toiveita. Kellon lyödessä 5.30 pärähtää ilmoille tiibetiläisen kongin ääni, ja ylös on noustava, säälimättä.

Kummasti keho tottui rytmiin, ja aloin herätä jo ennen kellon lyömää, mutta en suinkaan linnunlauluun vaan toisenlaiseen luontokelloon. Ashramin porttien ulkopuolella oli samea, vihreä, sammalpeitteinen järvi. Järven toisella puolen sijaitsi rauhoitettu luonnonsuojelualue Neyyar Wildlife Sanctuary, jonka yhteydessä eli valvotusti leijonia. Ihan kuin nämä leijonat olisivat aamuisin tienneet, että kyllä, kohta noiden joogien on aika herätä. Mahtava mourina ja konsertti alkoi 5.20 niin, että koko ympärillä oleva viidakko varmasti heräsi. Siitä päivän oli hyvä käynnistyä. Nukkumattien onneksi aamutuima aloitettiin meditoimalla, joten armonaikaa oli vielä pikkuisen. Aika-ajoin salissa kuului kuorsaus, ja joku kopsahti risti-istunnasta johonkin vielä mukavempaan asentoon.

Matkaan voi tarttua myös uusia matkaideoita ja uusia matkatovereita. Jos jatkat joogaretriitin jälkeen matkaamista muualle kauniiseen Keralaan, törmäät varmasti tuttuihin ashramystäviin.

Niin Brasilia, Etelä-Afrikka kuin Azerbaidžan vilahtelivat kanssajoogien kansallisuuksissa. Meitä osallistujia oli lähemmäs 150 ympäri maailman. Parhaita kokemuksia ovat tietenkin kohtaamiset, ne ihmiset. Ystäviä näissä paikoissa saa helposti, ja matkalaukkuun jää mitä mielenkiintoisimpia elämänkokemuksia ja -tarinoita. Matkaan voi tarttua myös uusia matkaideoita ja uusia matkatovereita. Jos jatkat joogaretriitin jälkeen matkaamista muualle kauniiseen Keralaan, törmäät varmasti tuttuihin ashramystäviin.

”Madam, vata on selkeästi kehotyyppinne. Siihen sekoittuu myös kaphaa, josta kielii teistä välittyvä olemus.” Istuin ashramin intialaisen ayurveda-lääkärin vastaanotolla ihmettellen olemustani ja kaikkia näitä minulle uusia sanoja. Tutustumisen ayurverdan maailmaan voi aloittaa käymällä keskuksessa sijaitsevan hoitolan lääkärin vastaanotolla ja esimerkiksi ottamalla virkistävän kymmenen euron hintaisen öljyhieronnan. Sivananda-ashram tarjoaa ammattimaisia hoitoja, detoxretriittejä sekä mahdollisuuden opiskella perusteet tästä ikivanhasta intialaisesta hoitomuodosta. Osa ashramiin tulijoista tulevat opiskelemaan Sivananda-joogaopettajan koulutusta, joten keskuksen toiminta on hyvin monipuolista.

Ashram Intiassa – Terveyttä ja iloa Sivananda-keskuksista

Sivananda-keskuksien missio on levittää joogan kautta rauhaa, terveyttä ja iloa. Sivananda Yoga Vedanta Ashram sijaitsee Keralan osavaltiossa Etelä-Intiassa. Parhaiten paikalle pääsee Mumbaista, josta voi ottaa jatkolennon tai junan Kochin kaupunkiin. Sieltä matka jatkuu junalla Trivandumin kylään ja lopuksi bussilla itse keskukseen. Pelkistetty majoitus täysihoidolla ja kaikella ohjelmalla dormitorissa maksaa alkaen 11 euroa päivässä. Vastaavia Shivananda-ashrameita on yhdeksässä eri maassa ympäri maailman Bahaman saarilta alkaen.

Kaikki hyvä päätyy aikanaan, ja lähes reilun viikon mittaisen ashram-kokemuksen jälkeen olo oli virkistynyt säännöllisen elämänrytmin myötä. Matka jatkui uusien ashram-ystävien kanssa kohti merenrantaa Varkala-nimiseen kylään. Siinä Ambassador-taksin kyydissä matkatessa mutkaisilla pienillä teillä mieleen hiipi ajatus, että luostarimatkailua voisi kokeilla uudestaankin.

Lukuvinkki: Joogaretriitti Kambodzassa – Iloa ja inspiraatiota elämään

Miltä tuntuu elää hetki thaimaalaisessa luostarissa?

Kerro kaverille!

3 ajatusta aiheesta “Ashram Intiassa – Luostarielämän taikaa”

  1. Paluuviite: Mika Määttänen: Sisäinen Intia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top