Matka lähestyy ja kohdemaan valuuttaa pitäisi saada. Kannattaako valuuttaa vaihtaa ennen matkaa vai vasta kohteessa? Lue vinkkimme onnistuneeseen valuutanvaihtoon ja hyödyllisiin rahakäytäntöihin maailmalla.
Kaupallinen yhteistyö: Change Group
Matkustaessa Euroopan- ja euroalueen ulkopuolella, on maksuvälinekysymys vakuutusten lisäksi yksi tärkeimmistä. Mikä on kohdemaan valuutta ja mistä sitä saa? Mikä on sen kurssi ja mistä saa valuuttaa parhaalla kurssilla tai edes luotettavasti? Kannattaako valuuttaa vaihtaa jo etukäteen? Jos kyllä, netissä vai missä?
Seikkailijattaren nyrkkisääntö on, että yleensä rahaa kannattaa vaihtaa edes jonkin verran jo ennen matkaa. Vaikka monissa maissa on pankkeja tai pankkiautomaatteja, matka starttaa huomattavasti helpommin, kun mukana kulkee tarpeellinen summa käteistä rahaa. Nostopalkkiot kohdemaassa voivat olla huomattavasti etukäteen suoritetun rahanvaihdon palkkioita suuremmat ja muutenkin, jatkuvaa automaatilla juoksemista kannattaa ehdottomasti vältellä kaukomailla lähtökohtaisesti kovien kulujen vuoksi. On myös maita, joissa rahanvaihtopisteet ovat hyvin epämääräisiä ja niihin on joskus vaikeaa täysin luottaa. Kotimaassa luotettavan tahon toimesta vaihdettu valuutta on varmasti aitoa ja uutta.
Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Mikä pankki- ja luottokortti toimii parhaiten matkalla?
Valuutanvaihto ennen matkaa kannattaa
Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo ennen matkaa myös helppouden takia. Matkassa on aina monta jännityksen paikkaa ja jokainen jo etukäteen hoidettu tehtävä helpottaa lähtöstressiä. Sama pätee kohteessa käytettyyn aikaan; harva haluaa viettää aikaa etsien automaattia tai jonottaen sille heti pitkän matkustuksen jälkeen. Kannattaa myös muistaa, että on hyvä vaihtaa eriarvoisia seteleitä. Jos mukana kulkee vain kasa isoja seteleitä, voi niitä olla vaikeaa saada rikottua pienemmissä liikkeissä. Rahaa vaihtaessa kannattaa mainita tästä. Jos valuuttaa tilaa netistä, tämä on yleensä automaattista, mutta kannattaa silti mahdollisuuksien mukaan jättää tästä toive – varmuuden vuoksi.
Matkailu kohteessa helpottaa myös suuresti, että etukäteen vaihdetun valuutan arvon tietää, se ei vaihtele. On helpompaa budjetoida kaikkea. Suosittelemme laittamaan vaihtokurssin ylös helppoon paikkaan ja tekemään matkan alussa muutamia helppoja muistisääntöjä, joiden avulla välttää huijausten riskin ja osaa helposti kääntää valuutat päässään. Kuinka monta paikallista valuuttaa on yksi euro vaihtokurssilla? Entäs 10 tai 100 euroa?
Seikkailijattaren nyrkkisääntö on, että yleensä rahaa kannattaa vaihtaa edes jonkin verran jo ennen matkaa. Vaikka monissa maissa on pankkeja tai pankkiautomaatteja, matka starttaa huomattavasti helpommin, kun mukana kulkee tarpeellinen summa käteistä rahaa.
