Kotkan seudun vinkit.

Parhaat vinkit Kotka-Haminan seudulle, Kymenlaakson merellisiin maisemiin

Mitä tehdä ja nähdä Kotka-Haminan seudulla, Kymenlaakson kauniissa maakunnassa? Entäs Loviisassa ja Pyhtäällä? Missä syödä ja missä majoittua? Mihin kiinnittää huomiota? Kasasimme parhaat vinkit jokaisen seikkailijattaren iloksi.

*kaupallinen yhteistyö: Visit Kotka-Hamina

Vain noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta sijaitsee Kymenlaakson maakunta lähialueineen, joka pitää sisään muun muassa Kotkan ja Haminan paikkakunnat. Monipuolinen ja maisemallisesti rikas alue vie matkailijan rajaseudun historiaan, merimiesten tarinoihin, Kymijoen suistoalueiden sokkeloihin, suomaaston pitkospuille, saaristomaisemiin ja parhaimmillaan kauas arjesta.

Hyppäsimme autoon ja kävimme syksyisen ja pidennetyn viikonlopun aikana lähilomailemassa Kotkassa, Loviisassa ja Pyhtäällä, tutkimassa niiden piilotettujakin aarteita.

Kotka-Hamina vinkit.
Vesistöt ovat vahvasti läsnä Kymenlaaksossa. Kotkan edustan saaret ovat täydellisiä retkikohteita.

Puutalokortteleiden Loviisa on onnellisten paikka

Matka alkoi matkalta Kymenlaaksoon, satumaisesta Loviisasta, joka on kuin Porvoon pieni sisar. Tiesitkö Loviisan puutaloalueista ja niiden kätkemistä putiikki- ja ravintolahelmistä? Entäs Loviisan puutalojen ikkunoissa kurkkivista merimiespatsaista ja mukulakivikaduista? Tiesitkö rannan punaisista venevajoista, joihin on perustettu hauskoja kauppoja ja ravintoloita? Maahan maalatuista mietelauseista tai räsymatoista? Kahdessa eri leikkipuistossa sijaitsevista Onnelin ja Annelin leikkisistä taloista, joihin kuka tahansa saa marssia sisään, leikkimään kotista tai ottamaan vain hetken lepotauon arjesta, inspiroitumaan onnesta ja väriloistosta? Romanttisesta Kukkukivi-näkötornista?

Onnelin ja Annelin talo Loviisassa.
Onnelin ja Annelin talo samannimisestä elokuvasta on onnellinen paikka.

Loviisassa kannattaa pitää silmät auki pienille yksityiskohdille. Loviisaa, etenkin Puu-Loviisaa, kuvaakin parhaiten sana leikkisä. Oikealle seikkailijattaren taajudelle virittivät heti saavuttuamme maasta bongattavat mietelauseet, joista Muumipapan suusta tullut lausahdus elämän ihmeiden näyttäytymisestä niille silmät auki pitäville jäi eniten mieleen. Se mielessä tutkimusmatkailimme koko pitkän viikonlopun ja niin niitä ihmeitä alkoi ilmestyä, tulla näkyviin.

Loviisan katutaide.
Loviisan pienet yksityiskohdat ilahduttavat kulkijaa.

Alueen värikkäät puutalot ovat kerrassaan hurmaavia ja talojen pihoille tekee mieli kurkistella. Onneksi Loviisan puutalot avaavat ovensa ja sisäpihansa ainakin kerran vuodessa järjestettävässä Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa. Onneksi yleiseen tunnelmaan pääsee myös pieniltä kaduilta käsin. Kaduilta kannattaa suunnata myös vaikka eväiden kanssa harjulle, jossa voi käydä ihailemassa maisemia vaikka punaisesssa ja koristeellisessa Kukkukivi-näkötornissa. Harjulla, kuten myös muualla Loviisassa, kannattaa romantiikannälkää ruokkia myös puistonpenkkeihin rustatuin runoin ja laulunsanoihin.

Loviisan historiaan kannattaa tutustua Loviisan kaupunginmuseossa. Museon alakerrassa on aina vaihtuva näyttely ja yläkertaan vievät puuportaat johdattavat historian palasten luokse, avaavat muun muassa Loviisan historiaa kylpyläkaupunkina.

Ruokailuvinkkeihin listaisimme Localen, joka on kauniisti sisustettu ja laadukasta ruokaa tarjoileva ravintola Loviisan keskustassa. Herkulliset ruoat saimme myös Bistro Kronanista, jonka yhteydessä toimii myös pieni herkkuputiikki.

