Albania talvella: mukulakivikatuja ja vuorimaisemia

Albania on talvella erilainen ja budjettiystävällinen minilomakohde. Vain parin tunnin lento Balkanien pippuriseen Albaniaan saa reissaajan tuntemaan olevansa kumman kaukana kotoa, ja vähintäänkin mennessä ajassa. Erityisesti, jos päräyttää paikalle keskellä horrosmaista talvea. Mutta mikä maassa oikein kiehtoo? Entä minne suunnata, kun sää on rantakeleistä kaukana?

Albania on viehättävä ja perinteikäs maa, jolla on aivan omanlaatuisensa tunnelma. Erityinen se on monella tavalla; Turismi on ainakin naapurimaihin verrattuna vielä lapsen kengissä, eikä edes pääkaupungin katukuvassa näy McDonaldseja tai suuria hotelliketjuja.

Vilpittömät, avuliaat albanialaiset eivät voisi olla kauempana mafia-leffojen luomista mielikuvista, eikä köyhyys ole katkeroittanut kansaa. Pikkuruisen maan luontokuvaan niin biitsejä, vuoria kuin järvimaisemaa – juuri monimuotoisuutensa ansiosta se on mielenkiintoinen matkakohde myös kylmempinä kuukausina.

Lukuvinkki: Minne suunnata kaupunkilomalle Euroopassa?

Albania ja katu talvella.

Albania talvella

Paikallisia makuja tunnelmallisessa Gjirokasterissa

Albanialainen ruoka on mausteista ja hellivää, täydellistä talvisiin herkkuhetkiin. Suuntaa maistamaan paikallisia herkkuja vaikka Gjirokasterin vanhan kaupungin sydämeen, pikkuruisiin tunnelmallisiin ruokapaikkoihin. Pienet ravintelit ja vaativattomat cafe-barit ovat paras paikka tehdä tuttavuutta paikallisten kanssa, ja pikkukaupungin mukulakivikaduilla on erityisesti iltaisin ihana fiilis. Tsekkaa myös Gjirokasterin linna, josta on kauniit näkymät muualle kaupunkiin.

Ruoka Albaniassa.

Junamatka Albanian Elbasanista Librazhdiin talvella

Oli kyyti mikä tahansa, liikkuminen Albaniassa on hidasta. Vuoristoisessa sisämaassa ei ole suoria reittejä, ja teiden kuntokin on mitä on. Tavallisin tapa liikkua ovat furgonit eli minibussit, jotka kulkevat aikataulutta ja silloin, kun matkustajia on tarpeeksi. Suosikkini tilaisuuden tullen ovat kuitenkin Albanian tunnelmalliset junat. Ne ovat todellinen kokemus: Junat ovat vanhoja ja hitaita, ja ikkunatkin täynnä luodinjälkiä – mutta kaikessa tässä niiden kiehtovuus varmaan onkin. Elbasan-Librazhd junamatka on erityisen kaunis.

Lukuvinkki: Matkaopas Georgiaan

Junalla Albaniassa.

Jalalla koreaksi Albanian Tiranassa

Vaikka Tiranan rautatieasema antaakin melkoisen karun ensivaikutelman junalla saapuville, osoittautuu Albanian pääkaupunki hetken totuttelun jälkeen oikein viihtyisäksi. Ja mikä parasta, aika hulppeisiinkin paikkoihin pääsee pikkurahalla. Ota vaikka Dajti express -kondolihissi ylös Tiranan viereiselle Mt. Dajtille ja illasta vuorella auringon laskiessa kaupungin yllä. Suuntaa sitten drinkeille pyörivään Sky Toweriin, kaupungin korkeimman rakennuksen kattokerroksessa sijaitsevaan tyylikkääseen baariin 360 asteen kaupunkinäkymille. Bllokun kaupunginosassa sijaitsee suurin osa kaupungin yöelämästä: löydät alueelta kivoja baareja ja underground-bailuja, kaikki lyhyehkön lävelymatkan päässä toisistaan.

Lukuvinkki: Voiko aikuinen reissaaja viihtyä hostellissa?

ab13

Rosoisen kaunis Lake Ohrid

Rosoinen Pogradecin kylä itsessään tuskin hurmaa montaa kulkijaa, mutta vierailu sen upean Ohrid -järven rannalla kannattaa. Järvellä on aavemaisen kaunis tunnelma talvisin: Värikkäät puiset soutuveneet ja hyytävä kylmyys tekevät maisemasta seesteisen, omituisella tavalla pysähtyneen ja rauhallisen. Järven toisella puolella näkyy Makedonian Ohrid-kylä, astetta hienostuneempi vastine Pogradecille. Sieltä lienee hyvä metsästää hulppeampaa majoitusta, jos Albanian puolen vaatimaton, joskin erityisen kukkaroystävällinen valikoima ei nappaa.

Albania ja vuoristomaisema talvella.

Totaalirentoutus Dhardhan vuorikylässä Albaniassa

Jos reissuun haluaa ripauksen totaalirentoutumista, kannattaa etsiä kartalta pikkuruinen vuoristokylä Dardha. Se ei voisi paremmin hommaan sopia – tunnelmallinen kylänen koostuu vain mukavasta kylpylällä varustetusta hotelli-majatalosta, arviolta 100 asuintalosta, ja parista pienestä perhe-pyöritteistä pubi-ravintolasta. Lisäksi muutaman kilometrin päässä on Dardhan minimaalinen laskettelurinne. Se ei toden nimissä tuo jännitystä kuin korkeintaan ala-asteikäisille, mutta rinteen huipulta on upeat näkymät lumen verhoamille vuorille ja uinuviin laaksoihin.

Lukuvinkki: Mikä on paras rinkka reissaajalle?

Nainen Albaniassa vuorilla talvella.

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Albania talvella: mukulakivikatuja ja vuorimaisemia”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top