Syysmasennus | Kaamosmasennus

Eroon syysmasennuksesta – Vinkit kaamosmasennuksen ehkäisyyn

Syysmasennus, kaamosmasennus tai kaamosväsymys (rakkaalla lapsella on monta nimitystä) on yleistä varsinkin täällä meillä Pohjolassa. On tutkittu, että syysmasennus on yleisempää naisilla ja pahenee iän karttuessa. Tässä Jonnan vinkit syysmasennuksen ehkäisyyn.

Kesä oli ja meni. Siis mikä kesä, kysyisi varmasti suurin osa kesän täällä Suomessa viettäneistä. Syksyinen harmaus ja muutosten tuulet puhaltavat, voi tuntua, että kehomme ei ole valmis valon ja lämpötilan vaihteluihin ja se saattaakin pistää hieman hanttiin.

Kesän jälkeen arkeenpaluu tuntuu tuskaiselta ja rutiinit ahdistavat. Aamut hämärtyvät, päivät lyhenevät ja illat pimenevät. Mieli on matala ja ajatus karkailee, väsyttää, eikä mikään oikein tunnu onnistuvan. Kuulostaako tutulta? Aurinko on poissa ja joka aamu heräät lonkeron väriseen harmauteen. Ei ihme, että muutos saattaa tuoda mukanaan syysmasennuksen.

Vaikka syksy on ehkä yksi lempparivuodenajoistani kaikessa kauneudessaan, vaikuttaa sen pimeys energiatasoihini. Syksyn taittuessa talveen matkaan mielessäni palmujen alle ja totean joka vuosi, että minua ei totisesti ole tehty tähän Pohjolan kylmyyteen.

Vähentynyt valon määrä ja ilmojen viileneminen saa oloni uniseksi, alakuloiseksi ja hieman ärtyneeksi.
Tuntuu, että inspiraatiovirtaus on täysin pysähdyksissä, eikä mikään oikein meinaa onnistua.

Syysmasennus | Kaamosmasennus

Syysmasennuksen ehkäisy – Vinkit kaamosmasennuksen hoitoon

Olen niitä tyyppejä, että mielestäni syksystä alkaa aina uusi aika. Joillekin uusi vuosi on se juttu, freesi alku, mutta minulle se on aina ollut syksy.

Luontokin sen kertoo omalla tavallaan. On aika irtipäästää ja luoda uutta. Lehdet muuttavat väriään ja tippuvat puista.

Kaikki vanha katoaa ja on aika valmistautua uuteen. Toivottaa tulevan talven raikkaus tervetulleeksi.

Taltuta syysmasennus tehokkaasti muutaman vinkin avulla

  1. Säilytä vuorokausirytmisi. Unen tarve saattaa olla talven tullen jopa kolme tuntia enemmän kuin kesällä. Kuuntele kehoasi.
  2. Lepää ja nuku kunnon yöunet. Herää ajoissa ja vaella valoa kohti aina kun mahdollista. Ulkoile ja liiku luonnossa silloin, kun on eniten valoa. Liikunta lieventää masentunutta mieltä ja lisää mielihyväntunnetta.
  3. Suunnittele joku ihana reissu tähän vuoden pimeimpään aikaan. Tai osta kirkasvalolamppu. Aurinko ja valo hoitaa ja antaa energiaa.
  4. Älä anna makeanhimon vallata, vaikka mielesi tekeekin pimeän tullen enemmän hiilihydraatteja. Jätä pois valkoinen sokeri ja viljat, tai ainakin vähennä niitä. Ota vitamiinit lisäksi terveellistä ja monipuolista ruokavaliotasi ja vähennä alkoholinkäyttöä. Viinilasi silloin tällöin saattaa piristää, mutta liiallisella käytöllä voi olla täysin päinvastaiset vaikutukset.
  5. Aloita jokin uusi projekti. Sisusta asuntoasi tai keksi itsellesi uusi harrastus. Kokeile rohkeasti vaikkapa kiipeilyä tai joogaa! Esimerkiksi Punavuoressa sijaitsevalla studiolla on tarjolla myös minun opettamat tunnit.
  6. Hae hyvänolontunnetta ja tee asioita, joista tulee energinen ja onnellinen olo. Tee sitä, mikä nostattaa suunpielet korviin ja saa sinut innostuneeksi.
  7. Tapaa ystäviä ja naura. Hengaile lempparikahviloissasi ja hemmottele itseäsi vaikkapa jollakin ihanalla hieronnalla.
  8. Ajattele positiivisesti, katsele ympärillesi ja näe kauneus ihan pienissäkin arkipäivän hetkissä. Positiivisuus lisää positiivisuutta. Mikään ei muutu jos ei itse muutu ensin.
  9. Positiivisuus on tietoinen valinta. Ei syksy, pimeys ja kylmyys nimittäin pois lähde murjottamalla. Etsi siis syksyisistä päivistä jotakin positiivista.

Jonna Monola

Syksyssä on kieltämättä oma tunnelmansa. On ihana sytyttää pimeneviin iltoihin kynttilöitä, lupa käpertyä villasukat jalassa viltin alle lukemaan jotain lempparikirjaa ja ryhtyä suunnittelemaan tulevia aurinkoreissuja. Kerrospukeutua ja heittäytyä haaveilemaan. Pysähtyä, ottaa aikaa itselle ja tehdä oivalluksia. Kuunnella omaa sisäistä ääntä, päästää irti peloista ja kaikesta vanhasta ja turhasta. Hengittää tässä hetkessä ja hymyillä. Huokaista, “Oih, ihana syksy. I laav juu”.

Syysterkuin, Jonna

Kerro kaverille!

Scroll to Top