Balkanin road trip on monen unelmissa ja sitä varten autamme sinua valmistautumaan matkaan ja nappaamaan talteen seikkailijattaren vinkit.
Balkanilta löytyy ehdottomasti Euroopan upeimpiin kuuluvat maisemat. Pelkästään se on yksi syy lähteä tutkimaan aluetta omaan tahtiin vuokra-autolla. Toki Balkanilla on myös jokseenkin kattava bussiverkosto, mutta jos luontokohteet ovat kiinnostuslistalla kärkisijoilla, on auton vuokraaminen ykkösvaihtoehto.
Olen tehnyt Balkanilla kaksi eri road tripiä, joista ensimmäinen kulki Pohjois-Makedoniasta Kosovon, Montenegron, Bosnia-Hertsegovinan, Kroatian ja Albanian kautta takaisin Pohjois-Makedoniaan. Toisella reissulla reitti kulki Bulgariasta Romanian ja Serbian kautta takaisin Bulgariaan. Ajomatkaa kertyi yhteensä yli 5 500 km.
Slovenian status Balkanin maana riippuu lähteestä. Slovenian road tripin yhdistimme Italian ja Alppimaiden reissuun. Artikkelin kuvaukset koskevat kuitenkin myös Sloveniaa, joskaan ajokulttuuri ei siellä ihan niin hurjaa ole.
Vuokraaminen ja auton maasta vienti
Auto kannattaa vuokrata heti lentokentältä. Luotettavia vuokrafirmoja ovat olleet Hertz, Europcar ja Avis, joka hoitaa lisäksi tytäryhtiö Budgetin vuokrausta. Balkanilla on pärjännyt ihan tavallisella tai pienellä henkilöautolla, missä ei ole ollut nelivetoa.
Riippuen vähän vuokrausmaasta voi auton viemisessä ulkomaille olla rajoituksia. Esimerkiksi bulgarialaista autoa ei saanut viedä ainakaan Albaniaan, Kosovoon, Bosniaan tai Moldovaan. Auton viemisestä muihin naapurimaihin piti ilmoittaa etukäteen ja maksaa 102 €. Skopjesta vuokratun auton sai puolestaan viedä vapaasti mihin vain, myös Kosovoon.
Monella vuokrayhtiöllä saattaa olla juuri Kosovoon liittyviä erityisrajoituksia, jolloin autoon tarvitsee erillisen vakuutuksen. Tätä ylimääräistä vakuutusta kannattaa kysyä ennakkoon puhelimitse. Reittisuunnitelmassa on hyvä huomioida myös se, että Kosovon kautta ei voi ajaa suoraan Serbiaan, koska Serbia pitää Kosovon entry-leimaa passissa laittomana maahantulona. Vanhat Kosovon leimat eivät kuitenkaan ainakaan meillä ole aiheuttaneet ongelmia.
Rajoilla kysytään passin lisäksi ajokorttia ja auton papereita. Balkanilla kelpaa EU-ajokortti. Tullivirkailijat saattavat katsoa peräkonttiin ja pyytää avaamaan laukkuja. Tavaroista etsitään yleensä tupakkaa, alkoholia ja nykyään myös huumeita. Etenkin Albaniasta on tullut huumeiden salakuljetuksen kauttakulkumaa.
× Lukuvinkki: Punaisella pakettiautolla Eurooppaa tutkimaan ×
Teiden kunto ja ajokulttuuri
Tiet ovat yleisesti ottaen suhteellisen hyvässä kunnossa, etenkin kun puhutaan pääteistä, joita osaa ylläpidetään tietullimaksuilla. Maaseudulla ja pienemmillä teillä ajettaessa päällyste on välillä huonokuntoista ja kuoppia saattaa esiintyä. Iso osa pikkuteistä on leveydeltään luokkaa pyörätie.
