Aamu Raja Ampatilla Indonesiassa.

Elämää vieraassa kulttuurissa – Terveiset Länsi-Papualta

Kerro kaverille!

Indonesia on yli 17 000 saarellaan yksi Aasian suurimmista maista, jonka eri alueet ovat pullollaan erilaisia kulttuureja ja tapoja. Räikeimmät ja ääripään kulttuurit ovat vuosisatojen ajan liittyneet viidakoissa asusteleviin ihmissyöjäheimoihin, koiria ruoaksi syöviin sulawesilaisiin sekä Sharia-lakia noudattaviin acehilaisiin. Uskontoon liittyvät kulttuurierot Indonesiassa ovat suuria, mutta yhteinen sävel eri uskontokuntien välillä on löydetty.

DJI_0322 (3)

Matkailu avaa oven mitä uskomattomimpiin kohtaamisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden kohdata ihmisiä täysin erilaisista kulttuureista ja lähtökohdista. Se tutustuttaa meidät ymmärtämään ympäristöämme paremmin sekä rohkaisee ottamaan vaikutteita muualta. Eri maiden kulttuureihin sukeltaminen sekä tapojen ymmärtäminen on yksi matkailun hienoimmista opetuksista. Kuitenkin välillä maailmalla kohtaamme kulttuureita, joiden syvintä tarkoitusta on hyvin vaikea ymmärtää tai käsittää. Ihmiset ovat kasvaneet jonkun diktatuurin alla vuosisatoja, seuranneet hurmoksessa jotain kulttia tai eläneet korruption varjossa. Uudessa kodissani, Länsi-Papualla, on korruptio arkipäivää ja räikeää. Ihmiset ovat aina eläneet korruption varjostamassa yhteiskunnassa ja tottuneet siihen. Arjesta löytyy myös paljon hassuja kulttuurieroja, jotka Suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaneelle saattavat aiheuttaa välillä harmaita hiuksia.

Kulttuurierot arjessa

Raja Ampatin saaret ovat yksi Indonesian parhaiten säilyneistä salaisuuksista ja suojelluimmista kohteista. Länsi-Papualta löytyvä saariryhmä on tunnettu kristallin kirkkaista vesistä sekä kuvaakin kauniimmista tyhjistä paratiisirannoista. Muihin Indonesian turistikohteisiin nähden Raja Ampatin sijainti on syrjäinen, mikä tarkoittaa myös korkeampia hintoja alueella. Kaikki tavara, mukaan lukien bensiini sekä ruoka on tuontitavaraa muualta Indonesiasta, eikä perille pääse kuin laivalla.

aallot

Sen lisäksi, että hintoihin vaikuttaa vahvasti saarien kaukainen sijainti, nostaa hintoja myös korruptio. On arkipäivää, että poliisit saattavat sulkea alueen ainoan bensa-aseman, ostaa kaiken bensan itselleen ja pakottaa venekuskit ostamaan sitä heiltä kalliimmalla hinnalla. Poliisit voivat myös satamassa tarkastaa ostoksesi ja alkoholin myyntiluvista huolimatta takavarikoida kaiken ostamasi alkoholin. Täällä kaukana, Indonesian viimeisimmässä itäisessä kolkassa, tämä on arkipäivää ja normaalia. Poliisi ei aina ole ystävä.

Vielä muutama vuosi sitten, Waisain satamassa kerättiin Raja Ampatille saapuvilta turisteilta luonnonsuojelumaksua 1 000 000 rupian, eli noin 60€ verran. Rahat eivät kuitenkaan ikinä saavuttaneet oikeaa osoitetta, vaan matkalla osa tai kaikki hävisivät paikallisten taskuihin. Tällä hetkellä tuo luonnonsuojelumaksu maksetaan jo Sorongissa, ennen Raja Ampatille saapumista.

IMG_20200224_123813Ruokaostoksilla Waisain markkinoilla.

Suurin osa Papuan väestöstä on kristittyjä, mutta joukossa on myös paljon muslimeita. Eri uskontojen kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä ketään ei saa hätyyttää töihin kesken rukousajan. Oli työtehtävä sitten miten kiireinen tahansa, niin Herran kanssa asiat on hoidettava aina ensin loppuun.

Kun pääkylän vanhin tulee saarellesi käymään, on silloin tosi kyseessä. Hänen vierailunsa tarkoittaa rahan menoa ja on täysin normaalia, että hän tulee saarelle vain ilmoittamaan paljon tarvitsee rahaa seuraavan talon rakentamiseen.
Ei ole myöskään tavatonta, että hotelleja voidaan velvoittaa osallistumaan usealla tuhannella eurolla kirkon avajaisseremonioihin. Tällaisten pyyntöjen hintalappu lähentelee usein kymmeniä tuhansia euroja.

Elämää vieraassa kulttuurissaPaikallinen kalastaja myymässä kaloja saarella.

Saarilla on myös tapana ruokkia paikalle saapuvat vierailijat. Kalastajat, jotka tulevat myymään kaloja, jäävät yleensä maksun jälkeen syömään. Kalastajat ottavat maksun joko rahana tai bensana. Ovet ovat aina avoinna kaikille kulkijoille ja niitä täällä riittää.

Saarelle, kaikki ruoka sekä juoma tuodaan muutaman kymmenen minuutin venematkan päästä. Jos jokin elintarvike on lähikylästä loppunut, ei sitä pääse muualta etsimään. Alueen pääkylässä on muutama isompi vedenpuhdistamo, josta myös juomavesi ostetaan saarille.

IMG_20200220_091443

Turvallisuus on vain häilyvä käsite Indonesiassa. Jotkin turisteille tarkoitetut nähtävyydet rakennetaan äärimmäisen turvallisiksi, kun taas samaan aikaan viereisen nähtävyyden turvallisuuteen ei välttämättä uhrata ajatustakaan.

IMG_20200222_133518

Koulutus roskien lajittelusta ei vielä täysin ole saavuttanut tätä maailmankolkkaa, mutta parannusta edellisiin vuosiin on havaittavissa. Hallitus on alkanut rohkaisemaan paikallisia kierrättämään ja maksaa tölkkien sekä muiden roskien palauttamisesta kylälle.

 

Elämää vieraassa kulttuurissa Siivousretki lähirannoille.

Kulttuurierot työtavoissa ja ajoissa ovat hyvin erilaisia. Työskentely tahti on usein verkkainen ja on ihme, jos jokin tapahtuu aikataulussa. Indonesiassa tunti tarkoittaa yleensä kahta tuntia. Joissakin tapauksissa asioiden toistaminen on myös tärkeää, sillä jos niitä ei tarpeeksi usein toisteta, ne saatetaan unohtaa seuraavana päivänä. Työtehtävien suorittamisesta täytyy aina välillä muistutella ja painottaa, että jos joku oli eilen vegaani, tulee hän luultavasti olemaan vegaani myös tänäänkin. Maitoa ei voi vain lisätä ruoan sekaan ja sanoa, että eihän se haittaa, kun sitä on seassa vain vähän.

Elämää vieraassa kulttuurissaVähemmän ergonomista tavaroiden kuskaamista.

Arkiset kulttuurierot Papualla ovat suurimmaksi osaksi huvittavia, eivätkä ongelmat ole ylitse pääsemättömiä. Asioihin täytyy vain suhtautua hieman kepeämmällä otteella ja unohtaa Eurooppalaiset aikataulutukset. Täällä kaukana kotoa askareiden aikataulutus on hyvin vieras käsite.

DJI_0298

Kerro kaverille!