Kati tallaa rohkeasti omaa polkuaan, utealiaasti ja penniä venyttäen

Kati Pankka on seikkailijatar, joka matkustaa vastuullisesti, uteliaasti ja penniä venyttäen. Lue lisää Katin inspiroivasta tarinasta matkailijana.

Sivustolla käytetään mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Kuka olet?

Olen Kati Pankka, maailmaa monella tapaa kiertänyt utelias reissaaja, jonka turvasatama kuitenkin löytyy kotimaisen järven rannalta suvun mökin laiturilta. Seikkailijatarhenkisyyteni lienee alkujaan pienestä pitäen; lapsuuden partioretkiltä, kesistä Ahvenanmaalla, teini-iän Lapin vaelluksilta ja Euroopan budjettihenkisiltä road tripeiltä perheen kera. Budjettimatkailua parhaimmillaan oli myös kuukauden Inter-Rail reissu ystävän kanssa 19-vuotiaana.

Vaihto-opintoni veivät minut neljäksi kuukaudeksi Etelä-Korean miljoonakaupunki Souliin vuonna 2010 ja vuotta myöhemmin opintojen päättymisen kunniaksi lähdimme ystävieni kanssa pariksi kuukaudeksi reppureissulle Kaakkois-Aasiaan. Sattuma puolestaan johdatti vuonna 2015 puolisoni ja minut Irlantiin toimistotöihin pariksi vuodeksi. Sieltäkin veri veti maailmalle ja 14 kuukauden maailmanympärimatkalle. Irlannin länsirannikolla syttynyt surffikipinä määritti reissumme kohdevalintoja merkittävästi. Reitti lähti Kaliforniasta Havaijille, jatkuen Samoalle, Uuteen-Seelantiin, Australiaan, Balille, Filippiineille ja Singaporen kautta takaisin Eurooppaan.

Työskennellessäni trooppisessa paratiisissa puisella purjelaivalla, tein päätöksen muuttaa urani suuntaa myös jatkossa elämyksellisempään ja merkityksellisempään suuntaan. Ennen koronaa ehdinkin hetken elää unelmaani työskennellessäni matkanjohtajana yhdelle maailman johtavista vastuullisten elämysmatkojen järjestäjistä.

Whitehaven-Beach-tree-AUs

Whitehaven-Beach-AUS

Kati Pankka, mikä on mottosi tai voimalauseesi?

Stay curious! Seuraa omaa polkuasi.

Whitehaven-Beach-Empty-AUS

Miten matkustat ja minkälaisiin kohteisiin?

Vastuullisesti, uteliaasti ja penniä venyttäen. Julkisia ja paikallisten suosimia liikennevälineitä suosien. Reissaan useammin seurassa kuin yksin. Jaettu ilo on moninkertainen, mutta pidemmillä reissuilla ja lähiseikkailuilla tykkään kuitenkin myös ottaa omia irtiottoja. Sytyn pienistä ilahduttavista yksityiskohdista. Ahdistun helposti ruuhkaisissa ’must see’ nähtävyyspaikoissa. Nautinkin huomattavasti enemmän esimerkiksi pulahduksesta virkistävään puroon keskellä vähemmän tunnettua luontokohdetta kuin kaikkien tunteman monumentin ikuistamisesta.

Trooppiset kohteet kiehtovat ja usein löydänkin itseni saarilta tai muutoin veden läheisyydestä. Jostain syystä erityisesti kylmä vesi ja siihen liittyvät aktiviteetit vetävät minua puoleensa.

NZ-hotspring<

NZ-pulahdus

Australiassa vierähti 10 kuukautta ja onnistuimme kiertämään koko maan ympäri minimalistisella budjetilla. Trendikkään ’van life’n ja railakkaan backpacker hostellielämän sijasta päädyimme reissaamaan tavallisella autolla ja telttailemaan pääasiassa ilmaisilla leirintäalueilla. Usein kyydissämme reissasi myös uusia ’travel mates’ FB-sivujen kautta löytyneitä tuttavuuksia. Parasta maanläheisessä matkailuelämässä onkin saman henkisten seikkailijasielujen tapaaminen, paikallisiin tutustuminen ja yhteisten kokemusten jakaminen.

