Saako kissa olla ulkona vapaana? Kärsiikö kissa valjaissa liikkumisesta? Mitä sanoo laki kissojen ulkoilusta ja mitkä ovat faktat?
Saan aina hämmentyneitä kyselyitä ulkoillessani kissakolmikkoni kanssa. Miksi kissani kulkevat ulkona valjaissa? Eikö niillä olisi mukavampaa vapaana? Vastaukseni on aina sama: haluan suojella sekä kissojani että ympäristöäni.
Lemmikkikissan omistajana olen kissasta ja sen tekemisistä vastuussa. Pelkään kissojeni loukkaantumista, myrkytettyjen jyrsijöiden syömistä, auton alle jäämistä tai toisen kissan tai muun pedon kanssa tappeluun joutumista. Samalla pelkään kissojeni tekevän tarpeensa lasten hiekkalaatikoihin, häiritsevän naapurin kanoja tai metsästävän saalistamisen ilosta pikkulinnut. Valjaissa päivittäin ulkoillessamme jaamme seikkailumme kaikille turvallisesti sekä tulen seuranneeksi kissojeni hyvinvointia.
Aihe ei kuitenkaan ole niin suoraviivainen. Suomen laki ei suoraan kiellä kissojen irtipitoa ja koen itsekin aihepiirin olevan hyvin tilannesidonnainen.
× Lukuvinkki: Lemmikkivahti majoittuu maailmalla ilmaiseksi ×
Mitä Suomen laki sanoo kissojen ulkoilusta?
Suomen laki ei kiellä kissojen vapaana pitoa. Toisaalta lainsäädäntö listaa paikkoja, jonne kissa ei saa vapaana mennä ja määrittää omistajan olevan vastuussa kissastaan ja sen tekemisistä. Jos en pidä kissaani kiinni, kuinka valvon sen kulkua?
Vaikka Suomen lainsäädäntö ei puutu kissojen irtipitoon yhtä selvä sanaisesti kuin koirien kohdalla, Suomessa järjestyslaki velvoittaa pitämään huolta, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle, uimarannalle, lasten leikkipaikalle, urheilukentälle tai toriaikana torille.
Lisäksi luonnonsuojeluasetus listaa paikkoja ja lajeja, jotka ovat suojeltuja sekä metsästysasetus antaa rauhoitusajat lajikohtaisesti. Jos annan kissani kulkea vapaana, en pysty takaamaan näiden lakien ja asetusten täyttymistä. Metsästyslaki toteaa myös villiintyneeseen kissaan sovellettavan, mitä rauhoittamattomista eläimistä säädetään. Alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa alueellaan oleva rauhoittamaton eläin. Vaikka aina painotetaan, että vapaana liikkuva kissa ei ole automaattisesti villiintynyt eikä vapaana olevaa kissaa saa vahingoittaa, voi vapaana kulkevan kissan villiintyneisyyttä tai kesyyttä olla haastavaa todistaa riitatilanteissa.
Lemmikkieläinten suojelua koskeva eurooppalainen yleissopimus kieltää lemmikkien heitteillejätön ja määrittelee heitteillä olevaksi eläimeksi “lemmikkieläimen, joka on omistajansa tai haltijansa kotipiirin rajojen ulkopuolella, eikä kenenkään muun omistajan tai haltija hallinnassa tai suorassa valvonnassa”.
Lait ja asetukset eivät siis suoranaisesti kiellä kissojeni vapaana kulkua, mutta asettavat rajoituksia, joita on mahdotonta valvoa, jos kissani kulkevat vapaina.
Kissat ja ympäristö
Vuonna 2013 tutkijat yllättyivät systemaattisen kirjallisuuskatsauksensa tulosta, jonka mukaan yksi kissa tappaa arviolta 200 – 400 nisäkästä ja lintua vuodessa. On arvioitu, että villiintynyt kissa metsästää kolminkertaisen määrän ulkoilevaan kotikissaan nähden. Tämä kuitenkin nostaisi kotikissat elinpiirien tuhoutumisen ja myrkkyjen rinnalle, yhdeksi suurimmista ihmisen aiheuttamista lajien tappajista. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) arvion mukaan kissat ovat saarilla aiheuttaneet tai edesauttaneet 33 lintu-, nisäkäs- ja matelijalajin sukupuutossa.
Usein vedotaan, että kissat kuuluvat eurooppalaiseen luontoon. Kotikissojen määrä on kuitenkin jotain aivan muuta, kuin luonnon kantokyky enkä näe järkevänä keskusteluna pitää luonnonvaraisena eläintä, joka tukeutuu niin vahvasti ihmisen apuun. Ruotsalaisen Söderströmin tutkimusten mukaan kotikissat tappavat vuodessa noin 12 lintua. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin kansainvälisissä tutkimuksissa. Määrä kuulostaa vähältä, kunnes laskeskelemme kuinka paljon kissoja Ruotsissa on. Runsas miljoona kotikissaa ja satatuhatta villiintynyttä kissaa tappaa vuosittain 17,5 miljoonaa lintua ja yli 50 miljoonaa pikkunisäkästä. Näin ollen Ruotsissa noin viisi prosenttia lintujen kuolleisuudesta on kissojen aiheuttamaa.
