Kauai havaiji upea maisema ja nainen.

Henkeäsalpaava Kauai on Havaijin helmi

Kaukainen, tuliperäinen Havaiji on monille se ultimaattinen haaveiden palmurantakohde. Trooppinen paratiisi, jossa voi loikoilla rannalla, tiirailla surffareita ja hulatanssijoita kukkalei kaulassa, letkeitä ukulelesointuja kuunnellen. Mutta onko sellaista Havaijia enää olemassakaan? Kauain saarelta voit vielä löytää unelmien Havaijin.

Pilvenpiirtäjien, kauppakeskusten ja turistien Honolulu voi olla karvas pettymys, jos on tullut maailman toiselta puolelta asti hakemaan eksoottista Havaijin tunnelmaa. Pääkaupungin sijaan sukella leppoisaan varvassandaali- ja havaijipaitaelämään Kauain saarella. Täältä voi vielä löytää sen unelmien Havaijin.

Kauai (havaijiksi Kaua’i) on yksi Havaijin vähiten kehittyneistä saarista. Honolulusta tullessa tuntuu, kuin astuisi ajassa taaksepäin. Kauailla rakennuksia ei saa rakentaa palmupuuta korkeammaksi. Turisteja ja pikaruokapaikkoja ei pääse pakoon täälläkään, mutta rannoilla ei tarvitse hiekasta tapella, ja ilmassa on aidon Havaijin tuntua.

Kauai, Havaiji | Auringonlasku

Kauaita on joskus väitetty maailman kauneimmaksi saareksi. Eikä ihme, sillä pieneen saareen mahtuu valkoisia hiekkarantoja, lumoavia sademetsiä, valtavia kanjoneita, satoja metrejä korkeita vesiputouksia ja dramaattisten jyrkänteiden rannikkoa.

Kauaita kutsutaan myös Havaijin puutarhasaareksi, sillä se on saarista rehevin ja vihrein ja täynnä koskematonta luontoa. Kauai on kuin Edenin puutarha, ja saaren tunnelmassa on jotain suorastaan salaperäistä. Se on huomattu myös Hollywoodissa. Kauailla on kuvattu kymmeniä leffoja, mukaan lukien Pirates of the Caribbean, Avatar, Indiana Jones ja suurin osa Jurassic Parkista.

Kauai – Eeppistä rantaviivaa, kanjoneita ja vuoristoja

Kauailla on helppo hukkua lomatunnelmaan, hidastaa tahtia ja uppoutua kirjaan. Rantaviivaa riittää, vaikka vierailisi eri rannalla joka päivä. Auringonlaskussa maitai kourassa kelpaa seurata tikisoihtujen syttymistä ja palmujen muuttumista silhueteiksi.

Kauai, Havaiji | Napalin rannikko

Toisaalta Kauailta löytyy rantojen ulkopuolellakin sen verran häikäseviä paikkoja, että olisi sääli jättää ne näkemättä. Tyynenmeren Grand Canyoniksi kutsuttu 16 kilometriä leveä ja jopa kilometrin syvyyteen sukeltava Waimean kanjoni on leuan auki loksauttava näky. Kanjonista tulee väistämättä mieleen Grand Canyonin värikkäämpi pikkuserkku.

Lähistöltä löytyy maailman toiseksi sateisin kolkka, Waialealen vuori, josta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat silloin harvoin, kun sumupeite ei peitä jyrkänteitä.

Kauailla rakennuksia ei saa rakentaa palmupuuta korkeammaksi.

Jos budjetti ei ole ongelma, parhaan kuvan Waimean kanjonin valtavista mittasuhteista saa yläilmoista helikopterilennolla. Helikopterilla pääsee näkemään myös vesiputouksia, joille ei ole maateitse menemistä, sekä syrjäisiä laaksoja ja kanjoneita, joiden olemassaolosta  eivät tiedä edes täällä sukupolvesta toiseen asuneet paikalliset.

Kauai tunnetaan myös majesteettisesta, korkeuksiin kohoavasta Na Palin rannikosta. Kesällä sen uurteisia, haitaria muistuttavia vuoria pääsee ihailemaan veneretkellä. Talvella myrskyisän aallokon vuoksi helikopteri on ainoa vaihtoehto. Pitkin rannikkoa kulkee myös vaellusreittejä eeppisissä maisemissa.

Kauai, Havaiji | Ranta

Vuokra-autolla ympäri Kauain saarta

Paras tapa tutustua Kauaihin on vuokra-auton ratissa. Saaren päästä päähän ajaa vain parissa tunnissa. Älä anna saaren pienen koon hämätä, sillä tekemistä riittää vaikka useammaksi viikoksi. Vesiaktiviteettia löytyy joka lähtöön aina surffauksesta snorklailuun merikilpikonnien kanssa. Saaren suosituimmalla rannalla Poipulla ei ole harvinaista bongata hylkeitä kellimässä. Veneretkellä voit bongata delfiinejä ja talvella valaita.

Aktiviteettien lomassa mahan voi täyttää havaijilaisilla herkuilla. Pikaruokaloiden tuolla puolen Kauailta löytyy myös laadukasta, paikallisesti tuotettua ruokaa. Maista ainakin havaijilaista sushia eli pokea ja maan alla kypsytettyä suussa sulavaa kalua-possua. Kauailla ei voi myöskään missata joka puolella tarjoiltavia kalatacoja.

Kauailla ihmiset ovat sydämellisiä, ja vastaantulijat toivottavat hymyn kera “aloha”. Alohalla on Havaijilla syvempi merkitys kuin pelkkä heippa tai näkemiin. Aloha liittyy Alohan hengen (Aloha spirit) käsitteeseen, ystävällisen hyväksynnän ilmapiiriin ja elämäntyyliin, jossa jokaiseen suhtaudutaan rakkaudella. Ja Kauailta sitä löytyy. Varaudu ikuiseen kuumeeseen tulla takaisin, sillä Alohan henki on koukuttava.

Milloin Havaijille?

Havaiji on oiva lomakohde läpi vuoden. Kesällä on kuumempi, ja talvella sataa hiukan enemmän, mutta kylmimmilläänkin tammikuussa päivälämpötila on keskimäärin 25 astetta. Paras aika sään, hintatason ja turistien määrän kannalta on syys-marraskuu tai huhti-kesäkuu.

Kerro kaverille!

Scroll to Top