Inari Fernández löysi elämänsä rakkauden Espanjasta ja käytti kaikki rahansa päästäkseen usein rakkaansa luokse. Se osoittautui hyväksi sijoitukseksi.
Makaan kuumalla La Barrosan hiekkarannalla silmät kiinni. Atlantin aallot kohisevat korvissani. Kuuma tuuli humisee ja pöllyttää valkoista hiekkaa. Se pistelee kasvoilla. Tuuli tulee idästä. Sitä kutsutaan levanteksi, ja se on tyypillinen tuuli Costa de La Luzin alueella. Näitä tuulia tulevat metsästämään myös leijasurffaajat ympäri maailmaa. Tunnen, kuinka aurinko kärventää vaaleaa ihoani, mutta se ei haittaa. Lisään enemmän aurinkorasvaa. Aion maata rannalla koko päivän. Minulla on siihen erinomaisen hyvä syy. Syyn nimi on Esteban, espanjalainen nuori mies, johon olen korviani myöten rakastunut.
On alkukesä 2005. Koulut ovat päättyneet, ja niin on myös cadizilaisen vaihto-oppilaan, Estebanin, vuosi Tampereen Yliopiston Erasmus-vaihdossa. On aika palata takaisin kotimaahan, Espanjaan. Olemme seurustelleet viimeiset viisi kuukautta ja ajatus siitä, ettemme enää näkisi, on raastava.
Olen päässyt kesätöihin Saksan ja Suomen väliä kulkevalle laivalle, mikä tarkoittaa aina 10 päivää töitä ja 10 päivää vapaata koko kesän ajan. Mitään muuta emme sovi suhteemme jatkosta kuin, että päätän ostaa ensimmäiselle vapaalleni lennot Espanjaan Estebanin luo.
Olen ollut aikaisemmin kaksi kertaa Espanjassa Costa del Solilla ja Alicantessa hotellilomalla ystävieni kanssa, mutta jos luulin tietäväni jotain Espanjasta, niin olin ollut todella väärässä.
Kun saavun ensivisiitille Estebanin kotiin, en osaa sanaakaan espanjaa. Myöskään hänen perheensä tai ystävänsä eivät puhu sanaakaan englantia tai mitään muuta kieltä, jolla voisimme kommunikoida. Ihmisiä on paljon, kaikki haluavat pussata ja halata, huutaa ja keskustella kovalla äänellä. En ymmärrä mitään, joten päätän keskittyä hymyilemään ja huitomaan niin ikään käsilläni, jotta saisin edes joitain ajatuksiani esille.
× Lukuvinkki: Äkkilähdöt – mistä niitä löytää? ×
Kun saavun ensivisiitille Estebanin kotiin, en osaa sanaakaan espanjaa. Myöskään hänen perheensä tai ystävänsä eivät puhu sanaakaan englantia tai mitään muuta kieltä, jolla voisimme kommunikoida.
Inari Fernández ja Esteban – tarina etenee
’Esteban on jo 27-vuotias, mutta hän asuu edelleen kotona, se on kuulemma Espanjassa aivan normaalia. Meidät laitetaan nukkumaan eri huoneisiin, sillä täällä mies ja nainen makaavat yhdessä vasta aviovuoteessa, sanoo Estebanin isä. Hän myös arvelee minun tulleeni Espanjaan vain siksi, että haluan ottaa aurinkoa. Näitä puheita en tietenkään ymmärrä, vaan jatkan vain hymyilyä. Myöhemmin Esteban kääntää minulle käydyt keskustelut. Minua kierrätetään paikasta toiseen, ystävältä ystävälle ja sukulaiselta toiselle. Kaikki haluavat katsoa läheltä vihreitä silmiäni, joista ovat kuulemma kuulleet. Ne ovat niin ”muy bonitas”.
× Lukuvinkki: Rakkaus mullisti elämän ja viitoitti tien uudelleen ×
Päivisin Esteban käy töissä paikallisen jättimäisen saksalaisen hotellin rannalla. Hän opettaa asiakkaita purjehtimaan katamaraaniveneillä. Sillä välin minä makaan rannalla, uin, luen kirjaa, hymyilen ja katselen onnesta pakahtuen maailman söpöintä poikaystävääni. Päätän, että teen mitä tahansa, jotta voimme pysyä yhdessä. Ennen kuin lomani Espanjassa loppuu, ostan lennot myös seuraavalle vapaalleni kymmenen päivän päähän. Ja sama toistuu myös seuraavan loman jälkeen. Kun olen kahden kuukauden sisällä kolmatta kertaa Espanjassa, Esteban kysyy, mitä mieltä olisin siitä, jos hän muuttaisi Suomeen.
On alkukesä 2017. Koulut ovat loppuneet. Niin on myös espoolaisen koulun liikunnan- ja terveystiedon opettajan, Estebanin lukuvuosi. On aika kesäloman. Opettajan reilun kahden kuukauden lomasta vietetään joka vuosi kuukausi Espanjassa.
Makaan La Barrosan hiekkarannalla silmät kiinni ja puristan Estebania kädestä. Turkoosit aallot iskeytyvät vasten valkoista rantaa. Kohinaan sekoittuu kaksi ihanaa, pientä mutta heleää ääntä. Ne ovat 3- ja 7-vuotiaiden tyttäriemme äänet. He kiljuvat ilosta hypellessään aallokossa espanjalaisten serkkujensa kanssa. Tämä on 12 yhteinen kesämme La Barrosalla. Katselen onnesta pakahtuen pikku perhettäni. Kannatti todellakin käyttää kaikki kesätyörahat aikoinaan Espanjan lentoihin.
Kuvat: Alice Ahlfors ja Inari Fernández
Inari Fernández pitää Äidin Puheenvuoro -YouTube-kanavaa.