5 x Andalusian kauneimmat patikointireitit

Kerro kaverille!

Mitkä ovat Andalusian kauneimmat patikointireitit? Minne suunnata Etelä-Espanjassa, kun vaellushimo iskee?

Andalusia on varsinainen seikkailijan paratiisi ja retkeilijän unelmakohde, joka on täynnä toinen toistaan lumoavampia luontokohteita. Luonnon omia nähtävyyksiä rakastavalle seikkailijalle Andalusia tarjoaa loputtomat mahdollisuudet retkeillä, patikoida ja kokea huikeita elämyksiä. Andalusiasta eivät kauniit vaelluskohteet lopu kesken, vaan kauniita patikointireittejä löytyy jokaiseen makuun. Listasimme tähän viisi patikointireittiä, jotka seikkailuhenkisen kannattaa kokea Andalusiassa.

Andalusian kauneimmat patikointireitit moneen makuun

1. Sierra de las Nieves

Sierra de las Nieves eli lumivuorten luonnonpuisto on patikoijan unelma, joka sijaitsee reilun tunnin automatkan päässä Fuengirolasta. Tarunhohtoisen jalokuusimetsikön siimeksessä vuorilla kulkeva reitistö sopii hyvin vaikkapa päiväretkikohteeksi. Alueelta löytyy useita häikäisevän kauniita vaellusreittejä. Yksi niistä on reilun seitsemän kilometrin mittainen reitti, joka lähtee Luís Ceballosin näköalapaikalta.

Lähes puolentoista kilometrin korkeudessa merenpinnasta sijaitseva Tajo de la Caínan etappi on matkan kohokohta, josta aukeaa huimat näkymät eri suuntiin. Siellä voi syödä eväitä rotkon reunalla. Huimapäät voivat kiivetä kallioiden kielekkeille ihailemaan näkymiä. Vuorten rauhassa voi myös nauttia meditaatiohetkestä.

Sierra de las Nievesin luonnonpuisto on sopiva vierailukohde läpi vuoden. Vuoristoisissa maisemissa vuodenaikojen vaihtelu näkyy selkeästi erilaisina vivahteina. Alkusyksystä puistossa on vielä havaittavissa kesän vehreyttä, ja keli saattaa olla yllättävän lämmin. Myöhemmin syksyllä ilmojen viiletessä puisto peittyy ruskan väreihin, talvisin valkoiseen lumihuntuun. Keväisin niityt hehkuvat väriloistossa, kun kukat kukkivat. Maisemien lisäksi puistossa kannattaa tarkkailla alueen kasvustoa, eläimiä ja hyönteisiä. Yhdeksän kylän alueelle levittäytyvä lumivuorten luonnonpuisto on loistava kohde aktiiviselle ulkoilupäivälle raikkaassa vuoristoilmassa. Ikimuistoiset elämykset ovat taattuja.

Vuorten hiljaisuudessa voi nauttia pienestä meditaatiohetkestä.
Sierra de las Nievesin luonnonpuisto on sopiva vierailukohde läpi vuoden.
Huimapäät voivat kiivetä kallioiden kielekkeille ihailemaan näköalaa.

2. Caminito del Rey – Kuninkaan tie on kaunis patikointireitti Andalusiassa

Kuninkaan polku eli Caminito del Rey on pysytellyt vuodesta toiseen yhtenä Andalusian suosituimpana turistikohteena. Aiemmin yhtenä maailman vaarallisimmista patikkapoluista tunnettu reitti on ollut täysin turvallinen keväästä 2015 lähtien, jolloin se avattiin uudelleen. Kuninkaan polku suljettiin vuonna 2000 rapistumisen ja siellä tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi. Monet kiipeilijät jatkoivat kiehtovan reitin kulkemista tuhansien eurojen uhkasakkojen riskillä. Reitti on nykyään turvallinen.

Uudistetun polun alapuolelle on jätetty muistoksi vanha, halkeamia ja rapistumia täynnä oleva hutera reitti, jonka katsominen saattaa heikkohermoisia hallottaa. Vain noin tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta sijaitseva Caminito del Rey kulkee jylhissä maisemissa vuorenseinämään pultattuja puusiltoja pitkin. Ennen varsinaista reittiä kuljetaan matalan, pimeän tunnelin läpi kallioseinämän toiselle puolelle, josta on reilun vartin kävely patikoinnin aloituspisteelle. Liput reitille on varattava hyvissä ajoin etukäteen.

