Reissulle Eurooppaan vai Aasiaan? Jos et osaa päättää, Georgia matkakohteena voit matkata kerralla molempiin. Idän ja lännen saumakohdassa sijaitsevassa maassa viini virtaa, kutsuja koteihin satelee ja luonto vetää sanattomaksi. Tässä seitsemän syytä valita seuraavaksi matkakohteeksi Georgia — Kaukasuksen sielukkain maa.
1. Georgialainen ruoka
Pienen valtion tie sydämeeni meni ehdottomasti vatsan kautta: rakkaus Georgian ruokakulttuuriin sinetöityi jo ensimmäisenä iltana, ja kuukauden aikana jokainen ruokailuhetki oli kuin yhtä suurta kulinaarista juhlaa. Parhaiten mieleen muistuvat täyteläiset lobio-pavut, juustoiset katchapurit, raikkaat yrttisalaatit, mehukkaat khinkalit… Täyttävää, talvista, hellivää – lohturuokien aatelia. Kasvissyöjille voin tyytyväisenä tiedottaa, että georgialaiseen keittiöön kuuluu myös roppakaupalla kiinnostavia kasvisruokia.
2. Ihmiset
Georgialaiset ovat lämminhenkistä, rempseää kansaa, joiden kanssa huuli lentää, löytyi yhteinen kieli tai ei. Paikalliset tosin arvostavat suuresti, jos yrität oppia muutaman sanan heidän ainutlaatuista kieltään. Maan kulttuuriin kuuluu vieraanvaraisuus ja yhdessä tekeminen, tansseineen ja lukuisine chacha-shotteineen. Georgialaisten perheiden kanssa vietetyissä illoissa on vanhanajan tunnelmaa: ihmiset ovat perhekeskeisiä, ja iltaisin oikeasti vietetään aikaa yhdessä, ilman älypuhelimia ja pelikonsoleita. Pienellä maalla on iso sydän ja omanlaisenaan säilynyt kulttuuri.
3. Tbilisi
Georgian Tbilisi on kuluneen hurmaava, eloisa pääkaupunki täynnä perinteikkäitä ruokapaikkoja ja viinikellareita, toisaalta taas trendikkäitä baareja ja kahviloita. Tbilistä löydät katumarkkinoita täynnä kiehtovaa neuvostoajan roinaa, idyllisen vanhan kaupungin pienine sivukujineen sekä aimo annoksen mielenkiintoista arkkitehtuuria. Pyöri ränsistyneen viehättävässä Sololakin kaupunginosassa, rentoudu rikkikylvyissä Abanotubanin historiallisissa kylpylöissä ja kierrä iltaisin kaupungin kotoisia kuppiloita. Tutkittavaa riittää, ja tunnelmaa.
4. Georgialainen viini
Kuka tiesi, että Georgian alueelta löytyivät maailman ensimmäiset viljellyt viiniköynnökset? Maan ikiaikainen viinikulttuuri on georgialaisten ehdoton ylpeyden aihe ja erottamaton osa maan kansallisidentiteettiä. Erityistä on se, että suurin osa maan viineistä valmistetaan samalla alkuperäisellä jo 8000 vuotta käytössä olleella tavalla jättimäisissä muinaisissa kvevri-saviruukuissa. Juju on nimenomaan mutkattomassa, kotitekoisessa viinissä: jokainen perhe, jolla siihen on mahdollisuus, valmistaa omansa puutarhansa pohjilla. Muut valitsevat viininsä perinteisten viinikellarien jättimäisistä tynnyreistä. Juomaa kannetaan kotiin tai usein suoraan ravintolaan, litroittain.
5. Luonto ja vuoret
Georgia on upeita luolia ja muinaisia luolakaupunkeja, Svanetin satumaisia maisemia, Mustanmeren rantaviivaa sekä majesteettisia vuoria! Niistä korkein, Mount Shkhara, yltää huimaan 5068 metrin korkeuteen, ja Gudaurin laskettelukeskuksessa voi ottaa sukset alle talvisin. Georgiasta löytyy kansallispuistoa ja kanjonia, rehevää metsää, ja hedelmällisiä laaksoja viiniviljelmineen, totta kai. Maalla on vaihteleva, lauhkea ilmasto ja pienestä koostaan huolimatta ihanan monimuotoinen luonto.
6. Supra
Georgialainen pitkän kaavan illallinen eli supra filosofisine maljapuheineen on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista maassa, ja siinä kulminoituu ruoan ja juoman tärkeys georgialaisessa kulttuurissa. Juhlaillallisen aikana pöytään tuodut lukuisat ruokalajit huuhdotaan alas lasillisilla ja taas lasillisilla viiniä tamada-seremoniamestarin pitäessä huolen siitä, että kaikki viihtyvät. Ruokailu kestää useita tunteja – supralle annetaan arvoa ja vaaditaan aikaa.
7. Edullinen hintataso
Georgian hintataso on edullinen, joten vaatimattomatkin säästöt kantavat Georgiassa pitkälle. Euroilla saa triplamäärän Georgian lareja, joilla kaikki matkailijan perustarpeet irtoavat edullisesti. Esimerkkinä mainittakoon, että ruhtinaallinen monen ruokalajin illallinen viinikarahveineen irtoaa Tbilisin keskustassa muutamalla eurolla per ruokailija, ja perinteisiin rikkikylpyihin pääsee parilla eurolla. Viisumi on länsimaiden kansalaisille ilmainen, jopa kokonaiseksi vuodeksi. Valtio toivoo näin edistävän turismiaan, ja ainakin vielä loppuvuonna 2015 passintarkastaja ojensi lentokentällä georgialaisen viinipullon saapuvan matkaajan kouraan kiitokseksi.
Lue myös: Matkaopas Georgiaan ja Kokemuksia Georgiasta – Kaukasuksen helmi yllätti kauneudellaan
Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista. Innostuin.
Lähden käymään siellä. Minusta sinne ei suomalainen tarvitse viisumia.
Antoisia matkoja sinulle
Toivottaa
Pirkko