Couchsurfing

Couchsurfing – Vinkkejä sohvasurffaavalle naiselle

Kerro kaverille!

Sohvasurffaus eli englanniksi Couchsurfing on jo monelle suomalaismatkailijalle tuttu konsepti. Couchsurfing-sivuston kautta etsitään kohdemaassa paikallinen majoittaja, jonka kautta kohde koetaan pintaa syvemmältä – majoittajan elämään, ajatuksiin ja kulttuuriin tutustuen. Kun majoittuja saa sohvasurffaamalla majapaikan, vastavuoroisesti majoittajalle tarjoutuu tilaisuus tarkastella omaa kulttuuriaan uusin silmin ja oppia samalla esimerkiksi tarinoiden, ruoan tai yksinkertaisesti yhteisen ajanvieton kautta hänelle tuntemattomasta maailmasta ja ihmisestä. Toisinaan Couchsurfing toimii myös avaimet käteen -periaatteella, mutta suurin osa käyttäjistä on sivustolla kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen, ei ilmaisen majoittamisen vuoksi.

Kaikista internetin tarjoamista, ilmaisista majoitusverkostoista Couchsurfing on ehdottomasti sekä suosituin että luotettavin. Sivusto panostaa jatkuvasti käyttäjäturvallisuuden kehittämiseen ja Couchsurfingin kautta tapahtuu äärimmäisen harvoin hyväksikäyttöjä tai muita rikoksia. Siitä huolimatta niiden mahdollisuus on olemassa.

Couchsurfing – 5 Vinkkiä sohvasurffaavalle naiselle

Parhaimmillaan sohvasurffaus on ainutlaatuinen, uusiin ystävyyksiin ja unohtumattomiin elämyksiin johtava kokemus, ja suosittelen sitä sydämeni pohjasta jokaiselle matkailijalle. Naisena kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama simppeli neuvo, joiden avulla välttyy huonoilta kokemuksilta vieraiden luona yöpyessä.

1. Tarkista suositukset

Couchsurfing-sivuston turvallisuus ja toimivuus perustuu pitkälti paitsi ihmisten omiin kuvauksiin, myös muiden ihmisten jättämiin suosituksiin. Suositusten lukeminen ja niiden lukumäärän tarkistaminen on suositeltavaa, sillä niiden kautta on helppo saada kuva siitä, minkälainen kaveri profiilin takana lymyää. Mikäli positiivisia suosituksia on päälle sata, muutamankin läpi lukeminen riittänee. Mikäli suosituksia ei ole tai niitä on esimerkiksi vain kaksi (joista kumpikaan ei ole entisten vieraiden kirjoittamia), kannattaa majoittautumista kyseisen henkilön luona harkita kahdesti. Tiedän, että olisi ihanaa olla juuri se ensimmäisen Couchsurfing-kokemuksen tarjoaja, mutta kannattaisiko tehtävä kuitenkin jättää jollekin toiselle? Let’s face it: olet nainen ja menossa vieraassa maassa täysin tuntemattoman ihmisen kotiin.

Lukuvinkki: Soolomatkalla naisena – 12 vinkkiä turvallisuuteen

2. Selaa valokuvat

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tämä pitää paikkaansa myös Couchsurfingin suhteen. Monissa maissa (kuten Paraguayssa, Brasiliassa ja Italiassa) on jokseenkin yleistä, että sekä Facebookia että Couchsurfingia käytetään toisinaan seuranhakuun. Tämä ei missään nimessä tarkoita, että miesmajoittajat kävisivät näissäkään maissa päällesi, mutta mikäli haluat majoittajan, joka on kiinnostuneempi kulttuurinsa kuin sänkynsä jakamisesta kanssasi, katso ihmeessä valokuvat läpi. Toki on olemassa paljon rantakaupunkeja, joissa vähäpukeisuus kuuluu kulttuuriin, mutta mikäli mahdollinen majoittaja poseeraa joka kuvassa pienissä Speedoissa lihaksiaan pullistellen, ehkä muidenkin majoittajien profiileihin kannattaa tutustua. Riippuu toki siitä, mitä itse kohtaamiselta haet.

