Eläinbongauskohteita maailmalla ja nainen puun vieressa.

5 upeinta eläinbongauskohdetta maailmalta

Kerro kaverille!

Maailmalta löytyy monia eksoottisia paikkoja, joissa pääsee kohtaamaan mitä erikoisimpia eläimiä. Mitkä ovat maailman upeimpia eläinbongauskohteita? Seikkailijattaret-tiimin Anna-Katri paljastaa omat suosikkinsa.

IMG_5288_ruanda

1. Ugandan ja Ruandan sumuiset vuoret

Afrikan sydämessä, Ugandan, Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajoilla, kohoavat mystiset Virunga-tulivuorijonot. Vuorten sumuisten rinteiden sademetsät ovat äärimmäisen uhanalaisen vuorigorillan elinympäristöä. Vielä vuosikymmen sitten vuorigorillojen tulevaisuus näytti synkältä, mutta viime vuosina gorillakannat ovat lähteneet kasvuun erityisesti Ugandassa. Näitä harvinaisia ihmisapinoita pystyy näkemään luonnollisessa elinympäristössään gorillavaelluksella, joita järjestetään sekä Bwindin kansallispuistossa Ugandassa sekä Volcanoes-kansallispuistossa Ruandassa.

Vaikeakulkuisille vuorenrinteille järjestettävät vaellukset ovat molemmissa maissa säänneltyä toimintaa. Päivää kohden jaetaan tietty määrä vaelluslupia, ja vaelluksella on aina mukana kaksi asiantuntevaa opasta, kaksi turvamiestä sekä gorilloja paikallistava trackeri. Säännöt vierailulle gorillaperheiden luo ovat tiukat: gorilloja pääsee seuraamaan vain tunnin ajan hiirenhiljaisuudessa. Sen sijaan vaellus tiheässä viidakossa voi kestää useamman tunnin riippuen gorillojen sijainnista. Rankka vaellus palkitaan lopulta herkällä, tunteet pintaan nostattavalla luonnonnäytelmällä: mikä onkaan liikuttavampaa, kuin nähdä ilmeikäs silver back -johtajauros hellimässä syliinsä kaappaamaansa jälkikasvuaan?

IMG_1518_galapagos

2. Galapagossaaret

Ecuadorin edustalta, Tyynesta valtamerestä löytyy yksi erikoisimmista luontokohteista: Galapagossaaret. Saariryhmä koostuu 13 vulkaanisesta pääsaaresta ja kuudesta pienemmästä saaresta. Kuuluisaksi Galapagossaaret ovat tehneet ennen kaikkea siellä elävät harvinaiset jättiläiskilpikonnat, erityisesti nyt jo poismennyt Lonesome George, mutta ovatpa myös saaren sirkut päässeet otsikoihin Darwinin evoluutioteorian myötä. Eläinten ja lintujen bongailun lisäksi Galapagossaaret hämmästyttävät upeilla maisemillaan — osa saarista vaikuttaa olevan kuin toiselta planeetalta.

Galapagossaariin pääsee tutustumaan joko risteilyn turvin tai yöpymällä pääsaarella Santa Cruzilla, josta voi tehdä kätevästi päiväretkiä muille saarille. Eläinbongareiden yksi suosikkikohteista on Santa Cruzin Darwinin tutkimuskeskuksen lisäksi North Seymour -saari, jossa voi nähdä fregatti-lintuja, suulia, merileijonia, maa- ja meri-iguanoja. Bartolomé-saaren merenalainen maailma taas hämmästyttää runsaudellaan: veneen ympäriltä voi bongata leikkisiä pullonokkadelfiinejä ja veden alla snorklatessa tai sukeltaessa vastaan voi tulla niin pingviinejä, merileijonia, kilpikonnia, haita, rauskuja kuin värikkäitä kalojakin.

IMG_2151_pantanal

3. Pantanalin suistoalue

Syvällä Brasilian sisäosissa sijaitseva Pantanalin suistoalue on luontomatkailijan unelmakohde. Tällä Paraguayjoen kosteikkoalueella elämän monimuotoisuus ja eläinmaailman runsaus jaksaa hämmästyttää päivästä toiseen, eikä ole ihme, että alue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vaikka eläinten paikantaminen täällä on aina arpapeliä, mahdollisuudet huikeaan luontoseikkailuun ovat takuuvarmasti olemassa. Pantanalilla pystyy näkemään jo tunnin aikana enemmän eläimiä, kuin päivässä Amazonin sademetsässä! Pantanalin kosteikkoalueen avoimuus nimittäin takaa, että eläimiä ja lintuja näkee helposti, toisin kuin tiheässä sademetsässä.

