essi matkapaivakirja

Kaikki alkoi matkapäiväkirjasta – haaveilijasta käsityöläiseksi

Unelmilla on tapana toteutua, jos niitä kohti menee tarpeeksi määrätietoisesti. Näin kävi Essille, joka tekee nyt työkseen käsintehtyjä matkapäiväkirjoja.

Oli vuosi 2013. Matkustimme poikaystäväni kanssa kohti kotipaikkakuntaani vanhanmallisella pikajunalla ja unelmoimme junamatkasta Venäjän halki. Neljä vuotta aikaisemmin olin lukenut kirjaa, joka kertoi maailman ihmeellisimmistä asioista. Päiviä kestävä matka Siperian halki jäi yhdeksäntoistakesäisen tytön mieleen kummittelemaan kaukaisena haaveena, joka ei kenties koskaan toteutuisi.

Vuonna 2014 istuin punaisella kotisohvallani asunnossani Tampereen keskustassa ja kirjoitin päiväkirjaani tavoitepäivämäärän unelmieni junamatkalle: 24.8.2015. Päätin, että toteuttaisin tämän mielessäni kummitelleen unelmani, silloin tai en koskaan.

 

Essiku travel diary

Matkalle mukaan: muistikirja

Koska päivämäärä unelmalle oli asetettu, aloin miettiä muitakin tärkeitä seikkoja, kuten matkapäiväkirjaa. Muistikirjan pitäminen on ollut minulle itsestäänselvyys 12-vuotiaasta saakka, mutta ensimmäistä kertaa kohtasin haasteita. Muistikirjan tulisi olla juuri sopivan kokoinen, kestävä ja tarpeeksi joustava kaiken maailman lippujen ja lappujen keräilyyn. Kaiken lisäksi maalailin pelkoja, joissa lähes valmiiksi täysi, ihanan paksu matkapäiväkirjani lähtee jossakin päin maailmaa yöbussissa ryöstäjien matkaan.

Sitten törmäsin Pinterestin ihmemaailmassa taikasanoihin: Traveler’s Notebook. Jollei jo pelkkä nimi houkutellutkaan tarpeeksi, selasin tuntikausia kuvia kyseisistä kirjoista ties missä maailman kolkissa täynnä lentolippuja, karttoja ja ihania paperisia matkamuistoja. Olin myyty.

Mikä Traveler´s Notebook?

Traveler’s Notebook on alunperin japanilaisen Traveler’s Companyn kehittämä. Yksinkertaisuudessaan siinä on nahkaiset kannet ja muutama kuminauha, joiden avulla sisään kiinnitetään vihkoja. Kustomointimahdollisuudet ovat rajattomat, ja kun yksi vihko on täynnä, uuden voi vaihtaa tilalle.

Essiku travel diary

Essiku travel diary

Ennen suurta matkaani tutustuin matkapäiväkirja-aiheeseen syvemmin. Tapasin Facebookin kautta ihmisiä, jotka myivät netissä digitaalisena erilaisia söpöjä, kauniita ja käytännöllisiä päiväkirja- ja kalenteripohjia. Tajusin voivani tehdä itse omat vihkoni kansien väliin. Kaiken lisäksi olin juuri sopivasti valmistumassa ulkoasuntoteuttajaksi.

Unelmoinnista teoiksi

Aloin suunnitella, toteuttaa, printata ja tehdä käsin omat vihkoni. Pistin muutaman tiedoston myyntiin Etsyyn ja sain tusinoittain kyselyitä voisiko vihkoja saada valmiiksi tulostettuna ja koottuna. Tuolloin kieltäydyin kohteliaasti kaikista kyselyistä, mutta ajatus jäi kuitenkin mieleeni.

Hiljaisimmissa paikoissa, joissa ei ollut meidän lisäksemme muuta kuin tyhjä hiekkaranta, herkullista ruokaa ja olutta, mielikuvitus lensi.

24.8.2015 lähdin kuin lähdinkin poikaystäväni ja päiväkirjani kanssa kohti Pietaria. Matkustimme Siperian halki ja sen jälkeen vielä kymmenen kuukauden ajan, pääasiassa lökötellen Kaakkois-Aasiassa ja nautiskellen siitä, ettei kukaan vaadi meiltä mitään.

Hiljaisimmissa paikoissa, joissa ei ollut meidän lisäksemme muuta kuin tyhjä hiekkaranta, herkullista ruokaa ja olutta, mielikuvitus lensi. Mietin jatkuvasti kaikkea, mitä haluan tehdä kotiin palattuani. Kävin läpi mielessäni taiteilijan, kahvilanpitäjän, kirjansitojan ja kohopainajan urat. Siinä sivussa hahmottelin jatkuvasti, minkälaisia ulkoasuja tahdon suunnitella kalentereihin ja muistikirjoihin. Niin tyydyttävää kuin rauhaisa oleilu tyhjillä rannoilla viikoista kuukausiin onkin, olisin halunnut edes hetkeksi vaihtaa paikkaa jonkun kanssa päästäkseni heti taitto-ohjelman pariin.

