Aiotko ajella leppoisasti halki hehkeän kesä-Suomen tai suunnitteletko elämäsi pakettiautoreissua Eurooppaa kierrellen? Näiden kutkuttavien unelmien toteutumista edistää toimiva menopeli, käytännön näppäryys ja toimintasuunnitelma yllättävien ongelmatilanteiden varalle. Mitä enemmän tiedät autostasi ja mitä paremmin ennakoit mahdolliset hasardit, sen hauskempaa ja turvallisempaa on tien päällä.
Autoilija: Muista tarkistaa ainakin nämä perusasiat ennen unelmiesi road trippiä ja myös sen aikana
1. Vararengas ja tunkki
Renkaanvaihto tien päällä onnistuu käden käänteessä, kunhan tarvikkeet ovat käsillä ja osaat myös käyttää niitä. Tarkista autosi vararenkaan kunto ja tunkin sijainti. Tarkista myös muut renkaan vaihtoon tarvittavat tarvikkeet (esimerkiksi pulttiavain), jotta matkasi ei katkea ensimmäiseen rengasrikkoon. Muista kuitenkin, että vararenkaan käyttö on tilapäistä ja sillä ajaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.
2. Ensiapu
Ensiapulaukun tulee olla jokaisessa autossa helposti saatavilla ja sen sisällön ajan tasalla. Laastarit, desinfinointiaine, sidetarpeet ja elvytysmaski kuuluvat laukun perusvarustukseen ja sisältöä voi mielellään täydentää. Hätätapauksia varten autoissa on syytä olla myös turvavyöleikkuri käden ulottuvilla, huomioliivit ja taskulamppu. Ensiapulaukun ja huomioliivien lisäksi sammutin on pakollinen varuste joissain Euroopan maissa. Kertaa myös ripeä toiminta onnettomuuspaikalla sekä maakohtaiset hätänumerot, jotta tosipaikan tullen olet heti valmis auttamaan.
3. Hätävilkut ja varoituskolmio
Ajelet kaikessa rauhassa auringonlaskun kultaamissa maisemissa kohti horisontissa siintäviä vuoria. Äkkiä konepellin alta kuuluu poks, outo haju leijailee sieraimiin ja vaihteet eivät toimi. Ei paniikkia! Hoksaa tilanne, paina hätävilkut päälle ja ohjaa auto tien sivuun niin etäälle ajourasta kuin pystyt. Hätävilkkujen sijainnin on syytä tulla takaraivosta, joten tarkista se ajoon lähtiessäsi ja mieti nopea toimintavalmius yllättävien tilanteiden varalle. Tarkista, että varoituskolmio on ehjä ja sijoita se pakkaamisen yhteydessä niin, että se on nopeasti saatavilla. Hädän iskiessä ei ole aikaa mönkiä varoituskolmiota esiin äärimmilleen pakatun takakontin uumenista. Varoituskolmio on sijoitettava riittävän etäälle seisovasta ajoneuvosta niin, että muut kuljettajat huomaavat sen ajoissa.
4. Renkaat
Tarkista renkaiden kunto sekä omassasi että vuokra-autossa vuodenajan mukaan. Suomessa lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä ja talvirenkaiden vähintään 3 millimetriä. Turvasuositus kesärenkaille märällä kelillä ajettaessa on kuitenkin vähintään 4 milliä ja talvirenkaille lumisella ja jäisellä kelillä ajettaessa 5-6 milliä. Kun suuntaat maailmalle, tarkista maakohtaiset rengassäädökset. Esimerkiksi monissa maissa Pohjoismaiden ulkopuolella nastarenkaat on kielletty. Alpeilla taas lumiketjut kuuluvat auton perusvarustukseen.
5. Rengaspaineet
Rengaspaineet kannattaa tarkistaa säännöllisesti kuukausittain ja aina auton painolastin muuttuessa olennaisesti. Katso valmistajan suositukset ohjekirjasta tai vastaavasta ja ota huomioon lämpötilan vaikutus paineeseen! Esimerkiksi pakkasilla ilmanpaine laskee, joten tarkista ilmanpaineet uudelleen, jos paine on tarkistettu lämpimämmillä keleillä. Oikeat rengaspaineet tekevät ajosta paitsi turvallista, myös taloudellisempaa. Myös renkaat kestävät pidempään, kun paineet ovat kunnossa.
6. Polttoaineen riittävyys
Huhujen mukaan lähes jokainen autoilija unohtaa vähintään kerran elämässään tarkistaa polttoaineen riittävyyden ja jää tien päälle sen loppuessa. Tästä ei siis pidä suuttua itselleen mahdottomasti (vähän toki saa). Ketutuksesta toivuttuasi kävele tai liftaa kyyti lähimmälle huoltsikalle bensan hakuun. Pitkillä matkoilla halki tuntemattoman tundran tai aavikon on mukana toki hyvä olla riittävä varakanisterillinen polttoainetta.
