Haluaisitko majoittua muualla kuin hotellissa ja samalla oppia jotakin matkakohteesi ihmisten oikeasta elämäntavasta? Duara Travels vie matkailijan keskelle paikallista kyläyhteisöä, kotimajoittumaan.
On uudenvuoden tienoo muutama vuosi takaperin ja joogaresortti Mosambikissa. Kaikki on sillä tavalla ihanaa kuin vain joogaresortissa voi olla – aamuisia joogatunteja, maukasta ruokaa ja rentoa surffimeininkiä. Annika Järvelin nauttii olostaan, mutta huomaa kaipaavansa toisaalle, lähemmäs ihan tavallista, arkista elämää.
“Tajusin, etten oikeastaan halua olla resortissa joogaamassa, vaan jossain pienessä kylässä, paikallisen yhteisön ympäröimänä. Kun palasin Suomeen, päätin, että tälle täytyy tehdä jotain.”
Sen lisäksi, että Järvelin kaipasi matkailijana juurevampia kokemuksia ja syvempiä kohtaamisia, hän halusi kehittää matkailua sosiaalisesti kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan suuntaan. Sellaiseen, jossa mahdollisimman suuri osa matkailun rahavirroista hyödyttää ennen kaikkea paikallista yhteisöä.
Tulovirtoja ja työllistymistä kotimajoituksella
Kotona Suomessa Järvelin kuuli tuttavaltaan, että myös toinen reissaamisesta innostunut nainen, Johanna Vierros, oli pohdiskellut samanlaisia kestävään matkailuun liittyviä kysymyksiä tahollaan. Mukaan idean kehittelyyn kutsuttiin lisäksi Vierroksen opiskelukaveri Elina Voipio, jolla oli paitsi samanlaiset kiinnostuksen kohteet, myös kokemusta sekä kehittyvistä maista että bisnesmaailmasta.
Keväällä 2015 naiset voittivat Aalto-yliopiston järjestämän Impact Business -kilpailun. Duara Travels oli syntynyt. Myöhemmin tiimiä täydentämään löytyi vielä Juho Toivonen, joka vastaa Duaran teknisestä puolesta.
Yrityksen ideana on tarjota mahdollisimman autenttinen kokemus paikallisesta kulttuurista ja toisaalta varmistaa se, että matkalijoiden rahat jäävät pieniin yhteisöihin jättimäisten turistiresorttien sijaan.
“Meidän suurin missiomme on se, että kyliin tulisi tulovirtoja ja työllistymistä. Matkailijat taas haluavat nähdä nimenomaan näitä paikallisia kyliä ja kulttuureja, mutta pääsy niihin on usein hankalaa. Airbnb toimii kyllä näissä maissa, mutta sitä kautta päätyy usein kaupunkeihin, yläluokan ja expatien koteihin”, Järvelin sanoo.
Nykyisessä turismibisneksessä tulot helposti keskittyvät muutamaan kohteeseen. Sen lisäksi, että jotkut paikat jäävät kokonaan ilman tuloja, vaarana on myös se, että kohteet alkavat elää täysin turismista riippuvaisina ja sen ehdoilla.
Duaran mallissa yhdessä kohteessa on kerrallaan vain muutama matkailija. Näin varmistetaan myös se, että matkailun ympäristövaikutukset eivät ylitä yhteisön kantokykyä.
Duara Travels tukee kestävää matkailua
Tällä hetkellä Duara Travelsilla on kyliä Tansaniassa, Sri Lankassa, Indonesiassa ja Vietnamissa. Kylissä majoitutaan paikallisten kodeissa ja osallistutaan arkiseen elämään, esimerkiksi ruuanlaittoon, maataloustöihin tai kalastusreissuille. Majoitusolosuhteet ovat vaatimattomat, ja esimerkiksi suihku usein mallia ämpäri.
Duara pyrkii tarjoamaan sosiaalisesti mahdollisimman kestäviä matkailupalveluita. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminta on läpinäkyvää jokaiselle osapuolelle. Kylissä tiedetään, kuinka suuri osa tuloista menee kellekin, ja perheillä on oikeus vaikuttaa siihen, millainen majoituspalvelu on. Paitsi asiakkailta, myös yhteisöiltä kerätään jatkuvasti palautetta, ja palautteisiin myös reagoidaan.
Jokaisessa kylässä on useampi majoitusta tarjoava perhe, joihin matkailijoita majoitetaan vuoron perään. Näin tulot jakautuvat tasaisesti useamman perheen kesken ja vältytään kateuden aiheuttamilta ongelmilta. Lisäksi osa tuloista ohjataan paikalliselle toimijalle, esimerkiksi mikrolainojen myöntäjälle tai vakuutusrahastoon, mikä hyöydyttää myös niitä perheitä, jotka eivät tarjoa majoitusta. Myös paikallinen kontaktihenkilö saa luonnollisesti osansa tuloista.
Matkailijan vastuu
Duara Travels pyrkii varmistamaan sen, että matkailija tiedostaa vastuunsa saapuessaan yhteisöön, jolla ei välttämättä ole juurikaan kokemusta turismista ja ulkomaalaisista. Reissaajat saavat matkaan lähtiessään Survival Guiden, johon on koottu eettisiä ohjeita ja neuvoja vierailun varalle.
“Ne matkailijat, jotka saapuvat kyliin ensimmäisenä, luovat käsityksen siitä, mitä turismi paikallisille tarkoittaa. Omaa käyttäytymistään ja sen vaikutusta paikalliseen yhteisöön kannattaa ihan oikeasti miettiä.”
Kuvat: ©Duara Travels
Lukuvinkki: Lue myös Lauran omasta kokemuksesta Duaran kylässä, Nicaraguassa.