Balkanilainen ajokulttuuri on kuin villistä lännestä, eikä nopeusrajoituksia noudateta edes liukkaalla sadesäällä. Onnettomuuksia sattuu paljon, ja niistä johtuvat ruuhkat on syytä huomioida omissa aikatauluissa. Tiellä toikkaroivia eläimiä kannattaa myös varoa – on normaalia että tiellä kulkee lehmiä, vuohia, koiria, hevosia yms.
Useimmat pääkaupungit, mutta etenkin Belgrad, Tirana ja Pristina ovat erittäin ruuhkaisia. Liikenne sumputtuu usein liikenneympyröissä, missä autoja tunkee joka kaistalta ja kaistojen välistä. Valitse reitti mahdollisuuksien mukaan sitten, ettei keskustaan ole pakko mennä.
Pysäköinti, tietullit ja bensan hinta
Montenegron rannikkokaupungeissa, etenkin Budvassa, on tiukat pysäköintisäännöt. Auto hinataan helposti pois, mikäli se on jätetty kielletylle paikalle (been there, done that..). Ongelmana erityisesti turistikohteissa on kuitenkin parkkipaikkojen puute, joten auto on pakko jättää välillä milloin minnekin. Kroatian Dubrovnikissa auton parkkeeraus jopa turistikauden ulkopuolella oli käytännössä mahdotonta. Voi olla, että auton joutuu jättämään erittäin kalliiseen parkkihalliin.
Monet parkkimittarit toimivat vain käteisellä eikä niissä ole englanninkielisiä ohjeita. Varaudu pyytämään apua paikallisilta.
Kosovoa lukuun ottamatta muissa Balkanin maissa on tietulli- tai vinjettimaksut. Tulleja varten kannattaa varata hieman käteistä. Maksut eivät mitään järin suuria ole yleensä, ja tulleja kerätään vaan osalla moottoriteistä. Sloveniassa vältimme vinjettimaksun ajelemalla pienempiä teitä pitkin.
Bensa on edullisempaa kuin Suomessa, hieman alle 1,50 €/l. Kannattaa tankata aina kun pystyy. Etenkään vuoristoreittien varrella ei välttämättä ole bensa-asemia, ja esimerkiksi Italian tavoin kaikki bensa-asemat eivät ole auki 24/7.
Reittivalinnat Balkanin road tripilla
Google Maps ei aina neuvo oikeaa reittiä, vaan opasteita kannattaa seurata aktiivisesti. Etenkin Montenegrossa ja Serbiassa ajoimme muutaman kerran harhaan, sillä kartassa ei näkynyt esimerkiksi kaikkia tietyömaita ja tiesulkuja. Kyrillisten kirjainten osaamisesta on hyötyä, koska osa tienviitoista on vain niillä kirjoitettu. Kyrilliset aakkoset ovat käytössä Serbiassa, Bulgariassa ja Montenegrossa.
Kannattaa myös tsekata etukäteen kartan tarjoama reitti, sillä muuten on mahdollista päätyä pyörätien levyisille mutkaisille vuoristohiekkateille, missä ei ole kääntymismahdollisuutta. Kartat näyttävät yleensä myös, onko reitillä tietulleja. Isojen kaupunkien liepeillä on monitasoisia ja monikaistaisia ramppeja, joiden liittymissä on syytä olla tarkkana.
Paras aika matkustaa Balkanille
Mielestäni paras aika Balkanin road tripille on syksy. Syys-lokakuussa sää on vielä lämmin ja kesäinen (vuoristoa lukuun ottamatta), mutta ei läkähdyttävän kuuma. Myös muuta liikennettä on vähemmän, eikä esimerkiksi rajoilla ole joutunut jonottamaan. Lisäksi high seasonin ulkopuolella matkustaminen on vastuullisuusteko.
Jos taas matkustat kesän aikaan, kannattaa valita rajanylityspaikaksi joku pienempi ja syrjäisempi piste. Me menimme esimerkiksi Bulgariasta Romaniaan Tonavaa pitkin rekkalautan kyydissä.
