Toisen mukana ulkomaille

Kumppanin matkassa maailmalle – uhka vai mahdollisuus?

Kerro kaverille!

Rakas seikkailijatar. Sinä iloinen, itsenäinen, omatoiminen, reipas nainen! Kuinka monesti olet ideoinut, suunnitellut ja toteuttanut reissun? Kuinka monesti olet ottanut toisen mukaan matkaan ja pitänyt ohjaksia omissa käsissäsi? Mitä käy, kun irrotat kaikesta ja lähdet  vuorostasi toisen mukaan — esimerkiksi kumppanin työn perässä ulkomaille?

Millaisia asioita on hyvä pohtia lähtövalintaa tehdessä, mitään väheksymättä tai nostamatta jalustalle? Mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta voit tuplata itsellesi ja kumppanillesi erinomaiset onnistumisen mahdollisuudet?

Olen kuunnellut korvat höröllä muiden kokemuksia. Olen mutustellut omia oivalluksia. Niitä on mukava sekoittaa keskenään. On eri juttu tehdä pidempiaikaisia, isoja muutoksia asumisen sekä töiden suhteen, jos ne tekee itse valitsemaansa kohteeseen kuin mukautua toisen elämän luomiin puitteisiin.

On eri juttu tehdä pidempiaikaisia, isoja muutoksia asumisen sekä töiden suhteen, jos ne tekee itse valitsemaansa kohteeseen kuin mukautua toisen elämän luomiin puitteisiin.

Jos olet elämääsi jo ennestään tyytyväinen kaikilla osa-alueilla, ei toisen mukaan hyppääminen ole välttämättä muutoksen kaipuuta tai se ei vain osu elämäntilanteeseesi. Kuinka hienoa taidetta ja elämän palapelin koontia onkaan kahden ihmisen elämän sekä intohimojen sovittaminen yhteen ja eri mantereille toisen työn perässä?

20160107_065518

Tiedosta uhkat ja näe mahdollisuudet – kolme vinkkiä valintojen valtatiellä:

1.Valinta

Mitä on pahinta mitä voi käydä, jos jätät kaiken ja lähdet toisen mukaan? Niinpä! Viime kädessä aika vähän. Päätöksen kynnyksellä: Ole tietoinen, tiedostava. Tietoinen valitseminen on hienoimmillaan matka. Sen hienous on päätöksen tuomien uhkien ja mahdollisuuksien punnitsemisessa. Moni ei jaksa nähdä sitä vaivaa ja tekee hätäisiä päätöksiä.

On helppoa lähteä mihin vain, jos homma luistaa. Mitä jos ei luistakaan? Ole valmis ottamaan vastaan valintasi tuomat seuraukset. Kuulostaa kenties ympäripyöreälle, mutta muutos voi tuoda odottamattomiakin kokemuksia. Olen seurannut vierestä muiden kipuilua asian kanssa. Tunnistan ja tunnustan, mitä homma voi olla, jos kaikki ei mene kuin Strömsössä. Mutta miten huimia juttuja hyppy toisen mukaan voi antaa parisuhteelle ja itselle!

Paikan päällä on raskaampaa ruveta pyörtämään valintoja. Lähtö on ollut oma valinta eikä sitä voi toisen niskaan kaataa.

Olen ollut äärimmäisen onnekas. Minulla on kaikki mennyt enemmän kuin hyvin, ja kumppani on ollut mitä parhaiten tukena kaikessa. Onneksi olin myös seikkailijatar jo ennen mieheni tapaamista. Mieli on avoinna uudelle. Asiat ovat hyvällä tolalla, kun toisen työn määrittämä paikka antaa mukavasti positiivista ärsykettä, kehittää ja nostaa uusia jänniä asioita esille, sellaisia, joita ei muuten olisi ajatellutkaan. Vastaavasti on loistava haaste järjestää asiat uuteen paikkaan vanhalla kaavalla.

Kaikkea ei kuitenkaan kannata jättää harkitsematta tai antaa muiden vaikuttaa liikaa päätökseen. Jokaisen seikkailijattaren on tehtävä valinta itse ja kuunneltava omaa intuitiotaan. Mikäli annat sisäisten äänien vaieta, tulet varmasti kuittaamaan hinnan kaksin kerroin takaisin, jos reissun päällä alkaa tökkiä. Paikan päällä on raskaampaa ruveta pyörtämään valintoja. Lähtö on ollut oma valinta eikä sitä voi toisen niskaan kaataa.

