Etelä-Karjalan kummallisin nähtävyys – Kummakivi

Haemme matkoilta elämyksiä ja ihmeteltävää. Myös Suomessa riittää kummallisia nähtävyyksiä ja Etelä-Karjalan Kummakivi menee taatusti niiden listan kärkipäähän. Mikä se Kummakivi on ja miten sinne pääsee?

Keskellä perinteikästä suomalaista metsämaisemaa puiden lomasta pilkistää valtava vuosituhansia vanha siirtolohkare. Jääkauden aikainen siirtolohkare ei kuitenkaan ole mikään tavallinen kivenmurikka ja paikalle saapuva retkeilijä joutuu hieraisemaan silmiään kerran jos toisenkin. Eteläkarjalaisen tuiki tavallisen metsän siimeksessä nököttää yksi aikamme ihmeistä, noin seitsemän metrinen jääkauden aikainen siirtolohkare, joka on vuosituhansia sitten jäänyt tasapainoilemaan pienen silokallion laelle. Kiveä kutsutaan Kummakiveksi ja sitä se tosiaan onkin.

Kummakivi

Kummakivi

Kummakivi on silokallion laelle lepäämään jäänyt siirtolohkare. Se on kulkeutunut sulavan jäätikön mukana pienen silokallion laelle noin 12 000 vuotta sitten. 7 metriä leveän ja 5 metriä pitkän siirtolohkareen painoksi on arvioitu noin 500 tonnia. Pienen silokallion päälle tasapainoilemaan jäänyt siirtolohkare näyttää siltä kuin se voisi keikahtaa paikoiltaan hetkellä millä hyvänsä, mutta todellisuudessa se ei ole liikahtanut paikoiltaan milliäkään vuosituhanteen.

Jääkaudella kalliorakoihin jäätynyt vesi irrotti sekä louhi kalliokohoumista suuria siirtolohkareita. Kummakivi on yksi jääkauden aikaisista liikkeelle lähteneistä siirtolohkareista, joka on jäänyt nykyisille sijoilleen sulavan jään mukana.

Lukuvinkki: Parhaat vinkit Kymenlaaksoon

Kummakivi500 tonnin painoinen siirtolohkare on ajautunut pienen silokallion laelle nököttämään jäätiköiden sulamisen seurauksena. Se on pysynyt paikoillaan vuosituhansia.

Kummakivi (4)

Seitsemän metrinen kummallinen Kummakivi tasapainoilee kuperan kallion päällä komeana ja ylväänä. Kummakivestä tekee vieläkin erikoisemman se, että itse kiven sekä alustana toimivan silokallion kosketuspinta-ala on vain noin 0,5 neliömetriä. Yksi aikamme erikoisimmista nähtävyyksistä on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla vuonna 1962.

Kummakivi

Kuinka Kummakivelle pääsee?

Kummakivi sijaitsee Etelä-Karjalan rajoilla lähellä Ruokolahtea sekä Puumalaa. Luonnonmuistomerkki sijaitsee tarkkaan ottaen Hauklapissa, noin 30 kilometrin päässä Ruokolahden keskustasta. Kummakivelle pääsee muutamia eri reittejä pitkin, joista yksi kulkee maanomistajan maiden lävitse. Karttapalveluun kirjoitettava osoite on Kummakiventie 58, 56310 Ruokolahti.

Kummakivi (2)Karttaan on merkitty parkkipaikka, josta pääsee kävelemään suoraan merkittyä reittiä pitkin Kummakivelle.

Kummakivi (9)

KummakiviKummakivelle johtaa selkeät opasteet parkkialueelta.

Suomen nähtävyydet

Kummakivi (1)Toinen reittivaihtoehto lähtee Pitkäjärven vasemmalta puolelta.
Polku tältä parkkipaikalta Kummakivelle lähtee kiertämään Pitkäjärveä vasemman puoleista sivua pitkin ja järven keskikohdalla ylitetään turvelautoista sekä pitkospuista rakennettu. Autolta Kummakivelle meillä meni noin kymmenisen minuuttia ja maasto vaihteli kuivasta polusta vähän kosteampaan maastoon.

KummakiviVuonna 2017 turvelautoista ja pitkospuista rakennettu Pitkäjärven poikki kulkeva polku on nyt korvattu paremmalla sillalla.

Mitä muita kummallisia nähtävyyksiä olet käynyt ihastelemassa ja ihmettelemässä? Kommentoi alle!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top