Jaava Indonesia.

Jaava on Indonesian monimuotoinen saari ja kiehtova matkakohde

Jaavan saari Indonesiassa on upea matkakohde, joka tarjoaa upeaa luontoa sekä kiehtovaa kulttuuria. Mitä tehdä ja minne mennä Jaavalla? Seikkailijatar-Sonia kertoo vinkkinsä ja jakaa kokemuksensa.

Sivustolla käytettään mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Ah, tuo ihana Indonesia. Indonesiasta puhuttaessa tulee herkästi ihan ensimmäisenä mieleen Bali, vaikka Indonesia on niin paljon muutakin. Tiesitkö, että Indonesiassa on 17 508 saarta, joista asuttuja on noin 6000? Indonesian suurimmat saaret on Sumatra, Jaava, Sulawesi ja Borneo. Vietin alkuvuodesta 2 kuukautta kierrellen Jaavaa ja nyt jaan reissutarinani ja vinkkejä Jaavan alueelle.

Jaava riisipellot.
Kirjoittaja ja kuvat: Sonia Abbassi

Cimaja ja Sawarna – Surffitunnelmaa ja autenttisuutta Jaavalla

Saavuimme lentäen Jakartan kentälle myöhään illalla. Jakarta ei kiinnostanut itseäni tai mukana olleita miestäni ja lastani, joten olimme varanneet ennakkoon kyydin viemään meidät ensimmäiseen kohteeseemme. Noin kolmen kaoottisen ajotunnin jälkeen saavuimme Cimajaan.

Cimaja on pieni kylä läntisellä Jaavalla, joka houkuttelee erityisesti surffaajia. Kylä tarjoaa autenttisen tunnelman, ja itse rakastan matkustaessa nähdä paikallisten arkea – ja Cimaja todella tarjosi sitä.

Ellet ole intohimoinen ja kokenut surffari, en silti voi suositella Cimajaa. Kylässä on kilometrikaupalla rantaviivaa, mutta valitettavasti en ole missään nähnyt yhtä paljon roskaa rannoilla ja meressä kuin täällä. Arkipäivisin rannat ovat lähes autiot, mutta viikonloppuisin paikalliset ja jakartalaiset kokoontuvat rannalle viettämään aikaa. Uskonnollisista syistä rannalla ei näkynyt bikineitä tai uimapukuja ja itsekin kunnioitin paikallisia peittämällä itseni.
Neljän Cimajassa vietetyn päivän jälkeen matkasimme Sawarnaan, mikä oli vielä autenttisempi ja pienempi kylä kuin Cimaja. Sawarnassa oli erityinen, seesteinen tunnelma, emmekä nähneet juuri muita matkailijoita. Paikallisten mukaan reissaajia ei käy kovin paljoa – yksi australialainen mies kuulemma viettää siellä pitkiä aikoja.

Sawarnaankin matkustetaan surffaamaan, mutta suosittelen sitä muillekin erityisesti sen rauhallisen tunnelman vuoksi. Muutama päivä ihanaa joutenoloa ei varmasti ole pahitteeksi kenellekään. Lisäksi söimme Sawarnassa tähän asti parhaat (ja edullisimmat) hummerit! Ne ostettiin suoraan kävelyllä tapaamaltamme kalastajalta ja valmistettiin paikallisessa ravintolassa.

Jaava Indonesiassa.

Bandungin kelluvat marketit ja glamping mansikkapeltojen yllä

Sawarnasta matkasimme Bandungiin, mikä on Länsi-Jaavan provinssin pääkaupunki. Bandungissa meitä kiinnosti erityisesti viimeksi vuonna 2019 purkautunut Tangkupan Perahu -tulivuori sekä Floating Market Lembang, eli kelluva ruokatori. Bandung on myös tunnettu monista erilaisista teemapuistoistaan, jotka voivat kiinnostaa niin perheen pienimpiä kuin isompiakin. Itse kävimme Floating Marketin yhteydessä sijaitsevassa Kota Minissä, värikkäässä pienoiskaupungissa, mikä tarjosi hauskaa nähtävää ja koettavaa.

Olin lukenut, että Bandungin alueella on paljon glamping-majoituksia, joten sellainen oli myös testattava. Valinnanvaraa todella oli, osa jopa niin luksusta, ettei ne mielestäni mene ihan glamping-kategoriaan. No, luksukseen päädyimme mekin. Nimittäin kahden makuuhuoneen, porealtaan ja yksityisen lämmitetyn uima-altaan ”telttaan.” Mikä tästä teki glampingin, oli varmaankin se, että mökin päällä oli telttaa muistuttava pressu. Kokemus oli kylläkin upea, polskutella omassa lämpöisessä altaassa, mansikkaviljelmiä ihaillen, kylmää olutta hörppien täysin omassa rauhassa.