Mutta mikä se on se ihana seikkailun kutkutus mahanpohjassa? Järki saattaa sanoa, ettei kannata keikuttaa vakaasti kulkevaa laivaa. Mutta kehotan kuuntelemaan intuitiota ja olemaan liikaa laskelmoimatta. Siitä vasta alkaa oikea seikkailu. Seikkailusta ei aina voi tietää, mitä se tuo tullessaan. Sopeutuminen uusia ärsykkeitä antavaan ympäristöön ja omatoimisuus auttavat nopeasti liikkeelle kenet vain. Mikä siihen vaikuttaa?

20160203_193206

2. Muutos

Mihin sitten kannattaa varautua?

a) Työ, raha ja ura:

Oleskelun pituus vaikuttaa moneen. Irtisanoudutko töistäsi vai otatko vapaata? Siirrätkö kirjasi kohteeseen, saatko työluvat ja löydätkö töitä? Jos et tee töitä, miten huolehditte talouspuolesta ulkomaankomennuksen aikana ja sen jälkeen? Löytyykö kohteesta mielekästä harrastettavaa? Tekeekö töiden jättäminen kotimaassa hallaa urallesi tai tuleeko tauosta paljon takapakkia? Onko jotain erityistä, mitä sinulla on tuomisena takaisin tullessa ja jotain, mikä on myöhemmin hyväksi? Minkälaisiin tehtäviin uudessa kohteessa on mahdollista hypätä, onnistuvatko ne lainkaan ja onnistuvatko ne kielen puolesta? Sopeudutko työyhteisöön ja oletteko varautuneet siihen, jos työnteko ei sittenkään luista?

Toisen työn tukeminen on ihanaa! On upeaa saada tukea harrastuksissa tai töissä puolin ja toisin. Jos olet kotona ja olet luonteeltasi omatoiminen ja itsenäinen, suosittelen aloittamaan asennoitumisen vapaa-aikaan heti kättelyssä. Lähtökohtaisesti kannattaa päättää tehdä jotakin. Tumput suorina ei kannata jäädä ihmettelemään.

Lähtökohtaisesti kannattaa päättää tehdä jotakin. Tumput suorina ei kannata jäädä ihmettelemään.

On eri asia palataan loman jälkeen tuloksellisiin töihin kuin olla ”määrittelemättömällä lomalla”. Silloin et oikeastaan tuota tai pura energiaasi säännölliseen toimintaan. Itse en ollut varautunut tähän tekemättömyyteen, jonka seurauksena pyörin väkkäränä enkä osannut puuhakkaana ihmisenä heti ottaa vapaata. Vapaa on mahdollisuus, ja on ainutlaatuinen tilaisuus olla poissa töistä ja katsoa kaikkea hieman kauempaa.

Mikäli teet töitä kohteessa, kannattaa varata riittävästi aikaa mukavan työn löytymiseen aikaa ja mahdollisuus oman paikan etsimiseen ilman painetta. Hätäratkaisut ja paineet töistä kiristävät jokaisen mieltä.

b) Koti ja sosiaaliset suhteet:

Homma hoituu, kuten muutenkin eri paikkakunnilla asuttaessa. Skype soi ja some laulaa! Näkeminen on vain harvemmassa. Kovimmille ikävöitsijöille suosittelen tuttavien visiittejä tasaisesti ripotellen ja vaihtoehtojen ennakkoon punnitsemista ikäväpuuskien varalle. Ikävää ei pidä aliarvioida, ja tunteet voivat olla hyvinkin vahvoja ja yllättäviä. Koti-ikävän määrään vaikuttavat vahvasti vapaa- ja työajan ihmissuhteet. Aseta kotoisia elementtejä esille vaikka Suomesta tuotuna. Pitkään kohteessa oleville on erityisen tärkeää päästä muodostamaan mahdollisimman pian omaa sosiaalista verkostoa. Se sitoo kohdemaahan ja siivittää arjen. Parhaassa tapauksessa ystävyydet jatkuvat vuosikymmeniä paluumuutosta huolimatta.

