bussilla filippiineilla

Bussimatkailu Filippiineillä on helppoa ja halpaa

Minkälaista on matkustaa bussilla Filippiineillä? Anna meidän paljastaa vastaukset kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Avoimesta ikkunasta tuulee sisälle, bussi keikkuu epätasaisella tiellä ja kauniit vuoristomaisemat vaihtuvat edessäni. Rakastan matkustaa bussilla, siinä vasta on sitä reissaamisen tuntua! Ajatusten voi antaa liikkua vapaasti ja nauttia siitä, ettei hetkellisesti ole missään, ei lähtöpisteessä eikä vielä perillä. On aikaa olla juuri siinä hetkessä ja katsella maailmaa uteliain silmin.

Vaikka Filippiineillä maan sisäinen lentoliikenne on melko edullista ja jo hyvin kehittynyttä, jos aikaa on riittävästi, kätevin ja mukavin tapa on matkustaa ympäriinsä maateitse.

Busseilla on kattava ja luotettava verkosto Filippiineillä

Filippiinien bussiverkosto on hyvin laaja ja luotettava. Suurimmissa kaupungeissa on omat bussiterminaat, joskus useampiakin. Esimerkiksi Cebussa on eteläinen ja pohjoinen bussiasema riippuen siitä, mihin suuntaan bussit kulkevat. Terminaalit toimivat kaupustelun keskuksina ja ovat ihana läpileikkaus Filippiinien eloisasta ja maanläheisestä kulttuurista.

Busseilla ei ole sen kummempia (julkaistuja) aikatauluja, vaan ne yleensä lähtevät silloin kun ne ovat täynnä. Itse aina yllätyn kuinka hyväkuntoisia bussit ovat, enkä ole juurikaan joutunut odottamaan puolta tuntia pidempään bussin lähtöön. Uusimmissa busseissa on ilmastointi, TV, joka pyörittää kovaäänisiä toimintaleffoja ja joissain on jopa WC. Sitten on vanhempia busseja, joissa ilmastointina toimii avoin ikkuna vieressä vaihtuviin kauniisiin maisemiin, ja joissa elämä tuntuu aina asteen verran rennommalta ja kiireettömämmältä.

Roadtrip_3

Matkan varrella ei ole pysäkkejä, vaan bussit pysähtelevät rennosti silloin, kun joku haluaa sisään tai ulos. Tiheämmin asutuilla alueilla tämä voi olla 20 minuutin välein, sillä kukaan ei kävele metriäkään, jos ei ole pakko. Pienemmissä paikoissa voi ottaa selville mitä tietä pitkin bussit kulkevat ja mennä tien poskeen odottelemaan.

Bussilla on edullista matkustaa Filippiineillä

Bussilippu maksetaan aina bussin sisällä. Jokaisessa bussissa on oma ”konduktööri”, joka tulee keräämään maksun matkan aikana. Konduktööri myös auttaa matkustajia ulos ja sisään, jolloin kuljettaja voi keskittyä ajamiseen. Konduktöörin ja kuljettajan välinen, muutaman tavun kommunikointi on aina oma viihteensä matkan aikana. Hintatasoltaan esimerkiksi kahden tunnin bussimatka ilmastoidussa bussissa kustantaa noin 120 Filippiinien pesoa (n. 2,40 euroa), kun taas vanhemmalla bussilla sama matka maksaa noin 60-90 pesoa (1,20-1,80 euroa).

Tila-autot ja henkilökohtaisen tilan vähyys

Bussiterminaaleilta lähtee myös ilmastoituja tila-autoja (aircon van), jotka ovat hieman kalliimpia, mutta yleensä nopeampia kuin bussit. Olen kuitenkin kantapään kautta oppinut, että busseilla on huomattavasti mukavampi matkustaa. Tila-autoihin mahtuu virallisesti 10-12 henkeä, mutta epävirallisesti aina yksi lisää riippumatta siitä, kuinka monta autossa jo istuu. Tämä tuli kerran karvaasti todettua, kun matkustimme neljän tunnin matkan takapenkille nostetuilla penkeillä, polvet jo suussa samalla, kun kuskin apuri heitti sisään jatkuvasti uusia matkaajia.

Roadtrip_2

Tila-autoilla ei ole suunniteltuja taukopaikkoja, vaan ne voivat mennä tuntikausia pysähtymättä riippuen kuljettajan mielentilasta. Bussissa sen sijaan tiedät, että sinulla on oma paikka, eikä kukaan tule istumaan syliin. Busseilla on myös säännöstellyt taukopaikat noin kahden tunnin välein, joten vessataukoja on riittävästi ja vettä saa ostettua säännöllisesti. Jos kuitenkin on pakko matkustaa tila-autolla, valitse kuskin viereinen etupenkki. Tila-auto voi maksaa kahden tunnin matkalta noin 180-200 Filippiinien pesoa (3,60-4 euroa).

Bussiterminaalien kuhinaa

Bussiterminaaleissa on aina oma kuhinansa, sillä terminaalien vierestä löytyy usein iso, paikallinen tori, joka toimii kaupustelun keskuksena. Yleensä jokainen terminaali ottaa pienen terminaalimaksun (3-10 pesoa) ja terminaalin ovella pyörii sisäänheittäjiä, jotka yhteen ääneen tivaavat, mihin olet menossa ja kantavat puolestasi painavat laukut. Sisäänheittäjät saavat yleensä pienen maksun tila-autoilta, jos he tuovat matkustajia, joten kannattaa erikseen sanoa, jos haluaa mennä nimenomaan bussilla. Ilman näiden heppujen apua bussiterminaalit ovat hieman liiankin sekavia, joten kannattaa mennä virran mukana ja luottaa siihen, että saa oikeaa tietoa.

Bussilla Filippiineilla

Turvallinen tapa matkustaa

Filippiiniläiset ovat lähes poikkeuksetta ystävällisiä ja avuliaita. Olen matkustellut bussilla yksin ja kaksin eri puolilla Visayasin aluetta, sekä Mindanaon saarella enkä ole kertaakaan kokenut edes lievästi epämiellyttäviä tilanteita. Yleinen sääntö täällä on, että kaikki haluavat auttaa, ja jos jotain sattuu, ympärillä on kymmeniä avuliaita ihmisiä valmiina tarjoamaan apua.

Lauttaterminaalit hyvien bussiyhteyksien päässä

Jos haluat matkustaa lautoilla saarelta toiselle, useimmat lauttasatamat ovat hyvien bussiyhteyksien päässä. Jos et ole varma, voit varmistaa terminaalista sanomalla mihin saarelle olet menossa, jotta sinut osataan ohjeistaa oikeaan bussiin. Turisteja on näissä yleisissä kulkuvälineissä todella harvoin, joten jos haluat kokea todellisen paikallisen roadptrip-elämyksen, suosittelen hyödyntämään bussiyhteyksiä Filippiineillä!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top