Kiehtova ja monipuolinen Mexico City

Meksikon pääkaupunki Mexico City, tai tuttavallisemmin CDMX (Ciudad de México), sijaitsee maan keskiosissa noin 2240 metrin korkeudessa. Mexico Cityllä on pitkä historia, ja se onkin Pohjois-Amerikan vanhin kaupunki. Mitä tehdä ja kokea tuossa suurkaupungissa? Nappaa talteen paljon Meksikossa aikaa viettäneen seikkailijattaren vinkit.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty*. Varaamalla kauttamme tuet toimintaamme, mutta sinulle ei aiheudu ylimääräisiä kuluja.

Koe ja näe ainakin nämä Mexico Cityssä

Kaupungin paikalle perustettiin jo 1500-luvulla asteekkivaltakunnan pääkaupunki Tenochtitlan, jonka raunioita on nähtävissä CDMX:n historiallisessa keskustassa. Templo Mayorin temppelirauniot ja monikerroksinen museo ovatkin yksi keskustan suosituimmista nähtävyyksistä. Sunnuntaisin Templo Mayorin edustalla voi ihailla paikallisten tanssiryhmien esityksiä.

CDMX:n ydinkeskustassa asuu yli 9 miljoonaa ja metropolialueella yli 22 miljoonaa ihmistä, mikä tekee kaupungista läntisen pallonpuoliskon suurimman. Kaupungin valtavaa kokoa pääsee hämmästelemään parhaiten Torre Latinoamericanan näköalatasanteelta.

Mexico city vinkit ja yonakyma.
Näkymä Torre Latinosta.

Mexico City on yksi parhaista museokaupungeista: yli 170 museon joukossa on tarjolla niin antropologiaa, taidetta, alkuperäiskansojen kulttuuria, suklaata kuin tequilaakin. Osa museoista on suljettu maanantaisin.

Mikäli haluaa sukeltaa syvemmälle alkuperäiskansojen menneisyyteen, on Mexico Citystä helppo tehdä päiväretki Teotihuacánin pyramideille. ”Jumalten kaupunkiin” on päivittäin useita bussiyhteyksiä Autobuses del Norte -bussiasemalta, jonne pääsee metrolla. Sunnuntait ovat ruuhkaisimpia, joten vierailu kannattaa ajoittaa muille päiville.

× Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Mitä tehdä Nicaraguassa? ×

Mexico city Teotihucuacan.
Kuun ja Auringon pyramidit Teotihuacánissa.

Hieman erilainen päiväretkikohde on Xochimilcon kanaalit kaupungin eteläosassa. Asteekkien rakentamilla kanavilla seilaa nykyään värikkäitä trajinera-veneitä, joilla pääsee hetkeksi kaupungin vilinää pakoon. Erikoisin risteily suuntautuu synkeälle Isla de las Muñecasille, joka on täynnä karmivia nukkeja ja legendaarisia kummitustarinoita.

Mutta pääsee luontoon lähempänäkin. Suosittuja ajanviettopaikkoja ovat esimerkiksi keskustassa sijaitseva Alamedan puisto sekä Chapultepecin kaupunkimetsä, josta löytyy myös tekojärviä, museoita ja Pohjois-Amerikan yksi harvoista kuninkaallisista linnoista.

Meksiko city.
Alamedan puisto.

Juhlatunnelmaa parhaimmillaan tarjoavat tietenkin kuolleiden päivä Día de muertos loka-marraskuun taitteessa sekä Año Nuevo Azteca eli asteekkien uusi vuosi 12. maaliskuuta.

Kuolleiden päivä meksiko cityssa.
Kuolleiden päivää vietetään loka-marraskuun vaihteessa.

Mexico City ja hieman tuntemattomampia nähtävyyksiä

Osa edellä mainituista nähtävyyksistä on UNESCOn maailmanperintökohteita, joiden joukkoon on lisätty myös usein pimentoon jäävä UNAMin eli Meksikon kansallisen yliopiston kampus. Sen upein nähtävyys on kirjaston ulkoseinässä oleva valtava kivimosaiikkiteos.

