Henna-Mari Koski Ahvenanmaalla hevosen kanssa.

Henna löysi paikkansa Ahvenanmaalta ja perusti vastuullisten matkojen matkatoimiston

Tampereelta Ahvenanmaalle päätynyt Henna-Mari Koski on asunut Grönlannissa ja Färsaarilla. Seikkailijattaren sydän sykkii eläimille ja hän pyörittää nyt vastuullisesti toimivaa matkailuyritystä kotisaaristossaan Ahvenanmaalla.

*kaupallinen yhteistyö: Åland Expeditions

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Henna, alunperin Tampereelta lähtenyt ahvenanmaalainen. Olen asunut Ahvenanmaalla vuodesta 2014, jolloin päädyin saarelle opiskelemaan paikalliseen korkeakouluun restonomiksi. Asun perheeni kanssa, johon kuuluu neljävuotias tytär, kolme myskiankkaa ja kaksi hevosta.

Opintojeni ohessa vietin seikkailijattaren elämää asuen ja työskennellen Kroatiassa, Grönlannissa, Färsaarilla ja Pohjois-Norjassa. Itseasiassa Seikkailijattaret-verkkosivu lanseerattiin ollessani Norjan Yykeänvuonolla tekemässä työharjoitteluani matkatoimistossa! Tunsin jo silloin noin viisi vuotta sitten paloa päästä kertomaan muille samanhenkisille matkoistani ja ennen kaikkea Ahvenanmaasta, jonne palasin aina takaisin reissuiltani.

Päivätyökseni kehitän matkailua Ahvenanmaan ulkosaaristossa ja sivutyönä järjestän vastuullisia teemamatkoja Ahvenanmaalle. Minulla on aiheen tiimoilta oma yritys, Åland Expeditions.

Idea omasta matkatoimistosta sai alkunsa asuessani Grönlannissa ja Färsaarilla. Olin vaikuttunut siitä, kuinka matkailijat otettiin mukaan paikallisten rientoihin ja kuinka paljon opimme heidän kulttuurista ja luonnosta heidän vetämien retkien ja muiden aktiviteettien ohella. Ymmärsin, että tähän suuntaan haluan viedä myös matkailua Ahvenanmaalla.

Yritykseni Åland expeditions on ratsastus- ja maatilamatkailun pioneeri Ahvenanmaalla. Teemme yhteistyötä useiden pientuottajien ja muiden paikallisten yritysten kanssa maaseudulla ja ulkosaaristossa. Lisäksi kehitän luonnonsuojelumatkailua, jonka tavoitteena on saariston merilintujen suojelu. Matkojemme tavoitteena on, että vierailijamme kohtaavat aidon Ahvenanmaan ja oppivat elämästä saaristossa paikallisten kautta.

Kaikkea toimintaamme ohjaa vastuullisuus. Järjestämme matkamme pahimman kesäsesongin, eli heinäkuun ulkopuolella ja emme vie matkailijoita turismia varten rakennettuihin kohteisiin. Vältämme myös turhaa autoilua ja liikumme kohteisiin ensisijaisesti ratsastaen tai pyöräillen.

Mottosi tai voimalauseesi?

”Attitude is a little thing that makes a big difference.” – Winston Churchill

Seikkailijatar Henna-Mari koski ratsastusretkellä Ahvenanmaalla.

Kuvaile itseäsi matkailijana

Ennen kun tulin äidiksi neljä vuotta sitten, asuin kohteessa aina useamman kuukauden kerrallaan ja kävin töissä ja elin arkea paikallisten kanssa. Olen asunut Grönlannissa, Färsaarilla, Pohjois-Norjassa ja Kroatiassa.

Nykyään matkustan enimmäkseen harrastuksieni, lännenratsastuksen ja juoksun perässä tapaamaan muita lajien harrastajia. Uniikit pohjoismaat ovat suosikkini!

Ikimuistoisin kohtaaminen matkalla

Paikalliset työkaverit Grönlannissa työskennellessäni kalatehtaalla. Olin ällistynyt päivittäin kuinka hyvin he osasivat lukea luontoa ja esimerkiksi ennustaa sääilmiöitä. Heillä tuntui olevan kuudes aisti.

Henna-Mari Koski Ahvenanmaalla.

Unohtumattomin seikkailu tai elämys?

Ratsastusretki Färsaarilla. Vahva islanninhevonen kantoi minut erittäin jyrkkien vuorien yli maastossa, jota en tule kokemaan muualla.

Jokainen aamu Grönlannin Ilulissatissa oli myös elämys: oli upeaa juoda aamukahvi katsoen ohi lipuvia valtavia jäävuoria.

Upein tai erikoisin majapaikka, jossa olet yöpynyt

Tentsile-telttailu Ahvenanmaalla. Erikoisen telttailusta teki se, että lähimpään naapuriin oli monta kilometriä ja käytössämme oli aivan oma sisäjärvi, jonne pystyi huoletta pulahtamaan vaikka nakuna.

Pelkäätkö matkoilla jotain?

Olen toisinaan huolimaton ja pelkään, että unohdan jotakin! Käyn matkalaukun neuroottisesti läpi useamman kerran ennen matkaa ja matkan aikana.

Paikka, jonne aina palaat?

Färsaarille tulen vielä palaamaan ratsastusmatkan merkeissä. Grönlannissa olen käynyt kerran asumiseni jälkeen.

Minkä neuvon antaisit muille naismatkailijoille?

Teemamatkat ovat usein hyvä vaihtoehto, jos haluat tavata muita samanhenkisiä ihmisiä tai matkustat harrastuksen vuoksi. Ryhmämatkat ovat mainettaan jännittävämpiä!

Seuraava matkakohteeni on…

Hyvinkää! Lähden pian taas Manner-Suomeen ratsastuskurssille. Seuraava ulkomaanmatkani ovat Koreaan ja Japaniin, jonne matkustan työmatkalle kertomaan matkailumahdollisuuksista Ahvenanmaalla paikallisille matkanjärjestäjille.


Matka Ahvenanmaalle

Tule mukaan Hennan järjestämälle matkalle muiden seikkailijattarien kanssa syyskuussa 2022!

Henna kutsuu seikkailijattaret kanssaan tutustumaan Ahvenanmaan maaseutuun syyskuun viimeisenä viikonloppuna! Matkalla teemme pyöräretkiä pientiloille, syömme lähellä tuotettua herkullista ruokaa ja majoitumme historiallisessa pensionaatissa meren rannalla.

Tutustu Ahvenanmaan matkaohjelmaan täällä. 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top