Bali

Eksoottinen Bali – Koe nämä asiat jumalten saarella

Balin saariparatiisi ei ole se tyypillisin rantalomakohde, vaikka turistit ensisijaisesti rantojen ja surffin perässä tänne tulevatkin. Balin todellinen viehätys ja syy, miksi löydän itseni palaamasta aina uudelleen, löytyy muualta.

En yleensä viihdy turisteja pursuavissa kohteissa. Bali on poikkeus sääntöön. Painajaismaisten turistilaumojen tuolla puolen Balilta löytyy ainutlaatuisen kulttuurin, taianomaisen tunnelman, vehreän luonnon ja leveiden hymyjen saari.

Niin houkuttelevalta kuin se tuntuukin, Balilla ei kannata jämähtää uima-altaalle Bintang kourassa tai edes rantabaarin säkkituoliin surffareiden kanssa flirttailemaan. Yhdistä rantalomaan myös tutustumista perinteiseen Baliin.

Bali saari

KYMMENEN IDEAA, KUINKA OTTAA KAIKKI IRTI BALIN MATKASTA

1. Tutustu Balin omalaatuiseen hindulaisuuteen

Bali, jumalten saari, huokuu hengellisyyttä. Kaikkialla näkyvää hindukulttuuria ei voi olla huomaamatta katujen savuavia uhrilahjoja väistellessä. Vieraile temppeleissä, ja jos sinulle tarjoutuu tilaisuus osallistua hindulaiseen seremoniaan tai festivaaliin, tartu siihen. Balin upeimpiin temppeleihin kuuluvat esimerkiksi upeiden auringonlaskujen Tanah Lot ja idyllinen Lake Bratanin järvitemppeli.

2. Poikkea maaseudulle ja riisiterassille

Jatiluwihin ja Tegalalangin kuvaukselliset riisiterassit ovat maan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Voit myös astua ajassa taaksepäin ja lähteä rentouttavalle pyöräretkelle läpi maaseudun ja sen riisiterassien, kauas turistiryysiksistä. Täällä pääset näkemään paikallista elämänmenoa. Jos käy tuuri, voit päästä maistamaan riisipeltojen rankkaa työtä.

Bali3

3. Maistele Balin herkkuja

Suussa sulavia sate-vartaita, tuoreita meren eläviä Jimbaran Bayn auringonlaskussa, mehukkaita possun grillikylkiä, romanttisia illallisia ja instagrammattavia brunsseja. Balilla hellitään myös vegaaneja ja raakaruoan rakastajia. Ruokapaikkoja riittää autenttisista warungeista kansainvälisten huippukokkien fiineihin ravintoloihin. Jos haluat luoda autenttiset maut uudelleen kotikeittiössä, sukella balilaiseen makumaailmaan kokkikurssilla.

4. Panosta majoitukseen

Pienelle Balin saarelle mahtuu uskomaton määrä ainutlaatuisia, uniikkeja majoituspaikkoja. Miten olisi vaikka yö puumajassa tai kotimajoituksessa vanhassa hindutemppelissä? Majoituspaikkojen loputon tarjonta mahdollistaa myös sen, että pikkuraha riittää pitkälle. Helsinkiläisen keskivertohuoneen hinnalla voi saada vaikka huvilan omalla uima-altaalla.

Bali1

5. Ihaile auringonnousua tulivuoren huipulta

Seikkailunnälkäisten kannattaa herätä aamukolmelta kiipeämään Balin aktiivinen tulivuori Mount Batur. Aamuherätys palkitaan yhdellä elämäsi unohtumattomimmista auringonlaskuista.

6. Hemmottele kroppaa

Balin suitsukkeiden tuoksu ja hengellinen ilmapiiri suorastaan kutsuu joogaamaan. Joogatunnin päätteeksi helli itseäsi halvalla balilaisella kylpylähoidolla tai hieronnalla. Jos kärsit terveysongelmista, vieraile balilaisella parantajalla, joka lähestyy terveyttä holistisesta ja intuitiivisesta näkökulmasta. Varo kuitenkin huijareita!

7. Tututstu jylhien maisemien Uluwatuun

Bukitin niemimaan Uluwatusta löytyy jyrkänteitä, upeita surffirantoja, tunnelmallisia auringonlaskubaareja ja hiljaisia rantoja. Jos mopoilu hirvittää, palkkaa päiväksi kuski ja auto, mutta varaudu liikenneruuhkiin!

8. Lumoudu balilaisesta tanssista

Taidokkaan liikehdinnän ja koristeellisten asujen balilaiset tanssit kertovat tarinoita hindulaisista legendoista ja indonesialaisista myyteistä. Vaikkakin turistinen, kecak-tanssiesitys Uluwatun auringonlaskussa on elämys, jota ei kannata missata.

Bali4

9. Tee saarikierros

Ihaile ryöppyäviä vesiputouksia, ihastu Ubudin apinametsän veikeistä apinoista ja aja ohi pohjoisen viileiden, vehreiden vuorten ja järvien. Räätälöityjä yksityisiä saarikierroksia on helppo järjestää, kysy vaikka majoituksen ylläpitäjältä tai lähimmästä turistikojusta. Huomaa, että kuskeilla on tapana tyrkätä turistit matkan varrella kahviplantaaseille. Vieraile toki kahviplantaasilla, mutta varmista, ettet vahingossa tule tukeneeksi kopi luwak-kahvin valmistusta varten vangittujen sivettikissojen eläinrääkkäystä.

10. Vieraile muilla saarilla

Pieneksi saareksi Balilla riittää koettavaa useammalle reissulle, mutta myös lähisaarilla on lomailijoille tarjottavaa. Snorklaa Gilien, Nusa Lembonganin tai Nusa Penidan kirkkaissa vesissä tai vaella vehreällä Lombokilla.

Kuvat: Anna Papillo

 


Anna kertoo reissuistaan ja elämästään Australiassa myös Muuttolintu-blogissaan.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top