festivaalit filippiineilla

Juhlaelämää kaduilla – Festivaalit Filippiiniläisittäin

Kerro kaverille!

Filippiineillä elämä eletään ulkona. Päivät ovat läpi vuoden pitkälti samanlaisia; lämpimiä ja yhtä pitkiä. Sosiaalinen elämä keskittyy kodin ulkopuolelle. Näin on myös paikallisten juhlien kanssa, ja niitähän maassa riittää. Filippiineillä jokaisella saarella on oma fiesta-aikansa, jolloin pienemmät yhteisöt ja maakunnat juhlivat vuoronperään syömällä ja juomalla ystävien sekä perheen kesken. Kerran vuodessa usealla saarella on myös isomman luokan juhlat, ja Camiguin saarella se on lokakuussa järjestettävä viikon mittainen Lanzones-festivaali.

Lanzones on pieni, vaalenruskea hedelmä, jonka ohuen kuoren alta löytyy makea sisus. Hedelmä kypsyy loppukesästä ja sen poiminta keskittyy lokakuulle. Filippiineillä sanotaan, että Camiguin saarella on maan makeimmat lanzones-hedelmät, ja niitä myös kasvaa sen verran tiheään, että hedelmälle on oma festivaalinsa. Tarkemmin ottaen festivaali juhlistaa yltäkylläisyyttä ja juhlan avulla paikalliset osoittavat kiitollisuuttaan hyvästä hedelmäsadosta.

Lanzones-festivaali pidetään vuosittain lokakuun kolmannella viikolla, mutta valmistelut juhlaan aloitetaan jo kuukausia aiemmin. Koulujen pihalta kuuluu tasainen rummutus usein jo kesän aikana, kun lapset harjoittelevat tanssiesityksiä ja aikuiset valmistelevat asusteita. Tarjolla olevista yksinkertaisista materiaaleista rakennetaan mitä upeimpia koristeita, siivoukseen käytettävistä luudista saa oivan päähineen, ja vanhat tynnyrit kääntyvät helposti rumpuseteiksi.

Festivaalit Filippiineillä 1 (Kesäkuun teema)

Lanzones fruits on a wicker plate (Kuva: ARNO ENZERINK)

Kuva: Arno Enzerink / www.stockphotography.nu

Filippiinien kaduilla tavataan!

Camiguin saari ei ole (vielä) suuren turismin löytämä, joten myös Lanzones-festivaali on hyvin paikallinen tapahtuma. Festivaalin aikana koko saari herää eloon. Pääkaupungin laitamilta löytyy tivoli, päivittäisiä tapahtumia on pitkin pääkaupunkia, festivaalien yhteydessä järjestetään monia missikisoja ja tietysti iltaisin hiekkakentälle rakentuu disco.

Festivaalin ehdottomasti parasta antia on kuitenkin katutanssikilpailu, jossa isot ryhmät kilpailevat koreografioidulla tanssilla kaupungin pääkadulla. Kilpailu alkaa aamulla, ja paikalle kannattaa saapua jo hyvissä ajoin, jotta saa hyvän paikan tuomaristopisteen edustalta. Isot ryhmät kävelevät upeissa asusteissaan yhteensä viiden tuomaripisteen läpi, esittäen tanssinsa kerta toisensa jälkeen huumaavalla energialla. Itse liikutun aina ensimmäisen ryhmän aikana melkein kyyneliin, kaikki on niin kaunista, viimeisen päälle väkerrettyä ja niin pirteää etten oikein suomalaisena ole sellaiseen tottunut.

Vuosi sitten pääsimme myös ihastelemaan Lanzones-festivaalin päänäytöstä urheiluareenan VIP -alueelle pormestarin kutsusta. Areenalla esiintyvät suuret lapsiryhmät eri puolilta saarat esittivät oman koreografiansa, ja olivat niin käsittämättömän ammattimaisia, ettei yhdessäkään ryhmässä ainutkaan pieni tanssija horjunut koreografiasta. Ylpeys saaresta, sen perinteestä ja yhteisestä tekemisestä leijui kuumassa ilmassa koko viikon ajan.

Festivaalit Filippiineillä 2 (Kesäkuun teema)

Muita katufestivaaleja Filippineillä

Filippiineillä voi ympäri vuoden ajoittaa matkustelun nähdäkseen muutamia hienoja katufestivaaleja. Isommissa kaupungeissa kannattaa varata hotelli hyvissä ajoin, sillä kaupungit täyttyvät nopeasti festivaalien ajaksi. Alla muutamia muita, näkemisen arvoisia katufestivaaleja!

Sinulog festivaali, Cebu

Cebun kaupungissa pidettävä Sinulog-festivaali starttaa vuosittain tammikuun kolmantena sunnuntaina. Sinulog on yksi Filippiinien isoimmista festivaaleista, ja tähän aikaan Cebun kaduilla juhliikin jopa miljoona ihmistä. Festivaalin kohokohta on värikäs mardi gras -paraati ja katutanssi (streetdance), joka pidetään yleensä festivaalia edeltävänä iltana.

Ati-Atihan festivaali, Kalibo

Tämä festivaali on yksi Filipiinien vanhimmista festivaaleista, ja se pidetään myöskin tammikuun kolmannella viikolla. Ati-Atihan -festivaaleilla voi odottaa katutansseja ja mardi gras -tyyppistä karnevaalimeininkiä. Kalibo on lähellä suosittua Boracayn saarta, joka on Filippiinien Ibiza valkoisine hiekkarantoineen ja rantabileineen. Bilehileille tämä on oiva tilaisuus yhdistää paikallista juhlaa ja turismia.

Pintados-festivaali, Tacloban

Pintados-festivaali pidetään kesäkuun 29 päivä Tacloban kaupungissa, vaikka itse juhlakausi kestää jopa kuukauden. Pintados tarkoittaa natiivien sotureiden tatuointeja, jotka olivat rohkeuden ja kauneuden symbooleja. Mitä enemmän sotureilla oli tatuointeja, sitä rohkeampia ja taidokkaimpia taistelijoita he olivat. Festivaalin aikana katutanssijat maalaavat itsensä näyttävästi vanhoja perinteitä kunnioittaakseen.

Aliwan Grand Fiesta, Manila

Tämä kolmipäiväinen festivaali pidetään huhtikuussa maan pääkaupungissa, ja se kokoaa Filippiinien eri kulttuuritaustoja yhden ison festivaalin alle. Festivalia ryhdyttiin järjestämään vuonna 2003, jotta eri saarten kulttuuriperimä olisi paremmin näkyvillä niin pääkaupunkilaisille kuin turisteillekin. Kulttuuria ja värikästä tanssia rakastaville tämä on mainio tapa tutustua Manilaan ja Filippiinien iloiseen elämäntyyliin.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top