Essiku travel diary

Essiku travel diary

Tokion matka pisti vauhtia myyntiin

Kesäkuussa 2016 palasimme Suomeen Japanin kautta. Matkustin Traveler’s Notebookin alkulähteille Tokioon ja rakastuin vain yhä enemmän, mikäli mahdollista. Silloin päätin laittaa vanhan digitaalisen Etsy-kauppani kuntoon kotiin päästessäni. Alkaisin vihdoin myydä alusta asti tekemiäni ja toteuttamiani oikeita vihkoja. Siinä yhdistyisi kaikki: rakkaus suunnitteluun sekä käsin tekemiseen.

Kokosin vihkot kädet täristen ja kahden päivän kuluttua sain ensimmäiset, loistavat palautteeni. Tämä tapahtui tasan vuosi rannalla haaveilujen jälkeen.

Lähes puolen vuoden päästä kotiinpaluusta latasin Instagramiin viimeinkin kuvan, jossa kerroin uudesta kaupastani. Olin viivytellyt asiaa kuukausia. Olin suunnitellut ja harjoitellut kirjojen ja vihkojen sitomista. Kaiken maailman kauhukuvat kiersivät päässäni. Kukaan ei osta, eikä kukaan tykkää niistä. Jos joku ostaa, hän todennäköisesti haukkuu ne lyttyyn. Peloista huolimatta kaksi ensimmäistä tilaustani tulivat saman illan aikana. Kokosin vihkot kädet täristen ja kahden päivän kuluttua sain ensimmäiset, loistavat palautteeni. Tämä tapahtui tasan vuosi rannalla haaveilujen jälkeen.

Essiku travel diary

Essiku travel diary

Hommat alkavat rullata omalla painollaan

Kaikki tapahtui sen jälkeen kuin itsestään. Saan tilauksia lähes päivittäin, siitä suuri kiitos sosiaalisen median ihmeelliselle maailmalle. Teen pääasiassa ensin itselleni, ja kun tiedän rakastavani tuotetta, tiedän muidenkin pitävän siitä. Siitä tulee aito. Saan viedä joka viikko omia, käsintekemiäni vihkoja postiin – niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Alun pelot ovat väistyneet ja tilalla on lähes loppumaton inspiraatio. Myymistäni vihkoista olen säästänyt menolipun kohti uutta seikkailua – ja uutta inspiraatiota.

Päiväkirjamerkintä Khao Sokista, Thaimaasta, perjantaina 6.5.2016:

”Missä vaiheessa voin alkaa kutsua itseäni taiteilijaksi tai käsityöläiseksi? Siinä vaiheessa kun mulla on niin kova hinku luoda etten voi ajatella mitään muuta? Siinä vaiheessa kun vain teen ja teen ja unohdan syödä, juoda ja melkein hengittää? Vai sitten kun joku oikeasti ostaa jotakin mitä olen itse tehnyt?”

Teksti ja kuvat: Essi Kujala

Essi Instagramissa:  www.instagram.com/essiku

Arvonta! Jätä alle jälkesi ja saatat olla yhden, kustomoidun muistikirjan onnellinen omistaja! Arvonta suoritetaan 10.05.2017

Kerro kaverille!

43 ajatusta aiheesta “Kaikki alkoi matkapäiväkirjasta – haaveilijasta käsityöläiseksi”

 1. Katsoin näitä inserttejäsi etsyssä juuri eilen ja mietin kovasti rikkoisinko lupaukseni itselleni että en osta netin kautta yhtikäs mitään. Aivan mahtavia nuo tuotokset, helppokäyttöisen näköisiä ja vaikka itseltäni ei travellers notebookkia löydykään niin uskon että nämä ovat juuri sellaisia joita itse voisin käyttää.

 2. Ihana tarina. Unelmat ovat tärkeät ja se työ mikä tarvitaan niiden toteuttamiseen.

 3. Hei! Ihana kirjoitus, itsekkin käsityötä paljon opiskelleena ja haaveilijana haluaisi löytää sopivan tavan kanavoida intohimojaan, ehkä se vielä sieltä kanssa reissatessa paljastuu mitä haluaa elämällään tehdä. traverls bookit ovat kyllä niin kauniita ja kaikenlainen näprääminen on parasta. Onneksi jotkut toteuttavat intohimojaan ja jaksaa ottaa riskejä! Ihanan inspiroiva kirjoitus kiitos siitä ja hyvää kesän ja reissun odotusta 🙂

 4. Tiia Myyryläinen

  Oi,olipas kiva juttu.Ihanaa kun olet uskaltanut ja saat tehdä sellaista mistä pidät ja ilahdutat samalla muitakin.
  Mä olen vasta tänä keväänä aloittanut oman tn:n kanssa mutta tuntuu että se on juuri mun juttu.

 5. Mukana arvonnassa. Tää Etsy onkin aika vieras paikka vielä mulle, täytyy paremmin perehtyä. 🙂

 6. Lotta Alahäivälä

  Ihailtava tarina rohkeudesta, luovuudesta ja käsityöstä! Toivon Sinulle kaikkea hyvää ❤

 7. Ihana Essi! Ihanaa kun joku pystyy tekemään haaveistaan totta sekä matkailun että työn saralla! Kohti uusia seikkailuja!