Meksiko city ja Unamin kampus.
UNAMin kampus on Unescon maailmanperintökohde.

Kaupunki hemmottelee taiteen ja käsityön ystäviä lukuisilla markkinoilla, joista mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi Mercado de Artesanías La Ciudadela -käsityömarkkinat sekä kaupungin suurin markkinapaikka La Merced. La Mercedille eksyy helposti, sillä sen sokkeloissa on yli 5500 myyntikojua! Paikalliset neuvovat kyllä mieluusti, mihin suuntaan suunnilleen on kuljettava, jotta labyrintistä pääsee ulos.

Kasityota meksikossa.
Mexico Cityn käsityömarkkinat.

Katutaidetta puolestaan kannattaa lähteä ihailemaan Corredor de Arte Urbanon varrelle. Usean korttelin mittainen muraaliseinämä löytyy helpoiten, kun astuu ulos Buenavistan metroasemalta ja lähtee kävelemään itään päin.

Mexico City hemmottelee katutaiteen ystäviä.

Jo hieman kaupunkia nähneelle ja sen vilinään tottuneelle synkän matkailun turistille voi suositella jokseenkin hämärässä ympäristössä majailevaa Santa Muerten alttaria, joka löytyy osoitteesta Alfafería 12. Tämä alun perin kuoleman kulttia edustanut karmiva luurankopyhimys on noussut suureen suosioon viime vuosien aikana, kun katolisen kirkon ei ole enää katsottu vastaavan tavallisten ihmisten tarpeisiin.

Santa Muerten kultti tarjoaa vaihtoehdon katoliselle kirkolle.

CDMX:ssa on helppoa ja edullista liikkua metrolla. Lähes 200 asemaa kattavan verkoston varrella on myös piilotettuja helmiä, kuten La Razan metroasema, jonka käytäville on rakennettu tiedenäyttely pimeässä hehkuvine tähtitaivaineen.

Parhaat alueet ja missä majoittua Mexico Cityssä?

Turistille helpompia alueita ovat muun muassa Centro Histórico, Cuauhtémoc/Juárez, Coyoacan, Chapultepec ja Polanco. Yöelämän viihdekeskittymä löytyy nykyään Juáreziin kuuluvasta Zona Rosan naapurustosta, joka on myös LGBTQ-ystävällistä seutua.

Juárezin moderni kaupunginosa.

Yksi suosituimmista alueista niin nähtävyyksien, kauppojen, majoitusten kuin ravintoloidenkin suhteen on Centro Histórico. Sieltä löytyy suosittu boutique hostelli Casa Pepe, jonka kautta voi bookata muun muassa vaellusretken Pueblan naapuriosavaltioon tai vaikkapa temazcal-rituaalisaunotuksen. *Casa Pepe on yhteisöllinen hostelli, joka järjestää myös baarikierroksia.

Hieman rauhallisemmassa naapurustossa taas sijaitsee kodinomainen edullista majoitusta tarjoava *Casa Mazonce, jossa on mahdollista majoittua myös pitkäaikaisesti.

× Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Koe Kuuba ×

Casa Mazonce on kodinomainen majapaikka.

Cuauhtémocin pilvenpiirtäjäkeskustan liepeiltä, pääkatu Paseo de la Reforman varrelta puolestaan löytyy hyvätasoinen *Fiesta Americana Reforma hotelli niille, jotka eivät viihdy hostelleissa.

Ydinkeskustan ulkopuolella taas on muista majapaikkatyypeistä poikkeava *izZzleep-kapselihotelli, jonka toimipisteet löytyvät myös Benito Juárezin lentokentältä. Tyyriimmänpuoleinen majoitus on todella siisti ja hiljainen.

Missä syödä ja juoda Mexico Cityssä?

