Elämys Lapissa: koiravaljakkoajelu Ylläksellä

Kerro kaverille!

Koiravaljakkoajelu Ylläksen maisemissa on monen unelma, myös vain matka Ylläksen taikaan. Mitä kannattaa kokea talvisen Ylläksen upeissa maisemissa? Lue vinkit onnistuneeseen ja aktiiviseen Ylläksen lumilomaan.

Mitä erikoisin vuosi 2020 päättyi minulla Äkäslompolon eli Ylläksen lumiloman merkeissä. Se oli täydellinen lopetus tälle kotimaanmatkailun vuodelle. Vuoteen mahtui paljon todella upeita sekä ikimuistoisia elämyksiä ja arvostus kotimaanmatkailua kohtaan nousi entisestään. Yksi ikimuistoisimmista elämyksistä oli ehdottomasti koiravaljakkoajelu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston lumimaisemissa.

Äkäslompolon kylää sanotaan seitsemän tunturin kyläksi, sillä sitä ympyröi seitsemän tunturia: Yllästunturi, Kuertunturi, Kukastunturi, Pyhätunturi, Kesänki, Lainiotunturi ja Kellostapuli. Meidän koiravaljakkoajelulta olisi näkynyt myös tämäkin kauneus – jos sää olisi sen sallinut. Meillä oli vähän huono tuuri sään suhteen, sillä oli aika sumuista ja seitsemän tunturia jäi sumun taakse.

Lukuvinkki: Äkäslompolon kesä on täynnä nähtävää ja koettavaa

Koiravaljakkoajeluun Ylläksellä valikoitui Rami’s Huskies

Olimme varanneet hyvissä ajoin etukäteen Rami’s Huskiesilta 16 kilometrin mittaisen kansallispuistosafarin, joka korona-aikaan oli supistettu koiravaljakkojen määrässä: meitä oli neljä valjakkoa eli kahdeksan henkilöä sekä Ramin oma valjakko.

Huskeja heillä on kaiken kaikkiaan 72 ja oli niin ihanaa päästä rapsuttelemaan näitä kilttejä karvaisia kavereita. Kaikesta huomasi, että koirilla on hyvä olla ja niinhän se kuuluukin. Yleensä koirat tekevät 1-2 retkeä per päivä, kuitenkin maksimissaan 30 kilometriä päivään. Oli myös todella kiva kuulla, että huskyt tekevät maanantaista perjantaihin töitä ja nauttivat viikonloppuvapaista.

Rami’s Huskies on alueen vanhimpia husky-yrityksiä, itse asiassa tämä vuosi on heidän juhlavuosi eli yritys täyttää 20 vuotta. Yksi syy miksi valitsimme juuri heidän palvelunsa, oli se että Rami’s Huskies on yksi harvoista ellei jopa ainoa palveluntarjoaja, jonka koiravaljakkoajelut saavat olla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Tämä, koska hän on toiminut alueella ennen kuin Pallas-Yllästunturin alueesta tuli kansallispuisto vuonna 2005 ja hän sai tämän takia päättää jääkö toiminaan tänne.

Lukuvinkki: Minne mennä husky-ajelulle Suomessa?

Huskyt Ylläksen maisemissa koiravaljakkoajelulla.

Yrityksen omistaja Rami oli meidän mukana koiravaljakkoajelulla, jossa pysähdyimme paistamaan makkaraa.

Koiravaljakkoajelu Ylläksellä.

 

Viime koiravaljakkoajelustani oli lähes kymmenen vuotta ja silloin sekin oli pikainen kokemus Pielisen jäällä osana matkailun restonomiopintoja. Tällä kertaa halusin nauttia kunnolla huskeista sekä tietenkin kansallispuiston maisemista – 16 kilometrin safari kesti nelisen tuntia, joten nauttimaan pääsi kunnolla.

Koiravaljakko kulki Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tykkylumipuiden ja tuntureiden välissä. Olo valjakossa istuessa oli välillä niin epärealistinen, tuntui kuin olisin jonkinlaisessa talven ihmemaan satutarinassa. En tiedä, oletteko katsoneet Balto-nimistä lastenelokuvaa, joka oli ainakin minun suosikkini lapsena. Siinä Balto-niminen koira kuljettaa kurkkumätälääkettä vaikeissa olosuhteissa vuonna 1925, minulla tuli useampaan otteeseen valjakossa Balto-elokuva mieleen.

Aluksi pidin erikoisena, että safari kestää pimeään tuloon saakka. Tämä osoittautui kuitenkin suureksi plussaksi, sillä oli mielenkiintoista kokea kansallispuisto valoisaan aikaan ja myös otsalampun kanssa hämärän aikaan.

Rami’s Huskiesin koiravaljakkoajelu Ylläksellä oli aivan ikimuistoinen elämys.

 

Tässä vielä kolme muuta vinkkiä Ylläkselle alueen matkalle:

  • Syö illallinen *Aurora Estate ravintolassa, joka on itseasiassa myös palkittu boutique-hotelli. Me vietimme täällä uudenvuoden illan ja mitä herkkuja saimmekaan nauttia. Toinen omistajista eli Sirly on ollut myös kahdella eri kaudella Master Chefissä.
  • Hiihtäjän paratiisi, sillä Ylläs-Äkäslompolo alueelta löytyy 330 kilometriä hoidettuja hiihtolatuja. Unohtamatta myös herkullisia latukahviloita, jotka ovat pullollaan paikallisia herkkuja sekä tuoreita munkkeja.
  • Moottorikelkkasafarilla ei vauhti lopu kesken, kävin Snow Fun Safarisin kautta taikamaille tunturien taakse safarilla, joka oli todella hauskaa puuhaa.

 

 

Oletko käynyt lomalla Ylläksen seudulla? Mitä matkavinkkejä sulla olisi antaa alueelle?

Teksti ja kuvat: Veera Kinnunen / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi

 

Lukuvinkki: 

Kiinnostaako Lappi? Ehkä haluat tietää myös Levin epätyypillisistä aktiviteeteista? Lue tämä juttu.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.