Lukuvinkki: Kiinnostaako Loviisa? Lue myös Seikkailijatar-Lauran vanhempi artikkeli aiheesta.

Untitled
Loviisan puutalokortteleissa on tunnelmaa ja ikkunoissa kurkkivat merimiehet ja muut meriaiheiset esineet.
Kotka-Hamina
Ruotsinpyhtään punaiset rakennukset ovat kovin tunnelmallisia.

Loviisasta Ruotsinpyhtäälle, Strömforsin ruukkialueelle

Loviisan satumaisista tunnelmista matka jatkui lähelle, Ruotsinpyhtäälle, joka on monelle tutumpi ruotsinkielisellä nimellään eli Strömfors. Alueen kauniin ja punarakennuksisen ruukkikylän monet palvelut olivat lokakuussa ja kesän jäljiltä jo sulkeneet ainakin osittain ovensa, mutta melontakausi jatkuu vielä ruskaloistossaan.

Melontaa Kymijoella.
Kymijoen melontareitit ovat hyvin vehreitä ja paikoin tuntuu kuin ei olisi Suomessa ollenkaan.

Valitsimme sopivat kajakit Wellstersin vajasta ja suuntasimme Kymijoen sademetsämäiselle suistoalueelle. Aika oli tällä kertaa rajattu, mutta saimme edes melontanälän herättäneen pintaraapaisun Kymijoen ainutlaatuisen suistosokkelon reittiuumeniin. Tänne täytyy ehdottomasti palata, vaikka vuokrata kajakki yön yli ja ottaa riippumatto mukaan.

Vinkki: Aiempaa melontakokemusta ei ole pakko olla, sillä Wellstersin avulias henkilökunta opastaa varmasti alkuun. Valikoimassa on myös kanootteja.

Kotkan Sapokka ruska-aikaan.
Kotka on tunnettu puistoistaan, eikä suotta. Tässä maisemaa Sapokan vesipuistosta.

Kotkan poikii ja puistoja Kymenlaakson reunamilla

Junnu Vainion biisi Kotkan pojista alkoi soida päässä heti, kun Kotkan teollisuushenkinen rantakaupunki alkoi lähestyä. Kotkaa voisi kuvailla sanalla kontrastinen. Jollakin kummallisessa tavalla Kotkassa aistii kovuuden: rankan historian maiden välisellä rajavyöhykkeellä ja merenkäynnin myllerrykset. Samaan aikaan Kotkassa on jotakin hyvinkin arvokasta ja toisaalta pehmeää: Kotkan lukuisat puistot lokakuisessa väriloistossa kutsuvat kiireisimmänkin kulkijan pysähtymään merelliseen tunnelmaan.

Kotkan Vellamo.
Kotkan museoista mieleen kannattaa painaa Vellamo ja kalojen ystävien Maretarium.

Mitä tehdä ja nähdä Kotkassa?

1.) Tutustu merenkäynnin historiaan ja ota Kotkan alueen taustat haltuusi arkkitehtuurisesti upeassa Merikeskus Vellamossa, jossa etenkin merenkäynnin faneilla kuluu helposti useampikin tunti. Vellamossa on sekä pysyviä, että vaihtuvia näyttelyitä ja Vellamon ravintolassa, Laakongissa, saa helposti vatsan täyteen ja korjattua kahvihampaan kolotuksen kupillisella kuumaa, merta ja jäänmurtaja-Tarmoa katsellen.

2.) Tutustu Suomen kaloihin ja tuijota vaikka haukea tai erikoista Siperiansampia silmiin Kotkan sataman Maretariumissa.

3.) Ihaile vesiputousta ja tunnelmoi Sapokan vesipuistossa.

4. ) Vietä päivää Katariinan meripuistossa, Ruotsinsalmen linnoituksen raunioiden alueella. Kiertele ja kaartele, tutustu alueen historiaan ja nauti merellisestä tunnelmasta. Hyvällä säällä täällä voi vaikka pulahtaa mereen joltain 20 hehtaarin alueen rannoista.

5. ) Lounasta Kotkan kauppatorin laidalla, välimerellisten herkkujen ravintola Torissa, joka on Kotkan ravintoloiden uusimpia tulokkaita.

