San Blasin saaret

San Blasin saaret ja matka omaan sisimpään

Kerro kaverille!

Panaman San Blas -saaret ovat kuin maanpäällinen paratiisi. Auringon lämpö iholla, lempeä tuuli hiuksilla, valkoinen hiekka paljaiden varpaiden väleissä. Turkoosi Karibian meri koko kauneudessaan. Tähtitaivaan alla nukuttuja öitä ja päikkäreitä riippumatossa palmun katveessa. Kuulostaako ihanalta? Tämä on mahdollista retriitissä, Panaman San Blasin saarilla.

Tasan vuosi sitten matkustin itsekseni Panaman halki ja päädyin ystävän suosittelemana San Blasin saarille. Saaret olivat kuin suoraan matkailumainoksesta. Ne olivat kauneinta, mitä olin koskaan nähnyt. Vietin saarella viikon yksin, itseäni etsien ja vastauksia silloiseen elämäntilanteeseeni hakien. Kuka minä olen, ja mitä elämältäni oikein haluan? Mihin suuntaan lähteä?

San Blasin saarielämä kaikessa yksinkertaisuudessaan ja sen rauhoittavat vibat veivät minut totaalisesti pois länsimaisesta, hektisestä maailmasta. Tuntui kuin olisi palannut ajassa sata vuotta taaksepäin. Oli aikaa ja rauha pysähtyä kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään. Löytää yhteys itseensä ja selvittää millaista elämää halusin viettää, ja missä näkisin itseni onnellisimpana.

Saaret ja kuna-alkuperäiskansan rento asenne sekä minimalistisuus olivat jotain sellaista, mikä jokaisen meistä tulisi kokea ainakin kerran elämässään. Jokapäiväinen kiitollisuus. Yksinkertainen elämä. Ei kiirettä minnekään. Kaikki on hyvin, tässä ja nyt. Matka omaan sisimpään oli niin voimauttava kokemus, että halusin muidenkin saavan kokea jotakin yhtä autenttista, tämän pienen palasen paratiisia. Silloin päätin, että järjestän ensimmäisen ulkomaan joogaretriittini tänne.

San Blasin saaria on jokaiselle vuoden päivälle, noin 365 postikortin kaunista saarta, joista 49 on asuttuja. Saaret ovat pieniä ja ne omistaa kuna-alkuperäiskansa, jolle kookospähkinät ovat edelleen käypää valuuttaa. Kunat ovat onnistuneet säilyttämään omat vahvat perinteensä sekä värikkään kulttuurinsa ihailtavan hienosti tässä modernissa maailmassa. Suurin osa heistä on kalastajia, ja päivän lounas ja illallinen nostetaan joka aamu merestä. Niinpä ruoka on hyvin yksinkertaista, mutta tuoretta.

San Blasin saaret | Tyttö joogaa rannalla.

Panaman San Blasin saaret – Miten sinne pääsee?

Matka saarelle Panama citystä kestää noin neljä tuntia autolla ja veneellä. Tavallisemmin saarille tehdään vain päiväretkiä, sillä aktiviteetteja on hyvin vähän. Postikorttimaisemien ihailun lisäksi voit snorklata kirkkaassa turkoosissa vedessä ja bongailla samalla värikästä vedenalaista maailmaa, kylpeä auringossa, ja mikä parasta, vain olla.

Majoittua voi pienissä ja vaatimattomissa merenranta-cabanoissa, palapa-kattoisissa bambumajoissa, joiden lattiana on pelkkä hiekkaranta. Vuoden takaisen vierailuni jälkeen saarelle oli ehditty rakentaa myös kaksi uudempaa bungalowia, mutta hiekkalattiallisessa majassa oli kyllä oma tunnelmansa. Ympäri saarta löytyi myös palmujen väliin kiinnitettyjä riippumattoja, joihin nukahdin useampana iltana tähtitaivasta tuijottaen ja meren aaltoja kuunnellen. Taivas täällä oli kirkkain ja vaikuttavin, mitä olen koskaan nähnyt. Tuhansia tähtiä kuvioineen ja kymmeniä tähdenlentoja toiveineen. Sähköjä saarilla ei ole, mutta sähkölaitteiden lataus onnistui muutaman tunnin ajan illalla generaattorin voimalla. Valot sammuivat kymmenen maissa, jolloin kuu ja tähdet valaisivat ennen nukkumatin saapumista.