Samoa-homestay

Kati Pankka road tripilla.

Ikimuistoisin kohtaaminen matkalla?

Reissu, jolla pelkäsin henkeni edestä. Olin spontaanisti hypännyt uuden vuoden surffireissun jatkeeksi norjalaisen 26-vuotiaan purjehtijamimmin matkaan seilaamaan Irlannista Walesiin tammikuun hyisissä olosuhteissa. Miehistönhakuilmoituksessa oli mainittu, ettei aiempi purjehduskokemus ole tarpeen. Matkan varrella olimme kuitenkin joutuneet jo useampiin koettelemuksiin kahdestaan reissatessamme. Mieleni ei ollut luottavaisimmillaan kapteenin ilmoittaessa meidän olevan tilanteessa, jossa sääolosuhteista johtuen, ainoa vaihtoehto on yrittää 15 tunnin yhtäjaksoista ylitystä Mansaarilta Walesiin keskellä yötä ja pilkkopimeässä. En ollut koskaan ennen kipparoinut purjealusta yksin, saatikka sitten yöllä, joten yövahtivuorot yksin tuntemattomilla vesillä kauhistuttivat tajuttomasti. En kuitenkaan voinut perääntyäkään.

Pelkotilojani ei suinkaan helpottanut aamuyön veret seisauttava hetki, jolloin huomasimme seilaavamme paikallisten merivoimien harjoitusalueella hylkyjen ympäröimänä. En ikinä unohda hetkeä, jolloin aamuauringon noustessa, ja päästyämme kirjaimellisesti selville vesille, huomasin paapuurin puolella erikoista liikehdintää. Lauma pienikokoisia delfiinejä seurasi veneemme vierellä iloisesti hyppien hyvän tovin. Ikään kuin kantaen viestiä siitä, että kaikki on hyvin nyt.

Kati Pankka purjehtimassa.

Unohtumattomin elämys?

Uudessa-Seelannissa riversurfing / riverboarding oli ainutlaatuinen yhdistelmä jäätiköltä sulanutta hyytävää vettä ja vauhdin huumaa joen pyörteissä pienellä body boardilla kypärä päässä ja räpylät jalassa viilettäen. Yksi harvoista kokemuksista, josta ei ole jäänyt talteen lainkaan kuvia muistoiksi, mutta se adrenaliini- ja dopamiinikoktaili ei varmasti koskaan pyyhkiydy mielestäni.

Erikoisin majapaikka?

Australiassa tuli telttailtua mitä erikoisemmissa paikoissa, mutta toisaalta Taiwanissa kirkkokappelin kovilla lattioilla vuoristossa keskellä ei mitään yöpyminen vuonna 2010, on myös jäänyt mieleeni.

Kati Pankka kenguruiden kanssa Australiassa.

Pelkäätkö matkoilla jotakin?

Harvemmin pelkään, mutta toisaalta teenkin usein riskiarvion ennen hullutuksiin tai riskialttiisiin tilanteisin heittäytymistä. Parhaisiin elämyksiin kuuluu aina hieman jännitystä, mutta turvallisuus on ykkösprioriteetti. On toki ollut myös hetkiä, joista en ole ollut varma selviänkö kotiin. Niissäkin hetkissä on hyvä muistaa, että elämää kannattaa elää täysillä ja aidosti omalla tavallaan – juuri nyt, ei vasta eläkkeellä.

Paikka, johon aina palaat?

Paikalliseen kulttuuriin pääsee syvällisemmin kiinni, kun voi kohteen tyypillisten ”pakko nähdä” kohteiden sijasta lähteä hyvällä mielellä seikkailemaan vähemmänkin tunnetuille alueille.

Yksi kohde, johon olen jo usein palannut, ja toivon palaavani jatkossakin, on iki-ihana Irlanti. Asuin pari vuotta Dublinissa ja ihastuin saarivaltion monipuolisuuteen. Paikalla on myös niin kutsuttu ”sweet spot” ikuisesti sydämessäni, sillä saaren länsiosan Bundoranissa opin surffaamaan Atlantin virkistävillä aalloilla ja tutustuin siellä myös upeisiin ihmisiin.