Ranta Indonesiassa.

Surffausta Indonesiassa Jaavalla.

Batukaras, lonkkarisurffaajan unelma

Bandungista suuntasimme rannikolle, Länsi-Jaavan eteläreunalla sijaitsevaan pieneen Batukaras-nimiseen kalastajakylään. Batukaras onkin jo huomattavasti tunnetumpi kohde ja sinnekin matkustetaan, kuten arvata saatat, surffauksen vuoksi. Batukaraksen aalto on varsinkin longboard-surffaajalle täydellinen!

Batukaraksessa meidän oli tarkoitus oleskella viikko, mutta kylä vei niin mukanaan, että päädyimmekin olemaan kaksi viikkoa. Pääsyy tähän oli se, että viihdyimme majoituksessamme niin hyvin ja koko kylässä oli niin rento ja välitön tunnelma. Päivät menivät pitkälti rannalla istuen surffareita katsoen, surffaten tai majoituksen altaalla makoillen. Vilpitön suositus *RNV guesthouselle, jos etsit rauhallista ja viihtyisää majoitusta!

Vierailimme Batukaraksen lähellä sijaitsevalla vihreällä kanjonilla, missä pääsimme harrastamaan *body raftingia ja hyppimään hurjia kalliohyppyjä koskeen aivan eeppisissä maisemissa. Jopa mukana ollut teini totesi maisemien olevan epätodellisen upeat. Varasimme retken majoituksemme kautta ja oppaat sekä hakivat, että palauttivat meidät sinne.

Jos pidät merenelävistä, niin illallinen sympaattisessa rannalla sijaitsevassa Warung Comeng- kalagrilliravintolassa on ihan ehdoton! Hauskaa tässä ravintolassa on, että ikinä et voi tietää onko se auki, selviää siis vain menemällä paikan päälle. Laittaisin linkin ravintolan verkkosivuille, mutta sellaisia ei ole.

Jaava riippusilta.

Uima-allas ja hieno glamping majoitus Indonesiassa.

× Lukuvinkki: Koe nämä asiat Balilla ×

Yogyakarta on reppureissaajien suosikki ja temppelien tukikohta

Kahden Batukaraksessa vietetyn viikon jälkeen oli aika jättää haikeat hyvästit ja suunnata kohti seuraavaa kohdetta, Yogyakartaa. Yogyakarta on Indonesian kulttuurinen helmi. Kaupunki on myös reppureissaajien suosiossa ja Sosrowijayan Streetiltä löydät rutkasti samanhenkisiä matkalaisia, keiden kanssa istua kylmälle oluelle ja jakaa matkatarinoita vaikka pitkälle yöhön asti pubeja kierrellen. Samaiselta kadulta löytyy myös edullisia majoituksia. Yogyakartassa meitä kiinnosti Borobudur- ja Prambanan-temppelit.

Borobudur on maailman suurin buddhalainen temppeli ja yksi Unescon maailmanperintökohteista. Se sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Yogyakartasta ja on peräisin 800-luvulta. Temppeli koostuu yhdeksästä terassista, jotka nousevat kohti keskellä olevaa stupa-kupolia. Koko rakennelma symboloi buddhalaista kosmologiaa ja on rakennettu kolmelle tasolle: Kamadhatu (halun maailma), Rupadhatu (muodon maailma) ja Arupadhatu (muodoton maailma).

Indonesia temppelit.

Prambanan on suurin hindulainen temppelikompleksi Indonesiassa ja myös Unescon maailmanperintökohde. Se on rakennettu 900-luvulla ja sijaitsee noin 17 kilometriä Yogyakartasta. Temppelikompleksi koostuu useista torneista ja kolmesta päätemppelistä, jotka on omistettu hindulaisille jumalille: Shiva, Vishnu ja Brahma. Temppelit ovat upeasti koristeltuja kivireliefeillä, jotka kuvaavat hindulaisia eepoksia, kuten Ramayana.

Lähdimme kohti Borobuduria aamun koitteessa, kuten sadat muutkin ihmiset. Itse temppeli ja sen alue olivat todella upeat, mutta kokemus oli varsin stressaava. Temppelin sisällä kuljettiin noin 30 hengen ryhmissä oppaan perässä. Ryhmiä oli monta, joten tungos oli valtaisa Temppelin ulkopuolella sai kulkea vapaasti. Tämä temppelikokemus riitti meille ja päätimme olla menemättä Prambanan temppeliin.

Mikäli alkaa Nasi Gorengit jo kyllästyttämään, niin suosittelen tekemään pöytävarauksen Yogyakartassa sijaitsevasta Mediterranea Restaurant by Kamil-nimisestä ravintolasta!