Caminito del Reyn maisemat hivelevät silmiä koko reitin ajan. Uusi polku on rakennettu vahvoista puupaneeleista, joita tukevat kallioon poratut tukirakenteet. Noin seitsemän kilometrin mittaisella patikkareitillä vierähtää helposti muutama tunti, jos pysähtyy välillä nauttimaan jylhistä vuorimaisemista, turkoosina alhaalla rotkossa virtaavasta Guadalhorce-joesta, taivaalla kaartelevista linnuista ja luonnon rauhasta sekä hiljaisuudesta. Reitin loppupäässä on vahva lasitasanne, jonka päälle voi pysähtyä seisomaan ja tuijotella kenkien välistä alas rotkoon. Pian sen jälkeen pääsee astumaan Balconcillo de los Gaitanesin rotkon riippusillalle, josta aukeavat jylhät maisemat molempiin suuntiin. Silta kulkee noin sadan metrin korkeudessa. Maisemat ovat niin silmiä hiveleviä, että keho ja mieli latautuvat täyteen energiaa.

Caminito del Rey on maailmanluokan luonnonnähtävyys, jonka on kävellyt jo yli miljoona vierailijaa eri puolilta maailmaa.
Caminito del Reylle mentäessä kannattaa pysähtyä El Chorrossa.

3. Sendero el Saltillo

Sendero el Saltillo on monivivahteinen vaelluspolku, joka lähtee noin 600 metrin korkeudessa sijaitsevasta Canillas de Aceitunon valkoisesta kylästä ylös vuorenrinteeseen. Reittiä ei turhaan kutsuta Axarquian pieneksi Caminito del Reyksi, sillä osittain jylhän rotkon reunalla kulkeva vaelluspolku muistuttaa paljon Kuninkaan polkua.

Vaellusreitin alku on vaikea löytää, sillä ensin täytyy puikkelehtia siksakkia kylän kapeita katuja. Pienessä kylässä on omaleimainen tunnelma, jota luovat mauriajan rakennukset ja kapeat kujat sekä paikallisten viherpeukaloiden puutarhat. Saltillon vaellus on melko helppo, mutta näköalojen suhteen huikea. Korkeita paikkoja pelkääville reitti ei ole ehkä optimaalisin, sillä osittain reitti kulkee jyrkän rotkon reunoja pitkin. Toisin kuin Caminito del Reyllä, kaiteita ei ole kaikissa kohdissa. Välillä täytyy katsoa tarkasti jalkojaan, ettei kompastu ja putoa rotkoon. Varovaisuutta noudattamalla reitti on turvallinen.

Lukuvinkki: Miten löytää halvat lennot?

Pituutta vaellusreitillä on edestakaisin noin seitsemän kilometriä ja korkeusvaihtelua vähän yli 200 metriä. Mitä kauemmas reitti etenee, sen paremmiksi maisemat käyvät. Rotkovaelluksen loppupäässä odottavat kauniit Almanchares-joen vesiputoukset. Saltillon vaellukseen kannattaa varata aikaa noin kolme tuntia, jotta ehtii patikoinnin lomassa myös pysähtyä ihailemaan maisemia, syömään eväitä tai vaikka meditoimaan. Huikeissa luontomaisemissa mieli lepää täydellisesti samalla, kun keho saa liikuntaa. Viikonloppuisin reitillä käy paljon espanjalaisia, mutta arkisin on rauhallisempaa.

Reitin varrella on dramaattisen satumaiset vuorimaisemat.
Saltillon vaellukseen kannattaa varata aikaa kolmisen tuntia.
Huikeat rotkomaisemat tarjoavat vaeltajille upeita elämyksiä.

