Indonesoian tapakulttuuri, Balin rantaa.

Tiedätkö nämä 12 erikoista indonesialaista tapaa ?

Miten sulautua Indonesiaan ja käyttäytyä kuin paikallinen? Ota oppia näistä 12 hauskasta pikku faktasta ja tavasta, joihin Indonesiassa asuessa väkisinkin törmää.

Mahdollisuus tutustua uusiin kulttuureihin ja tapoihin on yksi upeimmista asioista, joita matkustaminen meille tarjoaa. Aasialaiset tavat eroavat monellakin tapaa länsimaalaisista tavoista, eikä matkustaessa hassuilta tilanteilta voi aina välttyä. Indonesia on yksi Aasian suurimmista valtioista ja sen 17 000 saarelta löytyy mitä hauskempia ja ihmeellisempiä tapoja. Listasin

12 indonesialaista tapaa ja vinkkiä niiden omaksumiseen

1. Käsien oikeaoppinen käyttö

Luit oikein, aasialaiseen kulttuuriin perehtymätön voi erehtyä helposti käyttämään käsiään väärin esimerkiksi juurikin Indonesiassa. Aasialaisesasa kulttuurissa kuuluu käyttää oikeaa kättä syömiseen ja vasenta kättä vessareissulla itsensä puhdistamiseen. Aasiassa matkaillessa onkin siis hyvä muistaa tervehtiä, ottaa vastaan tai koskettaa toista ihmistä oikeaa kättä käyttäen.

muoks (3) (2)

2. Vessapaperin puuttuminen

Aasialaiseen vessakulttuuriin ei kuulu paperin käyttäminen, sillä vessareissulla on totuttu aina peseytymään. Länsimaalaiseen kulttuuriin tottuneelle tapa saattaa kuulostaa hyvinkin oudolle, mutta todellisuudessa tapa on käytännöllinen.

RajaAmpat_lockdown (18)

3. Auringon välttäminen ja pukeutuminen peittävästi

Yleisesti ottaen aasialaiset ihannoivat valkoista ihoa ja usein kauppojen hyllyiltä voi olla turhauttavankin hankalaa löytää rasvapurkkia, jossa ei olisi ihoa valkaisevia ainesosia. Indonesiassa törmää usein myös siihen, että paikalliset pukeutuvat keskellä paahtavaa hellettä pitkähihaisiin paitoihin sekä takkeihin. Usein sanotaankin, että ruskettunut iho kertoisi sosiaalisesta asemasta yhteiskunnassa ja näin ollen syvästi ruskettuneen olevan töissä ulkona paljon.

20210919_174658

4. Aina myöhässä

Tyypilliseen indonesialaiseen tapaan kuuluu aina olla myöhässä. Hyvällä tuurilla myöhässä tullaan vain muutamia kymmeniä minuutteja, mutta odottelu saattaa joskus jatkua jopa toista tuntia.

5. Uskonnot

Indonesiassa tunnustetaan kuutta eri uskontoa, mutta tiesitkö ettet voi mennä naimisiin eri uskontoryhmään kuuluvan kanssa? Myös henkilökorteissa pitää näkyä mitä uskontoa tunnustat, eikä vaihtoehtona ole ateisti.

20210810_153809

6. Oudot hautajaiset

Mitä enemmän uskontoja tai erilaisia alkuperäiskansojen heimoja, sitä enemmän outoja tapoja haudata läheinen.

Yksi oudoimmista tulee Sulawedeltä, Toraja-heimon keskuudesta, jossa on tapana haudata läheinen luolaan tai kallioon. Haudan eteen asetetaan puupatsas eli tau tau, joka esittää vainajaa ja kuvaa hänen sosiaalista asemaansa.

Toinen ääripää löytyy Balilta, jossa Batur-järven ympärillä olevien kyläläisten asukkaat eivät hautaa läheisiään ollenkaan. Vainajat asetetaan puisiin häkkeihin Taru Menyan -puiden alle ja ruumiit jätetään mätänemään niille sijoilleen. Puiden kerrotaan neutralisoivan mätänevän ruumiin hajun kokonaan. Muualla Balin saarella hindulaiset hautajaiset ovat yleensä tunnelmaltaan iloiset ja ruumiit poltetaan joko yksityisin hautajaismenoin, tai sitten muutaman kerran vuodessa kylän järjestämissä yhteisissä hautajaisissa.