Valuuttaa voi vaihtaa helposti myös netissä
Jo Suomessa vaihdettuun valuuttaan liittyy usein mahdollisuus vaihtaa rahaa takaisin ja ainakin Change Groupilla on mahdollisuus hankkia rahaa vaihdettaessa myös takaisinostosuoja. Ainoat ehdot ovat, että rahat vaihdetaan takaisin 30 päivän sisällä vaihtopäivästä ja palautettava summa on maksimissaan 50% alkuperäisestä ostosummasta ja korkeintaan 2500 euroa. Rahat palautetaan mihin tahansa toimipisteeseen, joista monelle helpoimmat taitavat olla Kampin ja Triplan ostoskeskuksissa sijaitsevat toimipisteet
Helppo keino vaihtaa valuuttaa jo ennen matkaa on Change Groupin verkkopalvelu, Travel Money Online, jossa luvataan valuutta parhaaseen mahdolliseen hintaan. Jos valuutat noutaa toimipisteestä, lisäkuluja ei muodostu. Pienemmillä paikkakunnilla matkakohteen valuutat voi tilata kätevästi lähipostiin, mutta tästä veloitetaan 12,90 euron toimitus- ja turvallisen lähetyksen kulu. Toimitus on nopea, jopa seuraava päivä. Silti, kannustamme tilaamaan valuutat netistä viimeistään viikkoa aiemmin, jotta välttyy turhalta stressiltä.
Vinkki: Change Groupin vaihdoista saa Finnair Plus -pisteitä, millä saa myös vähän säästön tuntua kokonaisuuteen! Vaihtokurssit löytyvät ajantasaisina täältä.
Muutamia matkustajan turvallisuusvinkkejä raha-asioihin ulkomailla
- Jos sinulla on pankki- tai luottokortti, kannattaa olla varmuuden vuoksi myös toinen siltä varalta, että yksi katoaa, jumittuu automaattiin, varastetaan tai suljetaan.
- Älä turvaudu pelkkään korttiin, sillä on paljon maita, joissa käteinen on ehdottomasti toimivin maksuväline ja joskus jopa ainoa.
- Sijoittele käteistä rahaa eri paikkoihin varkauksien varalta. Älä pistä koko matkakassaasi yhteen lompakkoon.
- Suosittelemme pitkille bussimatkoille tai muuten turvattomuutta aiheuttaviin tilanteisiin vartalon lähellä kulkevaa turvapussukkaa, esimerkiksi rahavyötä.
- Kanna aina taskussa tai helposti saavutettavassa paikassa pieniä rahoja, jotta koko lompakko ei aina tarvitse kaivaa esille etenkään epämääräisissä paikoissa.
- Irtolaukku olla on huonoin mahdollinen tapa säilyttää arvotavaroita tai rahaa. Laukku on helppo napata.
- Reppua kannattaa kuljettaa esimerkiksi skootterilla ajaessa etupuolella, josta sitä ei ole helppoa nykäistä pois.
- Ulkomailla pyörii paljon käteistä rahaa, joka voi olla arvotonta vanhentuneen päivämäärän tai repeämän vuoksi.
- Isommat setelit kannattaa aina säilyttää paikassa, jossa ne pysyvät ehjinä. Myös vaihtorahoissa kannattaa aina olla tarkka. Monissa maissa revennyt raha on kelvoton raha, toisin kuin Suomessa.
Esimerkki valuutanvaihdosta – kohteena Tansania
Tansania on maa, jonka valuuttaa on vaikeaa saada maan ulkopuolelta (suljettu valuutta). Tansaniassa pärjää monessa tilanteessa myös dollareilla, joita kannattaakin vaihtaa kotimaassa jo matkaa ennen.
Maahan saavuttaessa voi hankkia jo etukäteen turistiviisumin, mutta usein viisumijonoista pääsee nopeammin läpi hankkimalla viisumin vasta kentältä. Esimerkiksi Kilimanjaron lentokentällä viisumia varten vaaditaan maksuksi 50 dollarin seteli, tasaraha. Seteli ei saa olla vuoden 2009 jälkeen printattu, koko maassa ei hyväksytä tätä vanhempia dollareita.
Paikallista valuuttaa saa tarvittaessa dollareita vastaan automaateista, mutta kurssi voi olla huono. Seikkailijattarien sisäpiirivinkkinä vinkkaamme, että tarvittaessa dollareita voi vaihtaa jonkin verran maan omaan valuuttaan eli shillinkeihin suhteellisen järkevällä kurssilla jo lentokentän rahanvaihtopisteellä. Silti, dollareita kannattaa aina kuljettaa mukana, ja käteistä rahaa muutenkin.
Paikallista valuuttaa kannattaa Tansaniassa vaihtaa vain harkitusti ja myös valtion pankit vaihtavat shillinkejä. Eniten matkakassaan kuitenkin jää parhaan kurssin takia, jos vaihtaa itselleen dollareita jo kotimaassa.