4. Benalmádenan Calamorro-vuori – Andalusian maisemiin vaikka hissillä

Benalmádenan Calamorro-vuori on kaunis patikointikohde Fuengirolan ja Málagan puolivälissä. Arroyo de la Mielin juna-asemalta on vain kivenheitto kaapelihissin lähtöpaikalle. Kaapelihissi ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto päästä ylös noin 800 metriä merenpinnan yläpuolella olevalle huipulle, josta aukeaa kauniit näkymät joka suuntaan. Ylös voi myös patikoida, jos on kohtuullisessa kunnossa ja riittävästi aikaa käytössä.

Calamorro-vuorelle pääsee patikoiden ainakin kahta eri reittiä. Ensin täytyy löytää moottoritie ja kävellä sen ali. Fuengirolan puoleisen alikulun jälkeen vasemmalta alkaa betonipolku, joka kaartelee ylös kaapelihissin tuntumassa. Jossain vaiheessa polku muuttuu hiekkapoluksi ja haarautuu eri suuntiin. Toisen polun varrella sijaitsee kappeli.

Mikäli kiipeäminen ylös patikoiden ei innosta, voi ylös mennä kaapelihissillä ja jättää patikoinnin yläilmoihin, sillä hissin jättöpaikka ei ole vuoren korkein kohta. Siitä jatkuu vielä useita patikkapolkuja ylöspäin huipulle sekä alaspäin eri suuntiin. Paluumatkan voi tehdä kaapelihissillä tai patikoiden samaa tai eri reittiä kuin ylös mennessä.

Toinen patikointireitti alas löytyy, kun kuljetaan ensin hieman Málagaan päin ja jatketaan sieltä alas polkua, joka yhdistyy kappelilta tulevaan polkuun. Tämä reitti yhdistyy alempana tiehen, joka kulkee moottoritien ali Málagan puoleisesta alikulusta. Tiellä kulkee myös jonkin verran pyöräilijöitä. Calamorro-vuoren huipulla saattaa olla toisinaan ruuhkaa kaapelihissin takia. Jos jättää hissin väliin ja patikoi koko matkan ylös, patikkapolulla ei tule välttämättä ketään vastaan. Aurinkoisina päivinä ja kirkkaalla säällä huipulta aukeavat näkymät jopa Sierra Nevadaan, Gibraltarille ja Afrikan rannoille saakka.

Lukuvinkki: Koronakevät Espanjassa ei unohdu koskaan

Andalusian kauneimmat vaellusreitit ja merinäköala.
Calamorro-vuoren huipulta avautuvat kauniit näkymät eri suuntiin.
Reitin varrella voi ihailla pieniä yksityiskohtia.
Andalusian maisema korkealta.
Calamorro-vuorelle pääsee patikoiden ainakin kahta eri reittiä.

5. Sierra Nevada – patikointia ja hiihtoa Andalusiassa

Sierra Nevada on unelmakohde seikkailijalle, joka haluaa päästä laskettelemaan tai lumilautailemaan nauttien samalla auringonpaisteesta ja hohtavan kimaltavista hangista. Vain reilun parin tunnin automatkan päässä Fuengirolasta sijaitseva laskettelukeskus on Euroopan eteläisin. Loistavan sijaintinsa puolesta Sierra Nevada tarjoaa hauskan mahdollisuuden lasketella ensin lumisilla huipuilla, ajaa sen jälkeen kiemuraisia vuoristoteitä alas pakkasesta lämpöön ja pulahtaa sen jälkeen uimaan mereen.

Granadan keskustasta on Sierra Nevadan hiihtokeskukseen alle 30 kilometrin matka. Costa Tropicalin kauniille rannoille ajaa noin tunnissa. Sierra Nevadan hiihtosesonki kestää yleensä marraskuulta toukokuulle, mutta muina aikoina alue sopii loistavasti patikointiin. Aivan laskettelukeskuksen tuntumassa on useita patikkapolkuja. Poutaisella säällä Sierra Nevada on maisemiltaan aivan omaa, huikeaa luokkaansa.

Andalusian hiihtoreissulla vuoren huipulla.
Veleta-vuoren huipulta aukeaa kaunis näköala.
Andalusian vaellusreitin vuoristoa.
Laskettelusesongin ulkopuolella Sierra Nevada on oiva patikointikohde.

 

Etsi lennot Andalusiaan! Ehkä Malagaan?

Kerro kaverille!