3. Lue profiili ajatuksella

Silloin, kun en huonojen yhteyksien puolesta voi roikkua tuntikaupalla netissä, scouttaan majoittajat läpi juuri tässä järjestyksessä: suositukset, valokuvat ja sitten vasta kirjoitettu profiili. Vaikka itse kirjoitettu profiili on loppujen lopuksi se mikä ratkaisee, kahden ensimmäisen perusteella on helppo äkkiseltään seuloa varteenotettavat jyvät akanoista. Sen jälkeen voi rauhassa keskittyä lukemaan, mitä majoittajakandidaateilla on sanottavanaan. Ja muista, toistan muista tosiaan lukea profiilit läpi. Ei vain siksi, että majoittaja olettaa sinun ottaneen yhteyttä häneen, koska olet kiinnostunut juuri hänestä, vaan myös, jotta tiedät itse enemmän mahdollisesta majoittajasta. Mikäli profiilissa lukee esimerkiksi: “I’m into free love, sex and tantra and want to share this passion with the people staying in my house” (olemassa oleva profiili Argentiinasta), etkä itse ole innostunut kyseisistä aktiviteeteista tuntemattoman kanssa, niin kenties tämä henkilö ei ole juuri se oikea sinulle.

4. Huomioi nukkumispuitteet

Couchsurfing-profiilit on jaettu henkilökohtaiseen profiiliin ja majoitustietoihin. Etenkin nukkumispuitteet on näistä se, mihin naismatkailijan kannattaa kiinnittää huomiota. Sanotaanko majoitustiedoissa, että majoittaja majoittaa vain naisia? Sanotaanko hänen profiilissaan, että hänellä ei ole tarjota vierailleen ylimääräistä patjaa, sohvaa tai huonetta? Sanooko hän eksplisiittisesti, että vieraat majoittuvat hänen parisängyssään? Näitä tapauksia on sivustolla onneksi äärimmäisen vähän, mutta niitä kuitenkin on, joten kannattaa lukea nukkumispuitteet huolellisesti läpi. Ihminenhän saa kotonaan tarjota, mitä haluaa, mutta jälleen kerran on hyvä tiedostaa molempien osapuolien lähtökohdat ennen kuin laittaa majoituspyynnön vireille. Ellet siis halua päätyä nukkumaan vieraan miehen sänkyyn oman huolimattomuutesi vuoksi, tarkista, minkälainen yösija hänellä on sinulle tarjota.

Lukuvinkki: Vinkit ensimmäiselle soolomatkalle

5. Käytä aina Couch Request -toimintoa

Aiemmin Couchsurfingissa otettiin majoittajiin yhteyttä yksityisviestien kautta. Muutama vuosi sitten käyttäjäturvallisuutta parannettiin entisestään ottamalla käyttöön niin kutsuttu Couch Request -toiminto. Sen kautta sivuston ylläpito pystyy tehokkaasti seuraamaan, kuka yöpyy milloin missäkin. Vaikka jo edellä mainittuja ohjeita noudattamalla välttyy mitä todennäköisimmin huonoilta kokemuksilta, kannattaa aina jättää itsestään jälki Couchsurfing-sivustolle majoittajille kirjoittaessa. Älä siis missään nimessä lähetä viestejäsi majoittajalle tekstiviestitse, sähköpostitse, WhatsAppin tai minkään muunkaan kolmannen osapuolen välityksellä, siitä huolimatta, että majoittaja tarjoaisi profiilissaan näitä vaihtoehtoja. Tee sen sijaan aina ensin virallinen Couch Request ja käy kaikki kirjeenvaihtosi sivuston kautta – tämä on ainoa keino, jolla Couchsurfingin ylläpidolle jää jälki siitä, missä olet.

Lue myös Couchsurfing-sivuston omat turvallisuusohjeet täältä.

Kuva: ©Joona Pettersson

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top