20210809_134935

7. Kummitustarinat

Uskonnosta riippumatta paikalliset ovat erittäin taikauskoisia ja uskovat vahvasti kummitustarinoihin. Joissakin kulttuureissa esimerkiksi puun kaataminen ilman erillistä siunausta voi houkutella kummituksia riivaamaan asukkaita. Paikalliset uskovat karmaan ja jokainen asia tai tapahtuma pitää siunata oikeaoppisesti.

20210529_100036

8. Ateria ilman riisiä ei ole ateria

Indonesialainen syö riisiä aamuin ja illoin. Jos aterialla ei ole riisiä, ei sitä lasketa kunnolla syömiseksi.

20210317_141551

9. Uteliaisuus

”Mistä olet kotoisin?”,  ”Oletko naimisissa?”, ”Onko sinulla poikaystävää?”  ja ”Miksi et ole naimisissa?” ovat usein ensimmäisiä asioita, joita kuulet paikallisten sinulta kyselevän. Osalle tämä on vain arkipäiväistä keskustelua tai uteliaisuutta, osalle taasen ihmetyksen aihe, sillä kulttuurissa kuuluu mennä naimisiin nuorena.

10. Ohjeiden antaminen

Lähtökohtaisesti indonesialaiset rakastavat neuvomista. Ajo-ohjeita kysyttäessä harvoin saat tietämättömän vastauksen ja neuvoja jaetaan, vaikkei välttämättä täysin tiedettäsi oikeaa reittiä perille. Yleensä ei myöskään myönnetä tietämättömyyttä tai sitä, jos on väärässä. Syy on usein myös jonkun muun kuin allekirjoittaneen.

11. ”Virastorallit”, lippuset & lappuset virastoissa VS saatavilla oleva huippu teknologia

Indonesialaiset ja varsinkin maan virastot ovat tunnettuja vaatimaan miljoonia lomakkeita virallisia asioita hoidettaessa. Virastokäynnit eivät yleisesti ottaen hoidu ilman kymmenien lomakkeiden täyttämistä tai edes yhdellä käynti kerralla. Samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi koronapassit sekä testit toimivat QR koodilla ja lähes jokainen virallinen asia on jonkin aplikaation varassa.

Screenshot_20210926-140954_Instagram

12. Skootteri

Indonesialaiset siinä missä kaikki muutkin Aasialaiset ovat maailmanmestareita mahduttamaan mahdollisimman monta ihmistä tai tavaraa skootterin kyytiin. Kyydissä kulkee helposti viisihenkinen perhe koirien kera tai sitten kokonainen kauppa tai ravintola. Ei ole asiaa, jota ei skootterilla voisi kuljettaa.

20210910_111509

20210330_141601

Oletko törmännyt näihin asioihin Indonesiassa tai muualla Aasiassa matkaillessa?
Mitä lisäisit itse listaan?

 

Seikkailijattaren lukuvinkki: Sandran kirje Indonediasta

Kirjoittaja eli seikkailijatar-Sandra asuu Indonesiassa. Sandran upeita kuvia voi ihailla Insragramissa.

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Tiedätkö nämä 12 erikoista indonesialaista tapaa ?”

  1. Kyllä useisiin noista ilmiöihin on tullut törmättyä Indonesiassa ja myös muualla Aasiassa. Erityisen voimakkaasti tuo ruskettumisen välttäminen näkyi minusta Japanissa, mutta on siihen törmännyt muuallakin. Aikaisemmin menneinä vuosina muuten Suomessakin oli noin ja ruskettumista pyrittiin välttämään juuri samasta syystä. Balilla en ole käynyt lyhyttä välipysähdystä lukuun ottamatta, niin nuo hautajaismenot olivat itselleni ihan uusi tieto.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top