Vehrea luonto Indonesiassa.

Pacitan – voiko jossakin oikeasti olla näin edullista?

Muutaman Yogyakartassa vietetyn päivän jälkeen oli taas aika hypätä autoon ja suunnata Itä-Jaavalla sijaitsevalle Pacitanille. Kukaan ei varmaankaan enää tässä kohtaa ylläty kun kerron, että menimme Pacitanille surffin perässä. Pacitanilta löytyikin sopivia surffirantoja ihan aloittelijoille, sekä kokeneemmille surffaajille. Tämä oli myös edullisin kaikista meidän kohteistamme niin majoituksen, kuin ruoankin suhteen.

Pacitanilla suosittelen majoittumaan Harry´s Ocean Housessa. Näitä löytyy alueelta kaksi kappaletta: *Harry´s Ocean House 1 & 2. Me majoituimme molemmissa. Ensisijaisesti suosittelen Harry´s Ocean House 1 siisteyden ja viihtyvyyden puolesta. Näistä molemmista sai vuokrattua sekä mopot että surffilaudat edullisesti. Jos lomarutiiniisi kuuluu iltaoluen nauttiminen auringonlaskua ihaillen, niin Pacitan ei tee sitä helpoksi. Alkoholia ei myydä ravintoloissa laisinkaan ja vain yhdessä kaupassa keskustassa.

× Lukuvinkki: Matkasuunnittelun ABC ×

Jaava ja varikkaat talot.

Malang ja Warna-Warni Jodipan – Jaavan värikäs osa

Viihdyimme Pacitanissakin hieman suunniteltua pidempään, kunnes lähdimme seuraavaan kohteeseemme Malangiin. Malangissa tutustuimme värikkääseen kaupunginosaan nimeltä Warna-Warni Jodipan. Kampung Warna-Warni Jodipan on kirjaimellisesti Malangin värikäs kaupunginosa. Se sijaitsee Brantas-joen varrella lähellä kaupungin keskustaa ja oli aikoinaan tavallinen, köyhä asuinalue. Vuonna 2016 ryhmä opiskelijoita sai idean muuttaa alueen ilmeen osana yliopistoprojektiaan ja houkutella matkailijoita. Yhdessä he maalasivat talot kirkkailla, iloisen värisillä kuvioilla, ja kampanja sai paljon tukea myös paikallisilta viranomaisilta ja taiteilijoilta. Sisäänpääsymaksu alueelle oli noin 1 €. Tämä paikka on koettava, jos olet alueella. Huomionarvoista on, että paikalliset edelleen asuvat alueella, joten ihan joka ovesta ei sovi kurkistella sisään.

Jaava rannat.

Bromo tulivuori Jaavalla.

Bromon auringonnousu ja kaunein näkemäni tulivuori

Pääsyy Malangiin menoomme oli retki upealle Bromo tulivuorelle. Varasimme retken paikalliselta matkanjärjestäjältä, joka nouti meidät hotellista klo. 1 aikaan yöllä. Saavuimme auringonnousukukkulan juureen klo.4 yöllä ja kapusimme kukkulalle katsomaan auringonnousua. En voi sanoin kuvailla, miten upelta näytti, kun päivä alkoi valkenemaan ja maisema avautui kohti tulivuorta. Tämä on pakko kokea itse! Auringonnousun jälkeen etsimme oppaamme ja hyppäsimme Jeeppiin, mikä vei meidät Bromo Tengger Semeru-luonnonpuistoon, missä pääsimme patikoimaan aktiiviselle Bromo-tulivuorelle. Patikointi oli helppo ja kestoltaan noin 30 minuuttia. Ylhäällä olo oli epätodellinen. Kraateri savutti hurjasti ja piti korviahuumaavaa mylvintää. Siellä seistessä tunsi olonsa todella pieneksi luonnonvoimien keskellä.

Retkeen on mahdollista yhdistää myös käynti vesiputouksella, mutta me jätimme sen tekemättä, mikä harmitti jälkeenpäin. Bromolle voi mennä myös ilman opasta omatoimisesti, jos on valmis näkemään hieman vaivaa.

Vinkki: yritä kokea tämä joskus muulloin, kuin kiinalaisen uuden vuoden aikaan.



Booking.com

Pulau Merah Indonesiassa ja auringonlasku.

