fbpx
Vinkkejä talviretkelle

10 vinkkiä lämpimänä pysymiseen talviretkellä

//

Paleletko heti, kun mittari putoaa pakkasen puolelle, ja kylmä viima riepoo luita ja ytimiä? Vai haaveiletko esimerkiksi telttayöpymisestä kylmemilläkin keleillä, mutta pelkäät herääväsi jäätymistuntemuksiin aamuyön pimeinä tunteina? Tässä täsmävinkkejä lämpimänä pysymiseen niin arkena kuin talviretkilläkin.

1. Villapitkikset

Villapitkikset ovat ihanat ja niitä saa myös kivoissa kuoseissa. Unohda kiristävät sukkahousut ynnä muut ja investoi kunnon kerrastoon. Sopivanhintaisen kerraston metsästyksessä pengo retkikauppojen alelaarit ja outletit — saatat yllättyä iloisesti. Myös villasekoitteiset urheilusukat toimivat arkenakin.

2. Lämpöpohjalliset

Sujauta kenkiisii lämpöpohjalliset (halvimmat maksavat noin 5 euroa). Edulliset lämpöpohjalliset voi leikata oman normikengän kokoiseksi ja muotoiseksi. Voit myös askarrella pohjalliset vaikka istuinalustasta. Jätä kuitenkin jotain myös istumiseen.

3. Tukeva ruokailu

Syö hyvin ja paljon, jotta kehollasi on riittävästi poltettavaa pakkasaikaan. Tämä on erityisen tärkeää mikäli yövyt ulkona: syö ja juo lämmintä mielellään vielä hiukan juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta kehosi lämmittyy sisältäpäin.

4. Kädenlämmittimet

Kädenlämmittimet pelastavat palelevat sormet, ja ne on helppo sujauttaa lapasiin. Tarjolla on myös uudelleen aktivoitavia pyöreitä geelilämmittimiä (valmistaja Savotta), jotka ovat suositeltavia kertakäyttöisten tilalle.

5. Lämpimänä nukkumaan

Jos yövyt ulkona, mene nukkumaan lämpimänä, älä kuitenkaan liian hikisenä. Tee pieni lenkki tai pilko leppoisasti puita. Kun tunnet olosi mukavaksi, riisu liiat vaatteet ja sujahda pussiin. Jätä helposti päälle heitettävä takki käden ulottuville, koska joudut todennäköisesti kömpimään vielä huussiin.

6. Kuumavesipullo

Jos ongelmakohtasi ovat jalat, jotka eivät lämpiä sitten millään ja olet jo kokeillut esimerkiksi kohtia 3 ja 5, on aika ottaa järeämmät keinot käyttöön. Hanki lämmintä juomaa kestävä kova muovinen tai muu pullo, joka luovuttaa lämpöä myös ulospäin. Lämmitä sinne vettä (ei kuitenkaan kiehuvaa), sujauta se sukkaan ja lykkää pullo makuupussin jalkopäähän. Valmiiksi päällystettyjä, pehmeitä kuumavesipulloja voi toki myös tilata netistä. Tarvittaessa voit jemmata kuumaa vettä käden ulottuville termariin mahdollista öistä heräämistä ja veden vaihtoa varten.

7. Talvimakuupussi

Hyvät talvimakuupussit on suositeltavia, mutta suolaisen hintaisia, ja niiden hankkimista kannattaa miettiä vuotuisen käyttöasteen mukaan. Jos omistat jo jonkinlaisen makuupussin ja olet epävarma sen kylmänsietokyvystä, tee näin: Hanki lainaan omaasi hiukan isompi makuupussi ja roudaa se ensimmäiselle retkellesi mukaan. Illalla kokeile omaasi, ja jos ajatuskin siinä nukkumisesta tuntuu liian kylmältä, vedä lainapussi omasi päälle. Muutoin voit kokeilla omassasi nukkumista. Jo hankittuun makuupussiin saa tarvittaessa lisälämpöä myös ohuilla lakanapusseilla.

8. Eristäydy maasta

Eristäydy kylmästä maasta. Istuttaessa tai yövyttäessä routaisen maan kamaralla tai laavun lavereilla tämä on hurjan tärkeää. Solumuovialustat mallia partiolainen tuplana tai alumiinipinnoitettu alusta paksumman alla auttavat jo alkuun. Itse tykkään kovasti lisäalustana lampaantaljasta, jonka hamstrasin lapsuuteni korituolista. Lampaantalja on ihanin mahdollinen alusta, tosin vähän painava ja märkänä haiseva. Porontalja voisi olla vielä parempi.

9. Tuulenpitävä pipo

Hanki fleecellä vuorattu tai windstopper-kalvolla varustettu pipo tai vaikka hassu tiivis huopahattu, josta tuuli ei puske läpi. Päästä haihtuu paljon lämpöä, ja jos käytät pelkkää harvaneuloksista villapipoa, saattaa olla, että tuuli tulee iholle ja lämpö ulos.

10. Liiku!

Mene, liiku ja tee! Etenkin liiku, sillä se on yksi parhaita keinoja kylmää vastaan. Edellä olevat vinkit ovat varustautumista etenkin siihen hetkeen, kun liike lakkaa.

Artikkelikuva: Sauli Kähkönen

Kauniiden asioiden fiilistelijä ja jylhien erämaisemien uskollinen ihailija. Viihtyy metsissä, vuorilla, lumessa ja raunioilla. Reissut painottuvat vaeltamiseen, kiipeilyyn ja randohiihtoon, tunnelmallisia kaupunkivierailuja unohtamatta. Juuret vahvasti lounaisen Suomen mullassa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Matkalle mukaan Lunette-kuukuppi
Edellinen seikkailu

Matkalle mukaan: Lunette-kuukuppi

Afrikkalaisia mausteseoksia
Seuraava seikkailu

Afrikan makuja mausteseoksin

Latest from Luontomatkailu

Ilmiö nimeltä thru-hike

Enää edes luontoretkeily ei ole vain luontoretkeilyä, vaan harrastuksen suosion myötä myös vaelluskulttuuri on saanut omat