Olen kaupunkien kasvatti, mutta suvussani on maatiloja ja olen eläintenhoitajan koulutuksen hankittuani ollut maatiloilla ja hevostalleilla töissä. Maatilalla ja talleilla näen kissat hyödyllisinä työntekijöinä jyrsijäkannan kurissapidossa. Tiloilla kun on jyrsijöille hyvät mahdollisuudet lisääntyä ja ajatus nurkkiin leviteltävistä myrkyistä on itselleni pahempi kuin saalistavat kissat. Lisäksi kissoilla on tarpeeksi saalistettavaa jyrsijöissä eikä saalista tarvitse lähteä hakemaan kaukaa. Kesykissojen liikkumista on tutkittu viimevuosina eri puolilla maailmaa gps-pantojen avulla. Nykytietämyksen mukaan kissojen kulkemat matkat ovat hyvin yksilöllisiä, mutta retket ulottuvat harvemmin yli kilometrin päähän kodista. Yleisesti ottaen leikkaamattomat kissat ja villikissat kulkevat pidempiä matkoja kuin leikatut kotikissat. Voisimmeko arvioida kissamme ympäristölle aiheuttamaa haittaa tarkastelemalla kotimme ympäristöä kilometrin säteellä? Jos kodistasi on kilometri kissoille kielletyille paikoille, kuten lasten leikkipuistoihin tai luonnonsuojelualueelle, kissasi ehkä tulisi olla kiinni, jotta siitä ei olisi haittaa ympäristölleen.
Miksi ulkoileva ja vapaa kissa on vaarallinen leikkipaikoilla, uimarannoilla ja toreilla?
Kissat harvemmin häiriköivät ihmisiä, mutta voivat ulosteissaan levittää Toxoplasma gondii – nimistä alkueläintä, joka voi aiheuttaa raskaanaoloaikana tapahtuneen altistuksen seurauksena lapselle vaikeita elinvaurioita. En halua ajatella olevani osallinen loisen kiertokulussa antamalla kissani kulkea vapaana ja ulostaa paikkoihin, joista raskaana oleva voisi tartunnan sitten saada.
Kissan ulosteissa ihmiseen voi siirtyä useita eri loisia, joista yleisin on suolinkainen. Loiset siirtyvät ihmiseen nieltyinä munina. Suomessa suolinkaiset ovat ihmisillä vielä suhteellisen harvinaisia, mutta jo Keski- ja Etelä-Euroopassa eläinlääkäriasemilla työskennellessäni sain tehdä tuttavuutta aiheen kanssa. Yleensä oireet ihmisillä ovat lieviä vatsaoireiluita, mutta pahimmillaan aivoihin tai silmään kulkeutunut mato voi aiheuttaa vakavia näkö- tai toimintahäiriöitä. Pienet lapset kuuluvat riskiryhmään tutkiessaan maailmaa maistellen. Kissan silmissä hyvä ulostuspaikka, hiekkalaatikko, voi hiekkakakun seassa kuljettaa ikävän lisämausteen lapselle.
Miksi kohtelemme eri lajeja niin eri tavoin?
Pieni ajatusleikki. Toki jotkut lajit poikkeavat toisistaan huomattavasti tarpeiltaan, mutta ovatko kissat ja koirat todella niin erilaisia? Miksi koemme, että kissalla on oikeus kulkea vapaana, mutta koiralla ei? Entä miksi kissa voi olla täysin sisäkissa, mutta koira ei sisäkoira? Opiskellessani eläintenhoitajaksi eräällä tunnilla kauhisteltiin sisälle hankittavia tekonurmikkoastioita, joissa koirat voivat käydä pissalla eikä niitä tarvitse viedä ulos. Tarkoitukseni oli haastaa kommenteillani opiskelutoverini pohtimaan, miksi pidämme kissan sisälle sulkemista ja hiekkalaatikkoa sallittavana ja samalla kauhistelemme saman kokoisille koirille tarkoitettujen pissalaatikoiden käyttöä. Eikö se ole hyvä, että koiran ei tarvitse pidättää koko pitkää päivää sisällä? Ai miten se aktivointi? No miten aktivoit sisäkissaasi? Heität palloa, leikit leluilla… Arvioin tilanteen väärin. Ajatuksien ravisteluun tarkoitettu keskusteluni sai aikaan tunneryöpyn ja huudon. Lopulta hämmentyneenä jouduin pyytämään anteeksi heittojani ja kerroin, että minulla ulkoilivat kanssani valjaissa päivittäin sekä kissani että koirani. Tarkoitukseni oli vain herättää ajattelemaan, miksi näemme niin eri tavoin kissojen ja koirien oikeanlaisen kohtelun?
