Vaellus Boliviassa.

Vaellus Boliviassa – Hyötyliikunnalle syy!

Hetken olen kevyt. Jalkani tömähtävät kuivaan vuoren harjanteeseen vaelluksella Boliviassa. Maa pöllähtää ja tuhkaa kenkäni. Sydän hakkaa vimmatusti, mutta siitä huolimatta mikään ei estä riemuhyppyä sauvojen kera yli viiden kilometrin korkeudessa. Aurinko on päivettänyt poskipäitä ja vuoristotuuli pakottanut pukemaan toppaliivin.

Leiri siintää takana jäätikköjärven rannalla ja taustalla näkyy seuraavan päivän nousu. Taustalla minua tarkkailee Huayna Potosi (6088m) — vuori, jonka vaelluksen päätyttyä olen kiivennyt asiakkaiden kanssa jo kolme kertaa. Viidennellä kerralla lupaan huiputtaa sen hameessa!

vaellus boliviassa | vuoristo

Vaellus Boliviassa ei ole hulluimmasta päästä laisinkaan. Jo muutaman päivän vaelluksella vuorten välisissä laaksoissa 4500–5500 metrin korkeudessa maisemat vaihtuvat niin, että kameran saa kaivaa esiin joka mutkassa. Valo on kirkasta vuoristossa, joten silmät kannattaa suojata rasitukselta. Vaelluksella on useampia nousuja solien ylitse, ja reitti vaatii hyvää peruskuntoa pitkille vaelluspäiville.

Kuulit oikein. Peruskuntoa! Jokainen aktiiviliikkuja tietää, mistä on kyse. Tässä on yksi hyvä syy harrastaa hyötyliikuntaa siirtymällä vaikkapa pyörällä tai jalkaisin töihin. Tämän jälkeen jaksaa muitta mutkitta kävellä päivätolkulla vuoristossa. Ja se kannattaa, sillä vaelluksella pääsee sellaisiin uskomattomiin maisemiin ja paikkoihin, joihin autolla ei ole asiaa.

aktiivityylillä

Mikäli vaelluksella toimii opaspalvelut, voit juoda aamukahvin katsellen maisemia ja nauttia leppoisesta lomailusta ilman sen suurempia operaatioita. Valmiiksi tehty ruoka antaa tilaisuuden lepuuttaa jalkoja leirissä pitkien päivien päätteeksi. Toki omatoimisesti tehtynä seikkailu on mitä hienoin.

Pelkällä kunnolla ei kannata lähteä liikkeelle. Vuoriston muuttuvat olosuhteet pitää huomioida jo varusteissa. Vaelluskamppeiden minimalistisuus on myös vastapainoa kaupungin ylenpalttisuudelle, joten mieti tarkkaan, mitä hankit. Nykyisin voi valita ekologisen vaatteen yhä useammin. Ota mukaan vain muutama vaatekappale, joilla pärjäät mainiosti. Kävelyyn kannattaa ottaa Gore-Tex-kalvolliset, vedenpitävät varsikengät, jotka tulee ajaa sisään ennen lähtöä hankaumien välttämiseksi.

IMG_20170213_050635_027

Vaatetus vaelluksella Boliviassa – tai miksei muuallakin:

Lippis: Black Diamond
Aurinkolasit: Pöllöt, Asenne
Toppaliivi: North Face
Lämpökerrasto: Norrona
Pitkähihainen: Mons Royale
Takki: Norrona
Hanskat: Rab
Trikoot: Casall
Sukat: Mons Royale
Kengät: Merrell
Reppu: Ortovox
Sauvat: Black Diamond

Lisäksi päivärepussa kulkee sateen ja tuulen varalta kuorivaatteet (Rab & Norrona) sekä lämmin taukotakki (Rab) ja lisäksi veitsi, ensiapuvarusteet, otsalamppu sekä eväät. Käyttömukavuutta lisää vaateiden saumattomuus sekä helposti kuivuvat materiaalit. Vaatteet kannattaa sovittaa ennen lähtöä ja tarkistaa, että niitä voi käyttää kerroksittain. Huomioi hengittävyys, joustavuus ja leikkaus. Helpoimmilla aktiiviosuuksilla suosin urheiluun suunnattuja trikoita.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top