Lukuvinkki: Puumaja Nicaraguassa – ekologinen ja uniikki majoitus

San Blasin saaret – Joogaretriitti

Heräsimme joka aamu auringonnousuun meditoimaan ja tekemään hengitysharjoituksia eli pranayamaa ennen aamun dynaamista joogaa. Päivät kuluivat nopeasti omissa ajatuksissa, koristeita simpukoista taiteillen sekä antamieni kirjoitustehtävien parissa. Kolmena päivänä teimme seikkailun naapurisaarille, kävimme tutustumassa kuna-kulttuuriin paikallisessa kylässä, snorklasimme vanhassa laivan hylyssä, pulikoimme keskellä merta luonnonaltaassa sekä ihailimme meritähtiä. Päivät päättyivät aina auringon laskiessa vapauttavaan yin-joogaharjoitukseen pehmeällä hiekalla sekä pimeän tullen nuotiotansseihin ja -lauluihin.

Viikko paljain varpain hippielämää viettäen loi yhteyden omaan itseen ja äitimaahan. Olo oli juurtunut ja maadoittunut. Elämää uikkareissa haahuillen, ilman peiliä, juoksevaa vettä tai sähköä. Todellinen irtiotto arjesta, mikä tekisi varmasti meille jokaiselle hyvää tasaisin väliajoin. Hakea yhteyttä itseemme, olla yhtä luonnon ja kaiken ympäröivän kanssa. Turismi on selkeästi kasvanut saarilla, ja niinpä suosittelenkin vierailemaan saarilla muutaman vuoden sisällä, jos haluaa maistaa palan aitoa kuna-elämää, mikä vielä toistaiseksi on melko leppoisaa ja ihanaa.

Lukuvinkki: Temazcal – löylyissä Äiti Maan syleilyssä

Matka omaan sisimpään 3

Viikko sisäistä rauhaa San Blasin saarten retriitissä

Viikon mittainen matka kohti omaa sisäistä voimaa elämän tarkoitusta etsiessä oli tullut päätökseen. Unelmani oli toteutunut. Sain tarjota mukana olleille upeille naisille puitteet oman viisauden vahvistamiseen ja sydämen äänen kuuntelemiseen. Upea viikko täynnä meditointia, pranayamaa, joogaa auringon noustessa ja laskiessa, mantraamista, nuotiotansseja ja voimauttavia seremonioita. Viikko, jonka aikana manifestoitiin omia unelmia ja tavoitteita. Päästettiin irti kaikesta turhasta, joka ei enää palvele. Avattiin sydäntä, jotta olisimme valmiita vastaanottamaan, ja jotta olisimme valmiita rakkaudelle.

Jos halajat joogailemaan ja etsimään elämäsi tarkoitusta näihin upeisiin maisemiin seuraavalle retriitille helmikuussa 2018, laita viestiä BohOm Yogan viesteihin.

Loppusanat

Vaikka matkustaisimme maailman ääriin, niin kaikki vastaukset ovat lopulta jo meissä itsessämme. On uskallettava päästää irti kaikesta sellaisesta, mikä ei enää palvele meitä. Toisinaan on osattava luopua, jotta avautuisi tilaa uusille mahdollisuuksille. Samoin kuin käärme luo uuden nahkansa, me tarvitsemme ajoittain uusia alkuja.

On uskallettava kohdata pelkomme, annettava anteeksi ja päästettävä irti. On päästettävä irti kaikesta sellaisesta, mikä pidättelee meitä saavuttamasta rakkautta ja onnellisuutta täydellä teholla. Ennen kaikkea rakkautta itseämme kohtaan. Valon soturi kääntää pelot rakkaudeksi, vahvuudeksi ja voitoksi, on kiitollinen kaikista kokemuksista ja tuntemuksista. Meidän on arvostettava ja kohdeltava itseämme rakkaudella.

Meidän on tunnistettava oma sisäinen viisautemme, kuunneltava sydäntämme ja seurattava intuitiotamme. Vasta kun me sen oivallamme, voimme olla hyviä myös toisille.

Lukuvinkki: Inspiraatiota ja iloa elämään joogaretriitiltä 

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “San Blasin saaret ja matka omaan sisimpään”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top