6.) Illallista ravintola Vaustissa. Tunnelmallinen ja tyylikäs ravintola, jonka vegaaninen illallinen ja alkoholittomien juomien kooste eivät jättäneet kylmäksi, nam. Vinkki: Vaustin ulkopuolella on hieno seinämaalaus, joihin kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota Kotkassa. Kaupungissa on muutamia muraaleja.

7. ) Jatka seikkailua jollekin Kotkan kuvankauniista saarista, Suomenlahden saaristoon. Kymeenlaakson alueella on upea saaristo, jota ei etenkään kesäkautena kannata missään nimessä jättää väliin. Suuntaa esimerkiksi Kotkan Kaunissaareen tai Vimpan Viinkinkisaarella. Alueen saariin ja saarten majoitusvaihtoehtoihin voi tutustua täällä.

Fun fact: Tiesitkö, että monelle tutun Kotkan ruusu -kappaleen ruusu ei suinkaan tarkoita ruusua, vaan satamakaupunkien punaisten lyhtyjen alueiden ruusun eli prostituoidun ja ilolinnun, tässä tapauksessa Kotkan tunnetuimman sellaisen, nimeä. Aiheesta voi lukea täältä ja tähänkin teemaan voi tutustua Vellamon merimuseossa.

Santalahden luontopolku Kotkassa.
Santalahden luontopolku Kotkan alueella on kuin katsaus kauniiseen, merelliseen maisemaan.

 

Valkmusan kansallispuiston pitkospuureitillä.
Valkmusan kansallispuisto hurmaa kulkijan.

Valkmusan kansallispuisto on soinen keidas Kotkan ja Pyhtään alueella

Kymeenlaakson helmistä mieleen kannattaa painaa myös suomaisemainen kansallispuisto, Valkmusan kansallispuisto. Tämä Loviisan ja Kotkan väliin jäävä, pitkospuiden ja soisen maaston verhoama keidas, on loistava päiväretkikohde. Suuntaa Simonsaaren reitille (noin 2,3 km), jos haluat tallailla pitkin kapeita pitkospuita ja Moronvuoren reitille, jos metsäisempi reitti kiinnostaa. Moronvuoren reitillä on myös päivätupa, jonka ympäristössä saa telttailla.

Kiersimme aurinkoisen sunnuntain ratoksi upean ruskan maalaaman Simonsaaren reitin, suopursujen tuoksua tuoksutellen ja karpaloita silloin tälloin suuhun pistellen. Reitti on erittäin helppo ja soveltuu myös lapsille. Muista ottaa omat eväät mukaan ja nauti pienestä eväsretkestä murrettujen värien väriloistossa.

Lukuvinkki: Kiinnostaako Pyhtään alue? Lue myös yhteisömme jäsenen kirjoittama ylistys Pyhtäälle.

Kaksi uniikkia majoitusvaihtoehtoa Kymenlaaksossa

Erämyksen uniikki majoitus Kotkassa.
Erämys Keisarin Kosket tarjoaa tunnelmallista majoitusta aivan joen äärellä.

Erämys Keisarin Kosket

Erämys Keisarin Kosket on koskenlaskusta tunnettu pieni ja kerrassaan tunnelmallinen paikka aivan Kymijoen virtauksien äärellä. Majoitusvaihtoehtoja on moneen makuun isommista mökeistä kahden hengen elämyksellisiin maisemamökkeihin. Valinta aivan kosken päälle rakennetun Aurora Hutin ja A-mallisen puumökin välillä oli vaikea, mutta päädyimme testaamaan A-mökkiä, jonka sängyltä ja terassilta saattoi vain tuijotella, vaikka kupponen, lasillinen tai kirja kädessä. Loistava majoitusvaihtoehto myös sesongin ulkopuolella, kun alue hiljenee ja vain luonnon äänille on tilaa.

Vinkki: Vuokraa myös tunnelmallinen tynnyrisauna ja nauti löylyistä jokimaisemalla. Myös omistajan valmistama loimulohiateria tuvassa on herkullinen.

Tutustu ja varaa!

Kotka-Hamina majoitus.
Erämyksen A-mallinen mökki on täydellinen paikka irtiottoon.
Santalahti resortin lasivilla uniikki majoitus.
Santalahti Resortin lasinen villa sulautuu maastoon täydellisesti. Sisältä aukee upea maisema.