× Lukuvinkki: Vaeltaen Balkanin vuorilla ×
Näe ja koe ainakin nämä Balkanin kohteet road tripilla
Pohjois-Makedonia
- Skopje: Absurdi, eläväinen ja historiallinen kaupunki, bazaarialue ja linnoitus, päiväretki Matka-kanjonille
- Ohrid: Idyllinen, kompaktin kokoinen, paljon kirkkoja ja historiaa, Euroopan vanhin järvi
Kosovo
- Prizren: Viehättävä tunnelma, hyvä ravintolatarjonta, historiallinen linnoitus, ravintolasuositukset Gatsby ja Ambient
Montenegro
- Durmitorin kansallispuisto: Mahtavat ulkoilumahdollisuudet, zipline Tara-kanjonilla, patikka Crno jezeron ympäri
- Kotor: Sokkeloiset vanhat kadut, auringonlaskun ihailu linnoitukselta, ravintolasuositukset Little Bay Cousine & Wine Bar ja La Catedral Pasta Bar
- Bar: Kirkas rantavesi, vehreät vuoret ympärillä
- Lučican ranta Petrovacissa: Hyvä spotti auringonlaskun ihailuun
Bosnia-Hertsegovina
- Trebinje: Idyllinen ja rauhallinen kaupunki, vanha kivisilta, historiallinen keskusta, suuri keskuspuisto
- Tutustu myös Bosnia-Hertzegovinan Sarajevoon.
Albania
- Tirana: Kaoottinen, kiehtova ja rosoinen, kommunismin aikaiset bunkkerit, leipomosuositus Byrek Te Çastit
- Inspiroidu Albaniasta myös täällä.
Bulgaria
- Veliko Tarnovo: Viehkeä historiallinen kaupunki kuvauksellinen katu Ulitsa General Gurko, linnoitus, rinteeseen rakennetut talot, aamiaissuositus Pastry Stratilat
Romania
- Brașov: Todella kaunis, kattava ravintolaelämä, Romanian kapein katu, kommunismin aikaa esittelevä museo, ravintolasuositus Vegasmo
- Podu Dâmboviței: Tuntematon pieni kylä Karpaattien siimeksessä
- Transfăgărășanin ja Transalpinan maisemareitit: Päätähuimaavat maisemat, ole varovainen tiellä hengailevien karhujen kanssa, ravintolasuositus Transfagarasan Treehouse Village
- Hoia Baciun kummitusmetsä: Paikka, jossa on kerrottu tapahtuvan yliluonnollisia asioita, erityisen pelottava pimeän aikaan, ravintolasuositus Cluj-Napocan puolella Pizzeria L’Angolo
- Lue lisää Romaniasta.
Serbia
- Taran kansallispuisto: Serbian upeimmat maisemat, hienoin näköala Banjska Stenan näköalapaikalta
- Bajina Baštan seutu: Perućacin vesiputous, kelluvat mökit
- Uvacin kanjoni: Kiemurainen kanjoni, hanhikorppikotkien suojelualue
- Ovčar-Kablarin kanjoni: Suht tuntematon vehreä kanjoni Čačakin kaupungin lähellä
- Novi Beograd: Betonibrutalismin pääkaupunki, ravintolasuositus Merak Balkan Cuisine
- Novi Pazar: Serbian islamilaisen kulttuurin keskus, kosovolainen tunnelma, lyhyt matka Kopaonikin kansallispuistoon
× Lukuvinkki: Minne suunnata kaupunkilomalle Euroopassa? ×
Slovenia
- Ljubljana: Yksi sympaattisimmista eurooppalaisista pääkaupungeista, aliarvostettu matkakohde, helppoa tehdä päiväretki Bled-järvelle, ravintolasuositus Gostilna Sokol
- Triglavin kansallispuisto: Slovenian kauneinta luontoa, jylhät vehreät ja lumihuippuiset vuoret, viheriöivä Soča-joen laakso ja vesiputoukset
Lue lisää Balkanin kohteista Cillan omasta blogista