makuja maailmalta

Tiimi vinkkaa: Herkullinen ruoka tai juoma, johon tutustuin maailmalla

Kerro kaverille!

Miten tuoda maailma kotiin? Yksi loistava tapa on makujen kautta. Kysyimme Seikkailijattaret-tiimiltä: mikä on herkullinen ruoka tai juoma, johon olet tutustunut matkalla ja jota tulee kenties valmistettua myös kotona? Lue tiimin vastaukset ja inspiroidu, saa kenties jopa vesi kielelle.

 

Laura Santanen

Laura Santanen on Seikkailijattaret-perustaja.

 

Joskus harmittaa, että olen matkustanut liian nuorena tai ymmärtämättömänä maissa, joissa ruokakulttuurilla olisi niin paljon annettavaa. Vaihto-oppilasvuonna Yhdysvalloissa olin vielä hyvin ennakkoluuloinen ja vasta sen jälkeen maailman maut alkoivat pikku hiljaa avautua, onneksi edes silloin.

En ole maailman paras kokki, esteetikko kyllä. Nautin kattaa ruokani vaikka Marokosta tuotuihin astiohin tai juoda teetä Turkista ostetuista, pienistä teekupeista. Katan maailman kotiini astioiden kautta ja mietin aina matkoilla, että muista sitten tehdä tätä ruokaa kotona – ja unohdan.

Nautin kaikista maailman keittiöiden mauista, oikein tulee vesi kielelle. Tällä hetkellä nautin etenkin Lähi-Idän keittiön antimista, pienistä annoksista ja monenlaisista mauista. Hummusta, falafelia, munakoisoa… Esteetikkona haluan usein kattaa asiat kauniisti ja pieniin astioihin jaotellut annokset toimivat hyvin.

Yksi herkku on jäänyt mieleeni Sri Lankalta: Sri Lankan roti. Kävin todella monta kertaa hakemassa eräästä Hikkaduwan paikallisravintolasta avokadolla, valkosipulilla ja tomaatilla täytettyä roti-leipää. Täydellistä rotia en ikävä kyllä osaa valmistaa, ainakaan vielä. Indonesiasta kaipaan aina perinteisiä Nasi Goreng ja Mee Goreng -aterioita, paistettua riisiä ja paistettua nuudelia, yleensä kasviksilla höystettynä. Myös vietnamilaiset rullat ovat herkkuani, niihin löytyy loistava resepti täältä. Myös Intian linssiruoat ovat suosikkejani ja niitä tulee fuusioitua usein: currya, chilia ja kookosmaitoa.

Juomista olen ottanut omaan keittiööni eräässä Berliinin kahviloista tutuksi tulleen minttu-inkivääriteen. Juoma on yhtä yksinkertainen kuin kuulostaakin eli tuoreita mintunlehtiä ja tuoretta inkivääriä teehen, kaato jääpaloilla täytettyyn lasiin, jossa voi olla vähän hunajaa. Ihana kesäjuoma on valmis.

 

Lauran Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogia voi seurata täällä.

 


Sandra Pesonen

Sandra Pesonen

Kreikan Santorinin reissun jälkeen tzatzikin tekeminen jäi meille perinteeksi ja olemme tehneet 8 vuotta tzatzikia tällä herkullisella reseptillä:

Savolainen tzatziki

1kg turkkilainen jugurtti
2/3 isosta kurkusta
7-8 retiisiä
3 valkosipulia
Ruohosipulia saksittuna ainakin puolet nipusta
2rkl oliiviöljy
1tl suola
1tl sokeri

Raasta kurkku ja retiisi pieneksi raastimella. Valuta ja puristele neste kunnolla pois. Pilko valkosipuli ja saksi ruohosipuli. Lisää jugurtti, öljy, sokeri ja suola. Tarjoillaan jääkaappi kylmänä ja jos vain maltat, niin anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Tarjoiluehdotus: Ohuet kauraleipäsiivut, joihin pieni kerros oliiviöljyä päälle. Paista leipiä kymmenisen minuuttia uunissa ja syö tzatzikin kanssa.

Sandran Terveiset päiväntasaajalta -blogia voi lukea täältä.

 


Laura Laakso

Tallinnan Vegan Inspiratsioonissa ihastuin vadelma-minttu smoothiekulhoon niin kovasti, että rupesin ajattelemaan, että värikäs kulho piristäisi arkiaamuja kotosallakin. Tarjoilija paljasti, että suosikkikulhossani oli mustikkaa, mansikkaa, vadelmaa, tuoreita mintun lehtiä, banaania, pari taatelia ja kookosmaitoa. Pinnalle ripaus itse tehtyä granolaa, kookoshiutaleita, chiasiemeniä ja marjoja. Kävin syömässä muutamaan eri otteeseen aamupalaa Vegan Inspiratsioonissa, jotta varmistuin kulhon herkullisuudesta.