7. Hinausköysi ja muu välineistö
Auta lähimmäistä hädässä ja varusta autosi hinausvälineistöllä, mikäli autostasi löytyy hinauskoukku. Tällöin voit kenties kiskoa lumipenkkaan juuttuneet autot ylös ja muuten vain tielle simahtaneet menopelit lähimpään turvalliseen paikkaan. Omista hinausvälineistä on myös hyötyä, mikäli itse olet lumikasassa/mutakuopassa/ojassa/teknisen vian takia tielle juuttuneena. Tarkista hinauksen ajantasainen lainsäädäntö ja toimi ohjeiden mukaan muu liikenne huomioiden.
8. Öljyt ja muut nesteet
Moottoriöljyn määrä kannattaa tarkistaa huolellisesti vähintään kuukausittain ja sitä kannattaa lisätä ajoissa, jos auto jostain syystä syö öljyä. Tarkista myös öljynsuodattimen kunto ja vaihdata öljyt säännöllisesti. Liian vähäisellä öljyllä ajaminen saattaa johtaa moottorivaurioon, ja jos öljynpaineen varoitusvalo syttyy, jotain vahinkoa on jo todennäköisesti tapahtunut. Jäähdytysnestettä varten kannattaa aina olla vettä mukana, jos neste jostain syystä häviää ajon aikana.
9. Tuulilasinpyyhkijät
Tsekkaa pyyhkijöiden kunto ja pesunesteen riittävyys kelin mukaan. Ravan roiskuessa tai hiekan pöllytessä tuulilasiin lasinpesunesteen menekki saattaa yllättää. Käytä pakkasella jäätymätöntä pesunestettä. Sulat tulee vaihtaa, jos ne alkavat jättää raitoja tuulilasiin eivätkä putsaa sitä kunnolla.
10. Käynnistyskaapelit
Tunne käynnistyskaapeliesi käyttö, etenkin jos harrastat talvimatkailua vanhoilla autonrötisköillä. Henkilöauton akun käyttöikä vaihtelee, normaalissa käytössä se on noin 5–6 vuotta. Kovilla pakkasilla iäkkäämpi akku on kovilla ja on todennäköistä, että mikäli autoa ei pääse esilämmittämään, se hyytyy pakkaseen. Tällöin apuun tulevat käynnistyskaapelit ja hyvällä tuurilla autoileva lähimmäisesi, joka ehkä suostuu pyydettäessä antamaan autoosi virtaa omasta akustaan. Tarkista tällöin kaapeleiden sijoittelu: Plussaa plussalle ja miinusta miinukseen. Varmista myös, että kiinnität kaapelit käynnistettävän auton runkoon oikeassa järjestyksessä (googlaamalla löydät kuvalliset ohjeet). Varavirran antaminen ei ole rakettitiedettä, mutta tarkkana saa olla.
11. Säätiedotus
Lumimyrskyä luvassa? Liukas keli yllätti autoilijat? Silta suljettu ja lautat peruttu aaltojen vuoksi? Ei yllätä, jos olet kärryillä säätiedotuksesta. Seuraa säätiedotusta aktiivisesti ja varaa matka-aikatauluun tilaa kelin vuoksi jumittamiselle. Muista myös, että esimerkiksi Norjassa ja muissa vuoristomaissa tienpätkiä ja tunneleita saatetaan sulkea lumimyrskyn vuoksi, koska teitä ei ehditä aurata samaa tahtia kun lunta puskee. Myös kaatosateet, mutavyöryt ja maanjäristykset saattavat sulkea teitä maailmalla.
12. Lumiharja, lapio ja muut putsausvälineet
Etenkin talviajelussa olennaisten putsausvälineden olemassaolo tulee tarkistaa. Niiden puuttuessa on mahdollista käyttää korvaavia tarvikkeita, mutta ne eivät ole erityisen käteviä. Lapio on tarpeellinen varuste etenkin talviautoilussa, muttä siitä on muulloinkin hyötyä, jos esimerkiksi haluaa siivota tielle liiskautuneet raadot sivuun tai tasoittaa tiessä olevan kuopan jollain käsillä olevalla materialla.
13. Hätävararavinto ja muu varustus
Auto leviää keskellä korpea lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ja lähimpään huoltamoon on matkaa sata kilometriä. Nälkähän siinä hinausta odotellessa tulee ja vilukin vielä. Pitkillä matkoilla huolehdi autoosi evästä myös yllättävien odottelujen varalle sekä lämpimiä vaatteita pakkasessa odottelun varalta. Ajomatkan ajankohdan suunnittelu ehkäisee mahdollista odottelua, mutta joskus on pakko olla liikkeellä omien aikataulujen mukaan vaikka keskellä yötä.