Paljon oikeana ja vääränä koettu eläinten kohtelu kulkee tottumuksissamme, mielikuvissamme ja kulttuurissamme. Myös eläimen käyttötarkoitus vaikuttaa laissa määriteltyihin rajoihin. Periaatteessa samassa kanipoikueessa syntyneet, mutta eri käyttötarkoitukseen päätyneet kanit voisivat asetusten mukaan tarvita hyvin erilaiset olot, jos ne ovat lemmikkejä, turkiseläimiä, eläintarhassa tai koe-eläiminä. Ehkä suurin haaste kissojen kiinnipidolle löytyy korviemme välistä?
Muuttuva maailma
Jo edesmennyt Ruu-kissa oli ensimmäinen kissani ja matkasi koiralaumani mukana valjaissa kulkien. Olen siis ulkoillut valjaissa kulkevien kissojen kanssa lähes 20 vuoden ajan ja saanut kuulla mitä erilaisempia kommentteja. Uskon, että tulee päivä, jolloin kissojen kanssa valjaissa ulkoilu on yhtä normaali näky kuin koirienkin kanssa. Se ei tule tapahtumaan hetkessä. Mutta toisaalta muutokset ottavat aina aikansa. Kun reilu 25 vuotta sitten lopetin lihan syönnin, sain kuulla, etten selviydy hengissä eikä tarjolla ollut juurikaan kasvisruokavaihtoehtoja. Koulun keittiölle selitettiin, että kanakin oli mielestämme eläin eikä kanaviilokki ollut näin ollen meidän mielestä kasvisruokaa. Nyt silloiset taistelut hymyilyttävät. Tutkimustietoa kasvissyönnistä on julkaistu runsaasti, suositukset alkavat puoltaa kasvisruokavaliota ja pikaruokaloissakin on tarjolla kasvis- ja vegaaniruokavaihtoehtoja.
Maailma muuttuu uuden tiedon myötä. Meidän on vain välillä hyvin vaikeaa hyväksyä muutoksia arjessamme ja käsityksissämme oikeasta ja väärästä. Kun uusiseelantilainen Gareth Morgan vuonna 2013 alkoi kampanjoida kissojen irtipitoa vastaan, kävivät ihmisillä tunteet kuumina. Nykyisin kampanjaa tukee tutkimusnäyttö, joka on herättänyt uuden tasoisen keskustelun maailmalla. Minulla on vahva luottamus siihen, että avoimesti asian eri puolia pohtimalla, kriittisellä tarkastelulla, reflektoinnilla, omien virheiden myöntämisellä ja korjaamisella, perustelemalla asiat itselleen ja seuraamalla omia arvoja me lopulta kaikki rakennamme parempaa maailmaa. Olen ilolla seurannut Seikkailijattaret sivuston kirjoituksia, joissa seikkailujen ja vapauden kaipuun rinnalla kulkevat pohdinnat ja ajatukset yhteisestä vastuustamme tämän maailman hyvinvoinnista. Itselleni olen opettanut ajatuksen, että jos jokin asia tuntuu liian itsestään selvältä, et ole todennäköisesti pohtinut sitä vielä tarpeeksi monelta suunnalta.
Lähteet ja lisätietoja aiheesta:
Asetus lemmikkieläinten suojelua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen voimaansaattamisesta 49/1992, https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920049, Dahlman Heidi 2018. Suomessa hylätään noin 20 000 kissaa vuodessa. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY, Huston Lorie 2018. Zoonotic Intestinal Parasites. https://www.thesprucepets.com/which-intestinal-parasites-are-zoonotic-3385715, Järjestyslaki 27.6.2003/612 Eläimet §14 https://www.finlex.fi, Loss Scott R., Will Tom & Marra Peter P. 2013. The impact of free-ranging domestic cats on wildlife of the United States. Nature Communications 4: 1396, https://www.nature.com/articles/ncomms2380, Lumio Jukka 2017. Toksoplasmoosi. Lääkärikirja Duodecim, http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00619, Luonnonsuojeluasetus 14.2.1997/160 https://www.finlex.fi, Metsästysasetus 12.7.1993/666 https://www.finlex.fi, Metsästyslaki 28.6.1993/615 https://www.finlex.fi, Suomen luonnonsuojeluliitto. Mitä kissalla mielessä. Jyväskylä: Docendo., The Morgan Foundation. Cat Management: A New Dawn? http://morganfoundation.org.nz/cats/, Victoria State Government 2017. Roundworm. http://agriculture.vic.gov.au/pets/cats/zoonoses-from-cats-to-humans/roundworm