retkeilyvarusteet

Kolme varustetta, joita ilman en lähde seikkailulle

Kerro kaverille!

Ulkoiluvarusteet; tarpeellisia, tarpeettomia, ihania, kalliita, huonoja, hyviä ja ennen kaikkea valtava bisnes. Listasin kolme tärkeää ulkoiluvarustetta, joita ilman lähden harvoin seikkailulle.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Kolme tärkeää ulkoiluvarustetta

1. Toppahame

Palelevien kankkujen pelastaja! Ruotsalainen Skhoop aloitti valmistamaan toppahameita Åressa jo vuonna 1999, mutta kesti kauan, ennen toppahameet alkoivat yleistyä ulkoiluvaatevalmistajien valikoimissa. Nykyään niitä löytyy yllin kyllin, vaikka niitä ei suomalaisten kauppojen valikoimissa näekään kovin usein.

Suuri osa hameista on untuvatäytteisiä, mutta myös keinokuitueristeellä täytettyjä hamosia löytyy. Untuvan ja keinokuidun ero on karkeasti ottaen seuraava: untuva on paino-eristävyyssuhteeltaan keinokuituja, kansankielellä vanua, parempi. Keinokuidut, kuten Primaloft, taas kestävät paremmin kosteutta eli säilyttävät eristävän ominaisuutensa myös märkänä. Olennaista toppahameessa on sen pukemisen helppous – hameen pitäisi olla toiselta sivulta kokonaan auki, jotta sen saa helposti puettua kenkien yli. Taskut ovat plussaa, pituuden ja paksuuden voi valita käyttötarpeen mukaan. Jos pieni koko on tärkeää, kannattaa kiinnittää huomiota pakkautuvuuteen.

Hanki toppahame *tästä.

Hanki vastuulliset ulkoiluvarusteet!
Tavarataivas - topphame
Toppahame lämmittää tunturiviimassa.

2. Otsalamppu

Vielä 20 vuotta sitten partioretkillä hipsittiin Vartan taskulamppujen kanssa – otsalamppujen tarjonta oli vähäistä. Perinteisten hehkulamppupolttimoiden tai niiden kaltaisten teknologioiden ongelma retkikäytössä oli virtasyöppöys ja rikkoutumisalttius. 90-luvun mittaan leditekniikka kehittyi, mikä tarkoitti huimaa kehitystä myös otsalampuissa.

Ledit kuluttavat murto-osan siitä energiasta, minkä perinteiset valaisimet vievät ja ovat huomattavasti iskunkestävämpiä. Tämä mahdollistaa sen, että tulitikkuaskin kokoiseen pakettiin mahtuu sekä lamppu että sen paristot.

Nykyään otsalamppujen valoteho ilmoitetaan lumen-asteikolla. Nämä arvot ovat viime vuosina moninkertaistuneet vauhdilla. Pelkkä teho ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Lampun rakenteella voidaan vaikuttaa valon suuntaukseen, mikä vähentää valotehon tarvetta ja siten energian kulutusta. Nykyään suurin osa lampuista on USB-kaapelilla ladattavia ja parhaimmista löytyy sekä akku- että paristomahdollisuus.

Lampun valinta riippuu käyttötarkoituksesta: hyvien lamppujen ominaisuudet korostuvat silloin, kun on tarve nähdä kauas, liikkua nopeasti pimeässä (esimerkiksi lasketellen tai pyöräillen) tai vaihdella erilaisten valokeilojen välillä. Viimeisintä uutta ovat tietokoneohjelmistot, jolla lamppujen asetuksia voi muuttaa haluamallaan tavalla.

Otsalampputestejä löytyy verkosta runsaasti. Useimmiten mukana ovat ainakin Petzl ja Black Diamond, mutta myös muita hyviä merkkejä löytyy. Olennaista käyttäjälle on myös se, miten lamppu istuu päähän ja miten helposti nappulat toimivat rukkaset kädessä ja kuinka looginen lampun käyttöjärjestelmä on. Jos liikkuu tai esimerkiksi valokuvaa pimeällä, punainen valo on hyödyllinen, sillä se ei vie hämäränäkökykyä toisin kuin valkoinen valo.

Hanki otsalamppu Seikkailijattaret basaarista.

Tavarataivas - toukokuu 17
Jos otsalampun kanssa lukee, pesee hampaita ja tekee muita leiriaskareita, melkein mikä tahansa riittää. Vauhtilajeissa, kuten pyöräilyssä, suunnistuksessa tai vapaalaskussa hyvän lampun ominaisuudet korostuvat.

3. Untuvapeitto

Untuvapeittojen suhteen olen tuore käännynnäinen, mutta hurahdin kerralla ja kunnolla. Untuvapeitot ovat käytännössä makuupusseja, joista puuttuu pohja. Peiton reunat kiinnitetään makuualustaan, niin ettei kylmyys pääsee välistä sisään. Nukkuja nukkuu makuualustaa vasten. Tämän etu on se, ettei tarvitse kantaa mukanaan turhaa painoa – sillä nukkujan alla oleva untuva on kuitenkin litistynyt, eikä eristä.

Kun vaihdoin makuupussista peittoon, kolmenvuodenajan makuu-untuvani paino tippui reilusta yhdestä kilosta 500 grammaan. Lämpötilaominaisuudet jopa hieman paranivat. Untuvapeittoja valmistavat ainakin Thermarest, Cumulus, Enlightened equipment sekä Sea to Summit.

Tavarataivas - makuupussi
Päältäpäin kaikki näyttää samalta, mutta vasemmanpuoleinen kuvan untuva-unelmista on peitto, ja painaa puolet vähemmän.
Hanki kaikki oleellinen retkelle!

 


Teksti ja kuvat: Milja Fromholz (kirjoittaa Pipo silmillä- blogiaan täällä.)

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top