Jules päätyi mutkien kautta Rioon matkaoppaaksi

Kerro kaverille!

Miten suomalaisen metallibändin laulaja päätyy matkaoppaaksi Brasiliaan? Tämän kerran kuukauden seikkailija -haastattelussa pääsemme kurkistamaan Jules Näverin tarinaan, jossa matkat, kohtaamiset ja sattumukset ovat johtaneet osavuotiseen asumiseen ja oppaana toimimiseen Brasiliassa sekä muualla Etelä-Amerikassa. 

Myös bändinsä kanssa Jules on päässyt kiertämään runsaasti maailmaa, joten seikkailuja ja reissukokemuksia on miehelle silläkin saralla kertynyt. Tutustutaan siis hieman tarkemmin millainen matkamies on kyseessä.

1. Kuka olet?

Jules Näveri, -81, yhteisöpedagogi / matkaopas / vokalisti.

Olen monen mutkan kautta päätynyt asumaan kausittain Rio de Janeiroon Brasiliaan, josta teen freelance -opastuksia pienille ja isoille ryhmille paikallisittain tai matkanjohtajuuksia pääosin suomalaisille agentuureille, lähinnä akselilla Brasilia, Argentiina ja Paraguay.

Off-seasonin aikana työskentelen Suomessa pääosin sosiaalialalla ja musisoiden satunnaisesti. Nämä johdattelevat mutkat ovat kaikki liittyneet toisiinsa ja niiden kautta elämä on johdattanut minut tähän pisteeseen.

Jollen olisi laulaja, en olisi koskaan tutustunut ystävääni, joka kutsui minut luokseen Salvadoriin Brasiliaan ja jonka kautta epäsuorasti tapasin vaimoni Rio de Janeirossa. Rioon päätin lähteä pysyvämmin vuonna 2012.

Jollen olisi yhteisöpedagogi, en olisi koskaan tavannut työpaikalla kollegaani, jonka ansiosta opiskelin Brasiliassa matkaoppaaksi. Kaikki liittyy kaikkeen.

Jules Näveri
Jules Iguazun putouksilla

2. Missä olet ja minne matka? 

Tällä hetkellä Suomessa ja seuraava matka on takaisin Brasiliaan syksymmällä. Sitä ennen toki tehdään monta maakuntamatkaa rakkaassa Suomessa.

3. Minkälainen matkailija olet, Jules Näveri? 

Kun matkustan ryhmän kanssa pyrin säilyttämään kollektiivisuuden tunteen porukassa matkan ajan, koska paljon koetaan yhdessä. Kun olen vaimoni kanssa reissussa tai yksin, pyrin etsimään jotain paikallisia nyansseja, joka yleensä seuraa siitä kun tuppaa itsensä mahdollisimman paljon paikallisten seuraan.

Hetket ovat tärkeimpiä asioita reissussa ja niiden kanssaeläminen. En paljoakaan ota itse kuvia reissuista, koska usein huomaan keskittyväni liikaa siihen sen sijaan, että nauttisi siitä mitä kokee.

Itsekseni matkustellessa haen budjettiratkaisuja, koska tärkeämpää on kohde itsessään kuin majoitus. 

4. Onnelliseksi minut tekee… 

Rakkaus, läheiset ja ystävät sekä oman itsensä toteuttaminen. Kun on kiire, ne tuppaa aina hetkeksi unohtumaan. Myös se tunne, kun huomaa että asiat on hyvin ja voi huokaista helpotuksesta luo onnellisuutta.

5. Minua harmittaa, että… 

Maailman meret ovat surullisen paljon roskan täyttämiä, eikä löydy poliittista kiinnostusta korjata tätä asiaa. Harmittaa, että kaikilla ei ole mahdollisuuksia hyvään peruskoulutukseen. Harmittaa myös ihmisten uppiniskaisuus ja kapeakatseisuus. 

6. Parasta maailmassa on…

Irtiolemisen tunne parhaassa seurassa, jolloin saa vapaasti leijua näkymättömän ankkurin varassa, vailla pelkoa. 

7. Milloin ja miten matkakärpänen puraisi?

Halusin jo lukioaikoinani matkustaa kauas pitemmäksi aikaa ja hain vaihto-oppilas ohjelmaan pyrkimyksenä päästä Intiaan vuodeksi. Jostain syystä minua ei valittu, mutta olen päässyt reissaamaan hyvin etenkin orkesterini kanssa Euroopassa ja Aasiassa asti 2000-luvun alusta asti.

Varsinkin lukioikäisenä tuli hengailtua jonkin verran muista maista tulevien vaihto-oppilaiden kanssa ja matkustamiseen on aina vaikuttanut halu tutustua uusiin kulttuureihin ja paikkoihin.

8. En koskaan matkusta ilman… 

Klassinen pattereilla toimiva herätyskello. Pelastanut monta aamua, kun kännykkä ei suostu enää herättämään.

9. Mitä matkailu on opettanut?

Kärsivällisyyttä, suvaitsevaisuutta, toisen kulttuurin ymmärtämistä ja avoimuutta. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mutta samalla se on opettanut myös olemaan varovainen ja haistamaan tietyt riskit jo vähän kauempaa.

Matkailu on opettanut myös kantapään kautta matkustamaan vähäisillä käteisvaroilla. On aina hyvä muistaa, että valtaosassa maapalloamme muovilla pystyy maksamaan ja nostamaan käteistä jos käteistä tarvitaan jostain syystä enemmän. Mukana liikkuessa on hyvä olla vähän käteistä, maksukortti, kännykkä ja kopio passista. Näillä eväillä pääsee pitkälle etenkin Etelä-Amerikassa.

10. TOP 3 – suosikkikohteeni

Ei missään järjestyksessä:

    •  Chapada Diamantina – Brasilia (Bahia)
    •  Tokio – Japani
  •  Paraty + Ilha Grande – Brasilia (Rio de Janeiro)
Junes Näveri
Jules yhdessä suosikkikohteessaan: Chapada Diamantinassa

Kiitos Jules haastattelusta! Hyviä rundeja Suomessa ja tulevaa talvikautta Brasiliassa!

Julesia voi seurata näissä some -kanavissa ja buukata vaikka opastetun kierroksen Riossa:

Instagram: @julesnäveri, @trip.rio 

Facebook: @triprioofficial

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top