 8. Ihana kuulla tarina vihkojen takaa! Olen ja tulen aina olemaan tilaaja sun vihkoille! Ensimmäinen kalenterivihko täynnä ja toinen meni tilaukseen.

 9. Ritva Karhunen

  Ihana juttu; joskus pitää vaan tehdä jotain uutta ja rohkeaa, muuten myöhemmin kaduttaa ettei kokeillut… ja hienoja vihkoja teet, annat muillekin inspiraation taas kirjoittaa omia juttuja muistiin.

 10. Upea, rohkea tarina! Teet niin kaunista jälkeä että siitä tulee hyvä mieli 🙂

 11. Näitä vihkoja on tullut Etsyssä jo muutamaan otteeseen kuolattua <3
  Upea myös sun tarina! 🙂

 12. Monesti käynyt kurkkimassa vihkoja, oli mukava kuulla tarina niiden takana 🙂

 13. Mahtavaa, että olet löytänyt oman juttusi ja vielä mahtavampaa, että myös asiakkaat ovat löytäneet tuotteesi 🙂 Tsemppiä!

 14. Ihana tarina ja aivan ihania vihkoja <3 Olet rohkeatsi lähtenyt toteuttamaan itseäsi ja se todella kannatti! Seuraavat TN vihot tilaan sinulta 🙂

 15. Ihana teksti, hyvin kirjoitettu <3 tunnistan itseni tuosta monen kuukauden jahkailusta. Monta vuotta olen halunnut pitää vanhanaikaista päiväkirjaa sekä blogia mutta aina on tullut "jotain" eteen että homma on jäänyt kesken. Olen perfektionisti omien tekstien suhteen, joten tekstit jää usein julkaisematta tai kirjoittamatta koska ajatukset vain rönsyilevät eikä niistä tunnu saada otetta.
  Ihanaa että teet työtä mitä rakastat! Olen itse tällä hetkellä ulkomaan vaihdossa, joka on ollut pitkä unelmani, ja kaikki lippulappuset ovat jäljellä muistivihkoa varten.

 16. Oih! Arvostan! Itsekin kannan mukanani aina kalenterin ja muistivihkon yhdistelmää, tosin ihan on kaupan valikoimista. Aina on päästävä hypistelemään kauniita muistikirjoja, mutta mitään noin ihanaa ei ole vielä vastaan tullut.
  Ihana lukea tällaisesta toteutuneesta inspiraatiosta! Toivon sinulle sivutolkulla ihania matkatarinoita, ja paljon asiakkaita ?

 17. Oi, mä aina pidän matkapäiväkirjaa ja nämä vihkot kuulostaa ja näyttää aivan ihanilta, siltä että reissuun olisi päästävä!

 18. Todella inspiroivaa! Vau.. Ihailen niiiiin sunlaisia ihmisiä, jotka toteuttaa rohkeasti omaa visiotaan. Ehdottomasti mukana arvonnassa! 🙂 Tsemppiä jatkoon!

 19. Tästä huomaa kuinka pitkälle unelmat voivat viedä! Aivan ihania kirjoja aivan ihanassa tarinasss❤️

 20. Ihana tarina! Itsellä on matkapäiväkirjan pitäminen jäänyt matkaoppaan väliin säästettyihin lippulappuihin ja muille kirjotettuihin sähköposteihin, joten oikea päiväkirja olisi kyllä järkevä hankinta.

 21. Viime kesänä tehdystä Venetsian matkasta kirjoitin matkapäiväkirjaa, jota on lasten kanssa mukava lukea ja muistella matkaa.

 22. Mä olen aina kantanut jotain perus ruutuvihkoa mukana, ja kironnut sen leviämistä kesken, tai jälkeen matkan. Mutta tuo, tuo on kaikkien reissuvihkojen isä ja äiti. Vihko joka Duracell-pariston lailla kestää, ja kestää. ?
  Ei, mutta upea ja inspiroiva stoori.
  Todistaa, että unelmointi ei ole turhaa.

 23. Ihanaa, Essi! Unelmille pitää antaa siivet. Mikä vielä tärkeämpää, siipiinsä pitää luottaa, sulkea silmänsä, vetää syvään henkeä ja hypätä.

  Matkapäiväkirja Midorin Traveler’s Notebookissani tiukasti mukana suuntaan itse kohti seikkailuja ihan kohta. Ikuisena vaeltajana ja unelmoijana tekemäsi Matkapäiväkirja olisi aivan suunnattoman herkullinen; tiedän jo mistä seuraavaksi unelmoida, ja juuri kuten sinä, minulla on tapana kirjoittaa unelma todeksi tyhjälle paperille…

 24. TAINA KOSKIMAKI

  Ihanaa, Essi, niin sinun näköinen tarina. Eikä se ole vain tarina, sinähän elät sitä. Oli onni tutustua sinuun. Kiitollisin mielin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top