14. Valot
Tarkista kaikkien valojen kunto lähtiessäsi ajamaan ja pidä autohuoltoboksissasi muutamaa sopivaa varapolttimoa (ks. ohjekirja). Polttimot saattavat etenkin uusissa autoissa sijaita hankalassa paikassa, joten ne joutunee vaihdattamaan ammattilaisella. Tämä onneksi hoituu usein nopeasti.
15. Autolaturi
Apua pitäisi soittaa, mutta puhelimesi akku simahti juuri, koska navigointi kulutti sen loppuun. Autolaturi on olennainen mukavuus- ja turvallisuusvaruste. Koska sen käyttö on usein rajoittunut yhteen luuriin kerralla ja etupenkillä istuvat todennäköisesti valtaavat sen, ole riippumaton ja hanki varavirtalähde, jotta voit kaikessa rauhassa somettaa takapenkillä.
16. Tiepalvelun ja muut tärkeät puhelinnumerot
Jos hyytymisen syynä on pakkaseen simahtanut akku, loppunut bensa, puhjennut rengas tai jokin muu yksinkertainen vika, asian hoitaminen omatoimisesti on mahdollista ja suotavaa. Sitten on kaikki muut tilanteet, joille et itse voi mitään, vaikka olisit mimmoinen rasvanäppi. Tällöin on turvauduttava esimerkiksi auton roudaukseen lähimmälle huoltamolle ja toivottava, että heillä on aikaa korjata menopelisi lähipäivinä. Tiepalveluita tarjoavat Suomessa esimerkiksi Autoliiton yleinen tiepalvelu, joka palvelee vu norokauden ympäri numerossa 0200-8080. Palvelut ovat maksullisia, joten sovi hinnoista soittaessasi. Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille on omat numeronsa ja muita palveluita. Vastaavia palveluita on myös ulkomailla, tarkista ne kohteen mukaan.
17. Ajokortti, katsastustodistus ja muut paperit
EU-maissa myönetyt ajokortit ovat voimassa toisissa EU-maissa, mutta jos autoilet muualla, hanki tarvittaessa kansainvälinen ajokortti. Joissain maissa tarvitaan lisäksi paikallinen ajokortti. Kotimaan liikenteessä paperista rekisteröintitodistuksen I-osaa ei enää tarvitse kuljettaa autossa mukana, mutta jos lähtee ulkomaille on se oltava (I-osan saa Trafista tilaamalla maksutta). Määräaikaiskatsastuksen piiriin kuuluvien ajoneuvojen katsastustodistus täytyy pitää mukana kotimaan liikenteessäkin.
18. Käyttöohjekirja
Ajoneuvon käyttöoppaasta on hyötyä vaikka silloin, kun kojelautaan syttyy outo valo, jonka merkitystä et satu muistamaan. Ohjekirjan pitäisi sijaita hansikaslokerossa kaikissa autoissa. Ohjekirjaa, googlea ja konsultointipuheluita apuna käyttäen voi ensihätään yrittää diagnosoida itse auton vian, joskin todennäköisesti se on vaikeaa, jos kyseessä ei ole mitään todella ilmeistä.
19. Määräaikaishuollot
Määräaikaishuolloista huolehtiminen kuuluu vastuullisen autoilijan toimintaan. Etenkin jakohihnan vaihtovälistä kannattaa olla tietoinen ja vaihto suorittaa ajoissa, koska jakohihnan hajoaminen kesken ajon on matkan ja myös auton loppu. Myös esimerkiksi akun ja öljyn vaihtaminen ajoissa on tärkeää.
20. Vakuutukset
Jokaisella moottoriajoneuvolla on pakollinen liikennevakuutus, ja sitä täydentämään löytyy eri vakuutusyhtiöiltä erilaisia kasko- ja muita vakuutuksia. Perehdy siis huolella eri vakuutusten kattavuuteen. Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakutuuksesta ja sen saa vakuutusyhtiöltä. Autonvuokraukseen sisältyy yleensä perusvakuutus ja kolariturva, mutta tarkista tämä vuokrauksen yhteydessä. Tarkista myös omavastuun suuruus, mikäli auto jostain syystä hajoaa käytössäsi.
Tieto lisää turvallisuutta, olit sitten kesäroadtrippailija, liftaava seikkailijatar, pakettiautossa asustelija tai vaikka pitkän matkan moottoripyöräilijä. Näillä vinkeillä pääset alkuun, mutta lisäopiskelu eri maiden liikennekultuurista, -säännöistä, vakuutuksista ja ajoneuvotekniikasta kannattaa aina. Turvallisia ajokilometrejä!
Lähteet ja lisätietoa:
https://liikenneturva.fi/fi
https://www.trafi.fi/tieliikenne/
https://www.autoliitto.fi/matkailu