Eatoissa akaslompolossa, Lapissa.

Äkäslompolo tarjoaa erinomaiset puitteet etätyöskentelyyn

Etätyö Lapissa– uhka vai mahdollisuus? Itse päätin suhtautua asiaan mahdollisuutena. Kun keväällä 2021 vaikutti vahvasti siltä, että kotikonttorissa istuminen vain jatkuu ja jatkuu (kiitos koronapandemian), ajattelin: nyt olisi loistava tilaisuus nähdä – no, ei maailmaa – mutta Suomea. Tehdä töitä Helsingissä, Länsi-Suomessa tai Pohjois-Karjalassa. Vaihtaa maisemaa ja naputtaa läppäriä Naantalissa tai Nurmeksessa. Tai miksei jopa Äkäslompolossa?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Eräänä kauniina kevätiltana päämäärättömät Instagram-skrollailuni pysähtyivät kuin seinään törmätessäni 7 Fells Hostellin ja Kohta coworkingin etätyöpakettiin. Pian löysin itseni varaamasta kesäkuuksi petiä hostellista ja pöytää Kohtan yhteisötyötilasta. Kannattiko? No kysyttekin! Äkäslompolo jätti jälkensä sydämeeni, sillä palasin paikkaan lokakuussa jälleen kokonaiseksi kuukaudeksi etätyöskentelemään. Tällä hetkellä suunnittelen jo kolmatta pidempää visiittiäni Ylläksen ympäristöön.

Mielestäni on mahtavaa, että paikalliset toimijat (kuten 7 Fells Hostel ja Kohta) ovat tehneet yhteistyötä ja keksineet keinoja, joilla houkutella ihmisiä Lappiin myös suurten sesonkien ulkopuolella – esimerkiksi räätälöimällä etätyöläisille tällaisia paketteja. Olisihan se kaikkien kannalta järkevämpää, että valtavat matkailupiikit tasoittuisivat ja palveluja voitaisiin pitää auki tasaisesti ympäri vuoden eikä vain huippusesonkeina. Itseasiassa mielestäni juuri sesonkien ulkopuoliset ajankohdat ovat mitä mainiointa aikaa Lapissa: retkeilyreiteillä ei ole tungosta ja hinnat esimerkiksi hostelleissa ja mökeissä ovat selvästi huokeammat.

Etatyö akaslompolossa kohta coworking.

Etätyö Lapissa loi mieleenpainuvia kokemuksia ja kohtaamisia kaukana kotoa

Itse koin nämä tekemäni maisemanvaihdokset todella virkistäviksi kokemuksiksi. Kohta tarjosi erinomaiset työtilat ahertamiseen Jounin kaupan yläkerrassa: oli lisänäyttöjä, näppäimistöjä, puhelinkoppeja, hiljainen työtila ja neukkari. Lisäksi viihtyvyyteen on paikassa panostettu: voit ottaa halutessasi vaikka nokoset sohvalla tai keittää kahvit silloin, kun siltä tuntuu.

Kohtan pirteä kolmikko, Paula, Heidi ja Hanna, ovat WhatsAppin päässä ja kohtelevat asiakkaita kuin ystäviään. Joskus yhteisötyötilan pöydältä löytyy kulho omenoita asiakkaille, joskus itse leivottua raparperipiirakkaa. Lisäksi toiveita esimerkiksi kahvimerkeistä tai tarjolla olevista välipaloista otetaan mieluusti vastaan (allekirjoittanut esitti muun muassa toiveen tummasta suklaasta – ja sitä sai melkein samantien)!

Kohtassa – kuten muissakin yhteisötyötiloissa, joissa olen työskennellyt – pidän erityisesti yhteisöllisyydestä ja mahdollisuuksista verkostoitua muiden kanssa. Kesäkuussa löysin itselleni jopa uuden ystävän Kohtan ansiosta enkä ihmettele, jos joku päivä tapaisin tiloissa tulevan kollegan tai yhteistyökumppanin. Rupatellessa tauoilla uusien kasvojen kanssa sain vinkkejä kivoista käyntikohteista ja retkeilyreiteistä sekä kuulin mielenkiintoisia tarinoita.