Matkanjohtajana kiertämään Baltian maita useampaan otteeseen australialaisten asiakkaideni kanssa ja opin arvostamaan maata pitkin kulkevaa lähimatkailua sekä Viron, Latvian ja Liettuan upeita luontokohteita, herkullisia paikallisia ruokia ja juomia sekä erikoisiakin saunaelämyksiä. Kesällä 2020 koronatilanteen hetkeksi höllennettyä, en malttanut olla lähtemättä tutustumaan Liettuan tuntemattomampiin kohteisiin, tällä kertaa työn sijasta vapaa-ajan matkalla. Ikimuistoiselle reissulle ilokseni mukaan lähti kaksi ennakkoluulotonta kanssaseikkailijatarta. Liettuassa pääsin tuolla reissulla mm. suppailemaan, opettelemaan wakeboardingia ja kitesurfingia, ja toivon todella pääseväni palaamaan sinne vielä joskus.

Filippiinit ja Samoa ovat myös sellaisia kohteita, joihin palaisin silmän räpäyksessä! Vaikuttaa vahvasti siltä, että näitä kaikkia kohteita yhdistää läheisyys veteen tavalla tai toisella.

Kati Pankka surffaamassa.

Mitä pakkaat matkalle aina mukaan, Kati?

Mitä vaan vedenkestävään käsimatkatavarakassiini mahtuukaan, mutta vähintäänkin nämä luottotuotteet:
Uimapuku ja matkapyyhe spontaaneita pulahduksia varten, ilmatäytteinen niskatyyny ja *unimaski takaamaan hyvät unet liikkuvissakin kulkuneuvoissa, kestokahvikuppi *KeepCup ja kestojuomapullo sekä *Tangle Teezer -matkaharja.

Tietyissä asioissa olen myös vähän vanhanaikainen ja vainoharhainen. En lähde mihinkään ulkomaanreissuille ilman ikivanhaa raha-/passivyötäni. Tapanani on myös ollut jemmailla hätävaraksi käteistä rahaa minigrip-pusseissa ties minne. Toistaiseksi olen onneksi selvinnyt ryöstöiltä. Joskus olen puolestaan ilahtunut kenkiä kirpparille kiikuttaessani, kun olen löytänyt kengän välipohjallisen välistä esim. 50 euron setelin nätisti pikkupussissaan.

Hieman ujosta ja noloja tilanteita pelkäävästä poikatytöstä on maailmalla kasvanut omia ainutlaatuisia unelmiaan jahtaava seikkailijatar.

Samoa-bussi-reppu

Neuvosi muille seikkailijattarille?

Seuraa omaa polkuasi. Seikkaile välillä yksin ja välillä yhdessä muiden kanssa. Toisinaan on ihanaa itse päättää kaikesta, kun taas toisinaan upeita elämyksiä voi löytää heittäytymällä muiden matkaseuralaisten ideoiden vietäväksi. Älä metsästä pelkästään tunnettuja kohokohtia, vaan löydä itsellesi merkitykselliset kohteet.

Kati Pankka, mitä matkailu on opettanut sinulle?

Luottamaan itseeni ja muihin. Ymmärtämään erilaisten ihmisten erilaisia näkemyksiä. Asettamaan itseni muiden asemaan ja rakentamaan ystävyyttä yli rajojen. Olemaan rohkeammin oma itseni ja juttelemaan uusien ihmisten kanssa avoimin mielin. Reissussa tajuaa täysin eri tavalla sen, kuinka jokainen hetki on ohikiitävä. Jos epäröi ja ujouksissaan päästää kutkuttavan tilaisuuden käsistään, ei siihen välttämättä koskaan enää ole paluuta. Hieman ujosta ja noloja tilanteita pelkäävästä poikatytöstä on maailmalla kasvanut omia ainutlaatuisia unelmiaan jahtaava seikkailijatar.

× Tutustu Seikkailijattaret-kokonaisuuteen täällä! ×

 

Kerro kaverille!

Scroll to Top