Santalahti Resort

Monenlaiseen majoitukseen soveltuva Santalahti Resort on loistava valinta karavaanareille, lapsiperheille, työporukoille, ystävyksille tai pariskunnille. Majoitusta suurella Santalahden alueella on siis moneen lähtöön aina pieniestä mökeistä caravan-alueeseen, isoihin taloihin ja upeisiin lasitaloihin. Arvatkaa vain, mikä oli valintamme tällä reissulla? Kuten arvata saattaa, majoituivaihtoehdoista persoonallisin eli Santa Glass Villa vei voiton. Tämä kyseinen majoitusvaihtoehto sijaitsee alueen reunalla kallioiden, meren ja metsän äärellä. Kauempana siintävät tasaiseen tahtiin pyörivät tuulivoimalan myllyt (joita ei muuten Suomessa ole juurikaan tottunut näkemään).

Santa Glass Villa on parhaiten kuvattuna peilikuutio. Sisältä aukeaa rauhoittava maisema, sisään ei näy edes tihrustamalla. Voit siis nauttia vaikka näköalasuihkusta isojen ikkunoiden sisäpuolelle ilman ulkopuolisten tirkistelyvaaraa. Aika nautinnollista! Huone on kahden hengen huone, jossa on oma pieni keittiö. Kaikki tarpeellinen onkin kätketty pieniin neliöihin, maisema on paikan kruunu. Myöskään villan verannan paljua ei kannata unohtaa!

Santalahden Resort -alueen palveluihin kuuluu myös golf-kenttä ja hyvänä vinkkinä, pyörät ja sähköpyörät ovat vuokrattavissa. Vastaanotosta vuokrattavilla sähköpyörillä voi helposti kaahata vaikka muutaman kilometrin päähän, Kotkaan asti.

Alueen varsinainen tutkimuskohde on läheinen Santalahden luontopolku. Luontopolulla on kaksi eri haaraa, merellinen ja metsäinen haara. Valitsimme aamukävelyllemme merellisen reitin, joka osoittautui todella kauniiksi. Valtavia kiviä ja vielä valtavampia, meren kuohuissa hioutuneita kallioita, joiden rauhassa olisi voinut viettää vaikka kokonaisen päivän, merta katsellen. Alueelta voi hyvällä säällä nähdä jopa aiemmin vinkattuun Kotkan Kaunissaareen asti. Tai, vaihtoehtoisesti voi huhuilla merille, kuvitella olevansa vanhan ajan neito odottamassa omaa merimiestään kotiin saapuvaksi.

Vinkki: Santalahden Santa Glass Sauna on kaunis ja lasikattoinen sauna, joka kannattaa vuokrata ja josta voi nauttia satoi tai paistoi. Myös muut Saunamaailman saunat ovat ehdottomasti käymisen arvoisia.

Tutustu ja varaa!

Santalahden saunat Kotkassa.
Santalahden saunassa kelpaa löylytellä.
Palju Santalahti.
Upea, pitkä viikonloppu, Seikkailijattarien parissa. Tähän Santalahden paljuun oli hyvä lopettaa lähiloma, pieni nearcation.

 

Vinkki: Seikkailijattarien Instagram-tilin kohokohdissa on vielä jonkin aikaa koko kooste reissusta, käyhän kurkkaamassa!

 

Kerro kaverille!

3 ajatusta aiheesta “Parhaat vinkit Kotka-Haminan seudulle, Kymenlaakson merellisiin maisemiin”

  1. Mekin kävimme Kotkassa kesällä. Kaupunki oli ilman muuta positiivinen yllätys ja tekemistä olisi riittänyt jopa viikonloppua pidemmäksikin aikaa. Kaupungin patsaspromenadi oli erityisen hauska ja kartan kanssa patsaiden etsimisessä tuli samalla kivasti tutustuttua kaupunkiin.

  2. No nyt oli hyvin poimittu alueen kivat nähtävyydet ja kokemukset. Meidän mökki sijaitsee Erämyksen naapurissa ja todellakin se paikka on viihtyisä, sopiva myös isommille ryhmille ja juhliin. Muitakin hienoja koskia löytyy pitkin Kymijokea, kuten Pernoo, Siikakoski, Korkeakoski ja Langinkoski. Pernoolla on myös hieno riippusilta. Lukuisat kalastuspaikat ovat tarjolla harrastajille.
    Kotkan oma ravintolasuosikkini on Thai Hing, upea sisustus ja mahtavat lounaat ja iltaruoat. Puiston vieressä.
    Kiva todella tämä kirjoitus ja hienot kuvat!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top