Huikeista tarinoista ja mielenkiintoisista tuttavuuksista sain osani myös eläessäni hostellissa. Tutustuin moneen upeaan ihmiseen ja vaihdoin useiden kanssa myös yhteystietoja. Eräs ilta vietimme muun muassa spontaanisti erään hostelliasukkaan syntymäpäiviä: kävin hakemassa kakkuboksin läheisestä Jolie-kahvilasta ja istuimme ison pöydän ääressä latvialaista skumppaa juoden, kakkuja maistellen, nauraen ja höpötellen. Olen saanut kerrytettyä muistoihini etätöideni siivellä melko mieleenpainuvia hetkiä ja kohtaamisia, joista en taatusti olisi saanut osaani, jos olisin työskennellyt tutussa kotitoimistossa totuttuun malliin.

Etatyossa Lapissa.

Lappi – Etätyöläisen unelmakohde?

Sanoisin, että Äkäslompolo on etätyöläiselle mitä mainioin kohde. Kun duunipäivä on pulkassa, on ihanaa suunnata luontoon tuulettamaan päätä työasioista, sillä Ylläksen seudulla on upeat retkeilymaastot ja -mahdollisuudet. Nähtävää ja koettavaa riittää. Lähistöllä on firmoja, jotka vuokraavat pyöriä, suksia, lumikenkiä ja kanootteja.

Lisäksi koin, että pystyin keskittymään Äkäslompolossa erinomaisesti työntekoon, sillä menoja ja virikkeitä ei ollut ympärilläni samalla tavalla kuin kaupungin sykkeessä. Parasta onkin luonto, josta kannattaa työskentelyn ohella ottaa kaikki irti. Aktiviteettimahdollisuudet toki vaihtelevat vuodenajasta riippuen, mutta kesä- ja lokakuun paikassa viettäneenä voin sanoa, että ikävystyä en ehtinyt!

Maisemanvaihdos voi oikeasti niksauttaa aivot uuteen asentoon ja tehdä elämänlaadulle ja työmotivaatiolle ihmeitä. Etätyöretriitti Lapissa on juuri niin upea ja elämyksellinen kokemus, miltä se kuulostaakin: aamulenkillä vastaan saattaa tulla poro tai pari, voit käydä viikonloppuna huiputtamassa lähituntureita, löytää uusia tuttavuuksia, saada inspiraatiota ihmisistä ja ihmeellisestä Lapin luonnosta, seikkailla ja nauttia vapaudesta omalla tyylilläsi.

Jos työ- ja elämäntilanteesi sallii ja ajatus kaikesta kertomastani kutkuttelee, mitä vielä odotat?

 

Vinkki: Kuulutko jo Seikkailijattarien omaan Aarresaari-klubiin, seikkailijattaruuden sisäpiiriin?

Aarre on löytynyt! Klubilaisena  teet töitä Kohta Coworkingissa viikkopassilla töitä  -20 % listahinnasta, ympäri vuoden sekä saat kuukausipassin touko-elokuuksi -40 % listahinnasta. Edun saat käyttöön vilauttamalla personoitua klubikorttiasi tai kertomalla asiasta varausta tehdessäsi suoraan Kohtan henkilökunnan kautta. 

 

 

 

Lukuvinkki: Äkäslompolon kesä on täynnä nähtävää ja koettavaa – 10 vinkkiä elämysten janoon

 


 

Seikkailijattaren valinnat majoitukseksi Äkäslompolon seudulla

Kelonili

Upea, 157-neliöinen hirsimökki kaikilla mukavuuksilla toimii loistavana tukikohtana isommille porukoille. Tutustu mökkiin ha varaa *tästä.

 

Miilumaja

Sympaattinen ja hirsirakenteinen mökki pienemmällä porukalle. Tutustu ja varaa *tästä.

 

Sarah Dreamhome in Lapland

Todella upea talo isolle porukalle, joka toimii vaikka kokonaiselle Seikkailijattarien porukalle etätyöpaikkana. Sisällä jopa kylpyamme. Tutustu ja varaa *tästä.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top