Meksikon keittiö on yksi maailman herkullisimmista, ja etenkin tulisten ruokien ystäville Mexico City on oivallinen kulinaristikohde. Kaupungin parhaimpiin tacoketjuihin lukeutuvassa La Chinampassa kannattaa testata suositut tacos al pastorit.

Tacos al pastor.

Konstailematonta kotiruokaa suosiva taas suuntaa edulliseen La Casa de Toñoon, joka on etenkin paikallisten suosima ketju.

Yksi vähemmän tunnetuista ravintoloista on sosiaaliseen vastuuseen panostava TierrAdentro, joka tukee myyntituotoillaan jatkuvan vaaran alla työskenteleviä toimittajia ja kansalaisaktivisteja. Ravintola on tunnettu etenkin artesaanipizzoista, mutta listoilta löytyy myös smoothieita, salaatteja, täytettyjä croissantteja ja munakkaita.

TierrAdentro panostaa sosiaaliseen vastuuseen.

Jälkiruokaostoksille kannattaa suunnata leipomokauppoihin, joista hyvä vaihtoehto on muun muassa Pastelería Ideal. Myös vuosikymmeniä toiminut Pastelería Madrid on suosittu paikallisten keskuudessa. Sieltä saa leivonnaisten lisäksi ruoka-annoksia.

Pari sanaa turvallisuudesta

Mexico City on täynnä ääniä, värejä, tuoksuja ja miljoonakaupungin vilinää. Keskeisimmät turistialueet ovat pääosin turvallisia, mutta normaali maalaisjärki kannattaa pitää päässä. Kaupungin laitamat ovat yleisesti ottaen huonomaineisia.

Kaupungin laitamilta ei kannata etsiä turisti-infraa.

Espanjan osaamisesta ei ole haittaa, sillä CDMX:ssa ei juurikaan puhuta englantia. Takseja ei ole suositeltavaa ottaa lennosta, vaan turvallisempaa on käyttää Uberia. Metroa on hyvä välttää klo 6–9 ja 18–21 välillä, sillä liikenne ruuhkautuu pahoin ja vaunut sekä asemalaiturit ovat ääriään myöten täynnä.

Paras aika matkustaa on lokakuusta huhtikuuhun. Kesäkuukausina taas sataa runsaammin. Lämpötilat ovat vuoden ympäri päälle +20 astetta, mutta iltaisin voi olla viileä. Mexico City on maanjäristysaluetta, joten majapaikassa kannattaa tsekata hätäpoistumistiet.

Fun fact loppuun: CDMX on rakennettu muinaisen järven päälle, jonka vuoksi se on maailman nopeiten vajoava kaupunki. Osa kaupungista vajoaa jopa 50 senttiä vuodessa! Mutkalla olevia rakennuksia voi bongailla etenkin Colonia Centron alueelta.

Mexico city.
Vanhan keskustan alue vajoaa kovalla vauhdilla.

 

Majoitusvinkit Mexico Cityyn

  • *Casa Pepe on yhteisöllinen hostelli, joka järjestää myös baarikierroksia.
  • Hieman rauhallisemmassa naapurustossa sijaitseva kodinomainen edullista majoitusta tarjoava *Casa Mazonce mahdollistaa majoituksen myös pitkäaikaisesti.
  • Ydinkeskustan ulkopuolella taas on muista majapaikkatyypeistä poikkeava *izZzleep-kapselihotelli, jonka toimipisteet löytyvät myös Benito Juárezin lentokentältä. Tyyriimmänpuoleinen majoitus on todella siisti ja hiljainen.


× Lue lisää Meksikosta Cillan omasta blogista× 
20+ Mexico Cityn nähtävyyttä ja kuinka pääset niille metrolla
Terveisiä jälleen kerran Meksikosta – Xochimilco yllätti
Día de muertos – Miksi Meksikossa palvotaan kuolemaa?

Kerro kaverille!

Scroll to Top