Parhaimmat luontokokemukset voi kokea kanootilla tai veneellä lipuen pitkin Paraguayjoen pieniä sivujokia. Vesialueen ympäriltä, miltä tahansa oksalta saattaa bongata uuden linnun tai apinan, ja veneen vierestä voi uida ohi niin kaimaani kuin harvinainen jättiläissaukkoperhekin. Toinen erinomainen bongauspaikka on Pantanalia halkova Transpantaneira-tie, sillä eläimet käyttävät sitä usein kulkureittinään kosteikkoalueella. Tien vierustaa eteenpäin saattaakin kulkea vesisikoja, nenäkarhuja tai vaikka kilpikonnia, kun taas pensaiden takaa kurkistelemasta voi paikallistaa peuran tai aran tapiirin. Ja jos hyvä tuuri käy, voi tietä nähdä ylittämässä harvinaisen jättiläismuurakarhun, puuman tai Pantanalin upeimman eläimen – jaguaarin.

IMG_6625_Cape-to-Nairobi

4. Tansanian luonnonpuistot

Afrikan parhaimmat eläinbongauspaikat löytyvät Tansanian upeista luonnonpuistoista, Serengetistä ja Ngorongoron kraaterista. Tansaniassa, jos missä, on mahdollisuus nähdä koko Big Five, eli leijona, elefantti, leopardi, sarvikuono ja puhveli. Nämä kaksi luonnonpuistoa on helppo yhdistää samaan matkaan, ja useimmat safarit starttaavat pienestä Arushan kylästä, Tansanian keskiosasta.

Serengeti on kuuluisa eläintenbongaussafareistaan, jossa pitkin pölyisiä hiekkateitä kaasutellaan avokattoisella nelivetojeepillä. Erityisesti vuosittainen seeprojen ja gnu-antilooppien jättivaellus on näkemisen arvoinen, mutta Serengeti on oivallinen paikka harvinaisten leopardin ja gepardin bongaamiseen. Serengetissä parhaimman eläinkokemuksen saa päiväsafarien lisäksi yöpymällä keskellä luonnonpuistoa teltassa. Mikään ei ole jännittävämpää, kuin kömpiä yöksi telttaan ja kuulla Afrikan villi luonto ympärillä. Leijonan karjunta, hyeenojen nauru, seepran kiljunta ja puhvelien ruohon rouskutus vaikuttavat tulevan aivan teltan vierestä, vaikka todellisuudessa eläimet voivat olla useiden kymmenien metrien päässä. Turvallisuuden vuoksi teltoista ei kuitenkaan kannata poistua yöllä kuin turvamiehen saattelemana.

Ngorongorossa entisen tulivuorikraaterin valtavankokoisella ruohotasangolla asustaa tuhansia eläimiä. Suuret seepra- ja gnu-laumat veltavat ohi aivan safarijeepin vierestä, ja jättikokoisia puhveleita saattaa tuijotella silmästä silmään vain parin metrin etäisyydeltä. Leijonaperheet eivät ole moksiskaan autoista, vaan käyttävät niitä jopa näkösuojana saalistusretkillään. Onnekkaimmat voivat päästä näkemään saalistuksen sekä eläinten taistelun elämästä ja kuolemasta. Eläinten lisäksi Ngorongoro hämmästyttää satumaisilla maisemillaan: tasankoa ympäröivät tulivuoren rinteet luovat upean kontrastin maan ja taivaan väliin. Unescon maailmanperintökohdelistalla oleva Ngorongoro on kiistatta yksi Afrikan kauneimmista luontokohteista.

IMG_8772_Antarctica

5. Etelämantereen jäätiköt

Kaukainen Etelämanner tarjoaa upean luontoelämyksen niille uskalikoille, jotka suuntaavat tänne maailman toiselle laidalle. Argentiinan Ushuaista alkavan venematkan pahin osuus on heti aluksi: hurjasti myrskyävä Drake Passage näyttää matkalaisille heti kuka täällä määrää. Etelämantereella mennään luonnon ehdoilla. Mutta kun merenkäynnistä on selvitty, palkitsee Etelämanner matkalaiset häikäisevällä luonnollaan.

Valkoinen valtakunta vedessä kelluvine jäävuorineen on jo upea näky itsessään, mutta vieläkin ainutlaatuisemmaksi paikan tekee sen eläimistö. Satapäiset pigviiniyhdyskunnat ovat valloittaneet lähes jokaisen saaren ja sieltä täältä jäälautoilta voi paikallistaa hylkeitä paistattelemassa päivää. Eläimet täällä eivät osaa pelätä ihmisiä, päinvastoin erityisesti uteliaat pigviinit tulevat mielellään tarkastelemaan eläinbongareita lähietäisyydeltä.

Etelämantereen kuninkaallisia ovat kuitenkin valaat: alueella liikkuu ravinteikkaiden merivirtojen perässä useita eri lajeja ja niitä pystyy helposti näkemään veneen kannelta käsin tai uskaliaimmat jopa kanoottiretkellä. Ryhävalaiden ryhmäkalastus ilmakuplineen on luontonäytelmä vailla vertaa, paremmaksi vetää vain jättimäisen valaan iloinen loikka vedestä ilmaan.

 


Anna-Katri kirjoittaa omaa blogiaan osoitteessa http://adalminasadventures.com/

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top