Ihanaa, kun matkoilta voi saada inspiraatiota pieniinkin asioihin. Tällä kertaa aamuleivät saivat värikkäämmän vaihtoehdon ja aina, kun teen tätä smoothieta ajatukset karkaavat Tallinnaan.

 

smoothie bowl

 


 

Jenni Siusluoto

Jenni Siusluoto

Minun suosikki comfort food on intialainen DAL eli sametinpehmeä ja lempeästi mausteinen linssimuhennos. Rakastuin tähän Intian Keralassa, missä päädyimme puolivahingossa viikoksi ayurvediseen hoitolaan asumaan ja päiväohjelmaan kuului myös kasvisruokien kokkausta. Tämä taivaallisen makuinen superhelppo ruoka on vegaaninen ja sisältää hurjasti proteiinia, kannattaa kokeilla! Intialaiset kasvisruuat on muutenkin parhautta, mutta tämä on mun mielestä ylitse muiden.

Resepti intialaiseen daliin tulee tässä:

400 g punaisia linssejä
2 keltasipulia
5d kookosmaitoa
5dl tomaattimurskaa
1rkl juustokuminaa
1rkl kurkumaa
1rkl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta
1 kaffir-limenlehti
1tl kanelia
1dl ruokosokeria
1rkl suolaa
Mustapippuria
Tuoretta korianteria tarjoiluun

Kuutioi sipulit ja kuullota ne reilussa öljyssä. Lisää mausteet lukuunottamatta suolaa ja sokeria ja anna mausteiden sekoittua sipulien joukkoon tasaisesti.
Lisää linssit (ei tarvitse liottaa) kookosmaito, tomaattimurska ja vesi.
Hauduta miedolla lämmöllä noin 1-1,5h. Muista sekoitella alussa vähän useammin ettei pala pohjaan kun linssit alkavat imeä nestettä.
Mausta loppuvaiheessa suolalla ja sokerilla. Lisäile vettä jos muhennos tuntuu liian paksulta.
Hyvä koostumus on sellainen että ei tiedä söisikö lusikalla vai haarukalla.
Naan-leipää viereen ja tuoretta korianteria koristeeksi ja makua viimeistelemään.

Bon apetit!

linssiruoka

linssiruoka

 

Jennin Boarding Time -blogia voi lukea täältä.


 

 Veera Kinnunen

Veera Kinnunen

Meillä tehdään tasaiseen tahtiin kotona shakshukaa, joka on suosittu aamiainen Lähi-Idästä. Törmättiin ensimmäisen kerran tähän herkkuun Filippiinien Camiguin saarella toissa talvena ja sitten seuraavan kerran Lontoossa trendikkäässä ROVI -ravintolassa.

Tehdään shakshukaa kotona aina tällä reseptillä.

 

2016 asuttiin Keski-Vietnamissa Huessa avopuolison vaihdon takia ja täällä ollessa ihastuttiin vietnamilaiseen kahviin. Aluksi tähän oli aika totuttelu, koska se on niin makeaa mutta sitä oli mukava juoda muutaman kerran viikkoon. Myös kotoa löytyy vietnamilainen kahvinkeitin, joita ostettiin kotiin matkamuistona.  Aiheesta juttu täällä.

 

Veeran Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -blogia voi lukea täältä.

 


 

Emilia Rodriguez

Emilia Rodriguez

Kun lähdin Balille vaihto-opiskelijaksi reilu seitsemän vuotta sitten, tutustuin saman tien indonesialaiseen perinneherkkuun eli nasi gorengiin. Se on paistettua riisiä, jota voi syödä esimerkiksi vihannesten, kananmunan, tofun tai lihan kanssa. Söin nasi gorengia harva se päivä muutaman kuukauden ajan, mutta missään vaiheessa ei tullut totaalikyllästymistä.

Nasi gorengia on helppo tehdä myös itse kotona. Aineksia voi vaihdella oman fiiliksen ja maun mukaan.

Nasi gorengin sisarruoka on mie goreng, jossa on nuudeleita riisin sijaan.

Resepti löytyy esimerkiksi täältä.

nasi goreng

Emilian Merkintöjä maailmasta -blogia voi lukea täältä.

 


 

Rosita Juurinen

Ensimmäisen Kaakkois-Aasian reppureissun 2007 jälkeen aloin tehdä kotonakin enemmän, mitäpä muutakaan kuin erilaisia kookosmaitopohjaisia curryja. Kannoin tahnojakin usein reissusta kotiin. Etenkin punainen ja keltainen curry kanalla tai kasviksilla maistuu.

Jossakin vaiheessa tapailin thai-miestä ja kokkailin joskus meille hänen äitinsä ravintolassa. Olisin laittanut ruokaa tietenkin vähän omalla twistilläni. Miehen äiti järkyttyi tästä todeten, että on siinä faranki; kehtaa heti alkaa tuunaamaan heidän perinnereseptejään! Eli virhe!

vietnamilainen kahvi

Juomista olen pitänyt erityisesti indonesialaisesta jamusta sekä vietnamilaisesta kahvista kondensoidulla maidolla höystettynä. Vietnamilaista kahvia toin joltain reissulta mukanani, mutta ei se enää Suomessa maistunut samalta, omasta kahvinkeittimestä suodatettuna.

