matkapaivakirja pito

10 vinkkiä täydellisen matkapäiväkirjan pitämiseen

Kerro kaverille!

Moni meistä on pitänyt päiväkirjaa tai matkapäiväkirjaa. Oi noita kultaisia aikoja, kun kaikki tallennettiin paperisen vihkon salatuille sivuille. Kaikki ne muistot festari- ja junalippuineen ovat parhaimmillaan vieläkin tallessa. Olisiko taas hyvä aika aloittaa oikean matkapäiväkirjan pito? Matkapäiväkirjojen ihmenainen, Essi, kertoo omat vinkkinsä , kuinka päästä alkuun oman elämänsä matkapäiväkirjailijana.

Minulle matkapäiväkirjan kirjoittaminen on tärkeä osa matkustelua. Tavoitteenani on saada aikaan kirja, joka on yhtä lailla kaunis ja mielenkiintoinen. Päiväkirjaa matkan aikana pitämällä saa aikaan matkamuiston, joka on aina persoonallinen ja uniikki. Se herättää mielleyhtymiä, tunnetiloja ja inspiroi matkailemaan lisää.

Kirjoittamisen kautta opit enemmän paikasta ja vieraasta kulttuurista, voit purkaa omia tunnetilojasi ja kiinnität automaattisesti enemmän huomiota ympäristöösi ja pieniin yksityiskohtiin, joista muodostuu kokonaisuus joka kertoo tarinan matkastasi.

Matkapäiväkirjan pito voi olla myös muutakin kuin pelkkää kirjoittamista. Voit luonnostella ympäristöäsi, piirtää karttoja ja tehdä nopeita muistiinpanoja.

matkapaivakirja

Näiden vinkkien avulla saat matkapäiväkirjastasi aikaan eläväisen ja yksilöllisen muiston matkastasi

1. Kirjoita kuvaus hetkestä joutoaikana – esimerkiksi ruokaa odotellessa, jonossa seisoskellessa tai bussilla matkasta jonnekin. Kuvaile nopeasti omasta tunnetilastasi, missä olet, mitä teet ja kenen kanssa, mitä ympärilläsi on. Käytä aistejasi: mitä haistat, näet ja kuulet juuri tällä ohimenevällä hetkellä.

2. Kerää väliin konkreettisia muistoja. Liimaa sivuille bussi-, juna- ja lentoliput, ravintoloiden käyntikortit, etiketit ja lasinaluset.

3. Käytä paperista karttaa ja säästä se. Merkitse sinne reitit joita kuljit, ravintolat ja kahvilat joissa kävit sekä muut itsellesi merkittävät paikat. Liimaa lopuksi kartta päiväkirjaasi.

matkapaivakirja

4. Kuvaile paikkoja joissa käyt. Ravintola, kahvilat, majapaikkasi tai jokin nähtävyys: miltä siellä näyttää, tuoksuu ja kuulostaa, minkälaisia ihmisiä siellä käy, minkä väriset seinät siellä on? Yksityiskohdat herättävät kaikkein vahvimmat mielikuvat ja muistot myöhemmin.

5. Kun suunnittelet mitä teet esimerkiksi seuraavana päivänä, kirjoita se ylös päiväkirjaasi. Nopeat muistiinpanot esimerkiksi bussiaikatauluista, tulevista lennoista tai sisäänpääsymaksuista toimivat kaikki hyvin matkapäiväkirjassa.

6. Pyydä jotakuta toista kirjoittamaan viesti tai tervehdys kirjaasi – esimerkiksi matkakumppaniasi, vakikahvilasi tarjoilijaa tai ketä tahansa muuta, johon matkoillasi törmäät.

7. Varaa aikaa päiväkirjan pitämiseen esimerkiksi aamukahvin tai iltadrinkin ääreltä.

matkapaivakirja

8. Älä mieti liikaa, äläkä anna sisäisen kriitikkosi nousta esiin. Parhaat jutut syntyvät tajunnanvirrasta.

9. Kirjoita rohkeasti myös huonoista asioista, esimerkiksi mikä vieraassa kulttuurissa tai paikassa ärsyttää. Koita olla sensuroimatta ajatuksiasi.

10. Älä kuitenkaan ota paineita. Jos tuntuu, että ei ole kerta kaikkiaan ole mitään sanottavaa, on turha yrittää väkisin. Tällaisina hetkinä voit vaikka ennemmin liimailla laukustasi tai taskustasi löytyviä lappusia sivuille, jos kuitenkin tekee mieli puuhailla kirjan parissa.

matkapaivakirja

Muutamia aihe-ehdotuksia matkapäiväkirjaan

Miksi valitsit juuri tämän matkakohteen?

  • Tarkkaile ihmisten vilinää esimerkiksi vilkkaassa kadunkulman kahvilassa. Kuvaile paikallisten ja turistien maneereja, vaatetusta ja pieniä yksityiskohtia joita näet.
  • Kirjoita aisteistasi. Listaa esimerkiksi viisi asiaa joita näet kun katsot oikealle. Sulje silmät ja listaa tuoksut tai äänet jotka havaitset.-
  • Vertaile paikallisia ihmisiä itseesi – millä lailla he ovat samanlaisia tai erilaisia kuin sinä itse?-
  • Minkälaisia ääniä kuulet iltaisin kun olet menossa nukkumaan?-
  • Kuvaile jotakuta, jonka kanssa kävit keskustelua.-
  • Kuvaile tapojasi liikkua ympäriinsä. Bussilla, kävellen, taksilla, pyörällä…?-
  • Kuvaile omaa rahankäyttöäsi – kuinka paljon rahaa käytit ja mihin?-
  • Kerro mitä odotit matkaltasi ja vertaile sitä todellisuuteen.-
  • Kerro miltä tuntuu lähteä takaisin kotiin tai vaihtaa kohdetta. Mitä jäät ikävöimään kyseisestä paikasta, mitä et todellakaan jää kaipaamaan?-
  • Tee listoja esimerkiksi kappaleista joita kuuntelit, aterioista joista pidit eniten, äänistä, tuoksuista ja kokemuksista jotka jäivät mieleen.-
  • Vessat ja muut päivittäiset asiat (sänky, vedenjuonti jne): miten ne eroavat siihen mihin olet kotona tottunut?

Kaikkein tärkeintä on muistaa ottaa rennosti – ei ole mitään väliä vaikka kahvia kaatuisi väliin, sivut rypistyisivät laukussa ja teksti takeltelisi. Kaikista teksteistä ja aukeamista on mahdoton pitää. Jokainen merkintä, kolhu ja osuma kirjassa on osa matkasi tarinaa.

matkapaivakirja


Kirjoittaja tekee päivittäin matkapäiväkirjoja, joita myy intohimoisille matkapäiväkirjojen harrastajille. Luitko myös Essin tarinan siitä, kuinka kaikki alkoi?

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top