Pulau Merah on todellinen helmi

Reissumme viimeinen kohde oli Pulau Merah, Red Island, mikä sijaitsee Jaavan itäisimmällä osalla. Red Islandin nimi tulee pienestä, punertavan värisestä kukkulasta, joka sijaitsee lähellä rantaviivaa ja jota pääsee tutkimaan laskuveden aikaan. Alue on myös suosittu sen kauniiden auringonlaskujen, kirkkaiden vesien ja rennon tunnelman ansiosta. Täällä surffasin reissumme parhaat surffit! En ole mikään kokenut konkari ja aalto olikin täydellinen omiin tarpeisiin. Red Islandista tuli reissumme suosikkipaikka. Majoituimme *Mojo Surf Camp Red Islandille, mitä voin todella lämpimästi suositella, kunhan olet varautunut siihen, että ihan joka ilta et pääse nukkumaan klo 21, sillä ajoittain siellä järjestettiin juhlia. Tunnelma Mojossa oli todella yhteisöllinen ja välitön ja buffet-illalliset mitä herkullisimpia.

Vaellus Jaavalla Indonesiassa.

Uskomaton Ijen tulivuori ja sininen tuli

Varasimme Surf Campin kautta *retken Ijen-tulivuorelle. Vaellus Ijenin kraaterille on erittäin suosittu aktiviteetti, ja se alkaa yleensä varhain aamulla – tai yöllä, jos haluaa nähdä sinisen tulen, kuten me halusimme. Vaellusreitti on noin 3 kilometrin pituinen ja kohtalaisen haastava, mutta palkitseva. Sininen tuli on Ijenin kohokohta. Yön pimeydessä tulivuoren rinteiltä avautuu uskomaton näky: siniset liekit, jotka syttyvät rikkihöyryjen palamisesta. Näky oli jotain niin uskomatonta, että en ole missään nähnyt vastaavaa.

Päivänvalossa Ijenin kraaterijärvi, turkoosinsininen ja rikkihappoa täynnä oleva järvi, loistaa henkeäsalpaavilla väreillään. Se on maailman suurin happojärvi, ja sen kirkas vesi luo upean kontrastin ympäröiville vuoristomaisemille. Vaikka järven vesi on vaarallista, sen kauneus on vertaansa vailla.

Tylivuoriretki Jaavalla.

Yhteenvetona Jaavasta voin sanoa, että suosittelen sitä todella lämpimästi, jos suunnittelet matkaa Indonesiaan. Saari on täynnä elämää ja energiaa, ja vaikka sen vilkkaus voi olla hämmentävää, se teki minuun suuren vaikutuksen. Kaikessa kaoottisuudessaan Jaavaan on helppo rakastua. Se tarjoaa unohtumattomia kokemuksia, upeaa luontoa ja rikkaan kulttuurin – täydellinen seikkailu kaikille, jotka etsivät aitoa indonesialaista kokemusta. Kohde on mielestäni sopiva niin yksinmatkaajille, pariskunnille ja perheille.


Jaava pähkinänkuoressa

  • Valuutta: Indonesian virallinen valuutta on Indonesian rupia (IDR).
  • Aikaero Suomeen: Jaavan aika on talvella +5 tuntia ja kesällä +6 tuntia Suomen aikaan verrattuna.
  • Etäisyys Helsingistä: Helsingistä Jaavan pääkaupunkiin Jakartaan on noin 10 000 km.
  • Koko: Jaava on noin 138 800 km² ja on Indonesian tiheimmin asuttu saari.
  • Sää: Jaavalla vallitsee trooppinen ilmasto, jossa lämpötilat ovat yleensä 25–30 °C ympäri vuoden. Sadekausi ajoittuu loka–maaliskuulle.
  • Kieli: Virallinen kieli on indonesia, mutta alueella puhutaan myös jaavaa ja sundaa.
  • Väestö: Jaavalla asuu yli 150 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä maailman väkirikkaimman saaren.
  • Matkailu: Suosittuja kohteita ovat Borobudurin ja Prambananin temppelit, Bromo- ja Ijen-tulivuoret sekä Jakartan ja Yogyakartan kaupunkikulttuuri.
  • Turvallisuus: Jaava on yleisesti turvallinen matkakohde, mutta liikenteen vilkkaus ja luonnonilmiöt, kuten maanjäristykset, kannattaa huomioida.

Kirjoittaja ja kuvat: Sonia Abbassi

Sonia on spontaani Seikkailijatar, joka on aina liikkeellä, joko matkatavarat valmiina uuteen seikkailuun tai haaveilemassa seuraavista seikkailuista. Sonian sydän sykkii uusille kulttuureille, upeille maisemille ja seikkailujen tarjoamille elämyksille.

Syksyisin, kuin muuttolintu, Sonia suuntaa trooppisiin kohteisiin nauttimaan auringon lämmöstä. → Seuraa Soniaa Instagramissa


Jaava: Muuta ohjelmaa ja opastettuja retkiä

 

Kerro kaverille!

Scroll to Top