Nuo vietnamilaiset kahvinsuodatustarvikkeet ostin viime reissulla, kun keittelimme niillä kahvia hotellihuoneessa päivittäin. Vietnamista lähtiessä ne eivät mahtuneet sitten kuitenkaan enää rinkkaan ja jäivät harmiksi sinne.

vietnamilainen kahvi

 

Rositan Matkaopas vapauteen -blogia voi lukea täällä.

 


Sonja Riihikangas

sonja riihikangas

Olen ihastunut erityisesti intialaisiin ruokiin, vaikka en ole Intiassa koskaan käynytkään. Fidžin saarilla tuli vietettyä aikoinaan kuusi viikkoa. Lähes joka päivä söin siellä intialaista ruokaa, jota oli saatavilla maassa asuvien lukuisten fidžinintialaisten ansiosta lähes kaikkialla.

Intialaisia lempiruokiani ovat mausteinen ja kikhernepohjainen channa masala sekä runsaasti munakoisoa sisältävä, pehmeä ja makuhermoja hellivä baingan bhaji. Fidžillä näitä syötiin monesti roti-leipien sisään rullattuna, mutta toisinaan myös riisin kanssa.

En ole itse innokas kokki, mutta monesti laitan intialaisia ruokia myös kotona. Olen ollut koko ikäni kasvissyöjä, ja intialaisissa ravintoloissa on useimmiten paras kasvisruokatarjonta. Monissa muissa ravintoloissa minulle on tarjolla yleensä vain muutama vaihtoehto, kun taas intialaisissa ravintoloissa varaa on todellakin valita.

Sonjan Shining Journey -blogia voi lukea täällä.

 


Anna Papillo

Thaimaassa reissatessa yksi ylivoimaisesti parhaita asioita on ruoka, ja sieltä olemme imeneet paljon vaikutteita myös kotikeittiöön. Thaimaalainen tom kha gai on helppo ja nopea, aromikas kookos-kanakeitto, joka porisee harva se päivä meidän hellalla. Tämä ei ole tulinen keitto, vaan keiton salaisuus on eri makujen täydellinen tasapaino, kuten usein thairuoassa.

Galangaa, sitruunaruohoa tai kaffirlimetinlehtiä ei syödä, vaan ne ovat keitossa tuomassa makua. Koska Suomessa autenttisten, tuoreiden aineksien saatavuus voi olla huonoa, maun suhteen voi joutua tekemään pieniä kompromisseja. Galangajuuri on maun kannalta tärkeä ja siitä keitto saa nimensä. Hätätapauksessa sen voi kuitenkin korvata inkiväärillä, ja tuoreet ainekset kuivatuilla tai pakastetuilla. Lopputulos on silti taivaallinen!

Me teemme keiton yleensä itsetehtyyn kanaliemeen, mutta tässä reseptiä on oikaistu sen osalta. Syön itse keiton mieluiten sellaisenaan, mutta Thaimaassa keiton kanssa tarjotaan usein riisiä. Tom kha gaita voi muokata vegaaniseksi, vaikka autenttinen maku siinäkin tietysti kärsii.

thaimaalainen ruoka

Tom kha gai kahdelle

3 salottisipulia silputtuna
4 dl Kookoskermaa
5 dl kanalientä
noin 4 cm galangajuurta ohuina siivuina
2 sitruunaruohon kortta silputtuna
10 kaffirlimetinlehteä
2 linnunsilmächiliä tai punaista pitkää chiliä tai maun mukaan (ilman siemeniä)
———–
1 tomaatti
2 isoa herkkusientä
1 broilerin rintafilee ohuina siivuina
½ limetin mehu
1 tl palmusokeria (tai kookossokeria tai ruokosokeria)
2 rkl kalakastiketta
korianteria muutama lehti

1. Yhdistä kattilassa kanaliemi, kookos, salottisipulit, galangal, sitruunaruoho, chili ja kaffirlimetinlehdet. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen tunnin.
2. Lisää loput ainekset ja keitä 10 minuuttia tai kunnes kana on kypsää. Maistele keittoa valmistuksen aikana ja lisää puuttuvaa makua, kunnes oikea makujen tasapaino löytyy.
3. Tarjoile muutaman korianterinlehden ja chilinsiivujen kanssa.

thaimaalanine ruoka

Annan Muuttolintu-blogia voi lukea täältä.

 


 

Onko sinulla joku loistava resepti, jonka haluaisit jakaa? Tai onko joku ruoka maailmalla vienyt kielen mennessään? Kerro se meille kommenteissa: ilahduta meitä ja inspiroi meitä.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top