Erityisesti tärkeää on yhteinen, kahdenkeskinen aika. Tilanne, jossa toinen on kotona tai tekee etätöitä voi olla uusi. On harvinaista, että päivän tekemisiin vaikuttaa vain yksi asia: milloin toisen työt alkavat ja loppuvat. Päivärytmiin ei muuten välttämättä satu mitään suurempia aikataulutuksia. Voi olla hyvinkin helppoa rakentaa elämä juuri omanlaiseksi. Parisuhteelle jää todella paljon aikaa ja ulkomailla on mahdollisuus uusiin, yhteisiin kokemuksiin. Lyhyellä asumisperiodillakannattaa panostaa tähän.

c) Harrastukset ja vapaa-aika:

On mielenkiintoista, miten uuteen ympäristöön sopeutuminen ja kotiutuminen vie energiaa. Toisilla sitä kuluu paljon. Kieltä ja kulttuuria opetellessa voivat yöunet venähtää monella tunnilla pidemmiksi ja aktiivisuustaso laskea. Itsensä kuuntelu kunniaan! Muutoin vapaata on rajattomasti, sillä arjessa olette vain te kaksi eikä ketään muuta. Aikataulut elävät täysin sen mukaan. Uuden kohteen harrastusmahdollisuudet avaavat ovia lajikokeiluille. Harrastaminen on erinomainen väylä tutustua ihmisiin sekä oppia paikallista kieltä. Kotimaan arjessa välttämättä ole ollut aikaa uudelle harrastukselle, mutta uusi elämänrytmi voi tehdä tilaa tullessaan.

Vinkki: Kielen opettelu kannattaa aloittaa välittömästi, mikäli kohteessa pysytään pitkään. Hyvänä käytännön tapana voin suositella jo osatun kielen puhumisesta kieltäytymistä ja pakon omaista kommunikointia uudella (osasi sitä tai ei – keksi itse sanat, jos et tiedä). Lyhyemmällä periodilla kannatta keskittää energia auttavaan sanastoon ja keskittyä muuhun olennaiseen. Homma hoituu vähemmälläkin, jos haluaa. Itse järjestin Rio de Janeirossa lapsille kiipeilyä, vaikka portugalin kieli ei taivu. Jos olisin odotellut pidempään, en ei välttämättä olisi tullut tehtyä mitään. Ryhdy siis itse toimeen!

20160207_142715

3. Sopeutuminen

Härkää sarvista ja tuulta päin: sana ”sopeutua” alkaa jo pienestä kokemuksesta. Koetko itsesi tervetulleeksi uuteen ympäristöön? Kumppani voi siihen vaikuttaa asteikolla 0–110%. Parhaimmillaan tämä voi tarkoittaa rajatonta määrää treffejä, jotta kaupunki tulee tutuksi. Vastavuoroisesti sopeutumiseen auttaa oma aktiivisuus tonkia toisellekin uusi treffipaikka, joka avaa pienen seikkailun molemmille.

Mikäli toisella tai molemmilla on kädet täynnä työtä, kannattaa puhua ennalta läpi, mitä kumpikin haluaa saada irti uudesta kohteesta. Mikäli maa on molemmille uusi, suosittelen vuorotellen treffailua. Sangen oiva tapa panostaa hieman uusien kohteiden löytämisessä!

Mikäli maa on molemmille uusi, suosittelen vuorotellen treffailua. Sangen oiva tapa panostaa hieman uusien kohteiden löytämisessä!

Heittäytyminen ja itsensä tykö tekeminen, asenne: Tässä kohdassa siirrän pallon sinulle, lukija. Tämän osa-alueen aktiivisuus riippuu siitä, kuinka tietoisen valinnan teet siirtymisestä kohteeseen. Valinnan jälkeinen innokkuus ja avoimuus tuleviin mahdollisuuksiin vaikuttavat vastaanottavaisuuteesi. Tätä on vaikea teeskennellä, sillä et voi sysätä viihtymistä kumppanisi harteille. Uuteen kohteeseen ei mennä katselemaan. Sinne lähdetään tekemään ja rakentamaan. Olet itse vastuussa omasta asenteestasi. Älä ole perässä vedettävä. Jos toisella on kohteessa jo valmiiksi koti, lähde kohteeseen vaikka muutama päivä ennen kumppanisi tuloa. Ota tila haltuun sekä kodissa että ympäristössä. On eri asia ottaa itse selvää, kuin tulla joka asiassa toisen mukana. Tämä on suotavaa erityisesti omatoimisille seikkailijattarille.

Itse olisin tuskin lähtenyt mieheni töiden perässä Rio de Janeiroon ilman oikeaa asennetta. Jo viikossa kolusin uudet kotikulmat, häivyin ulos toisen lähdettyä töihin ja tunkeduin kookoskojuun kesken juoksulenkin. Olen mennyt paikalliseen rantakojuun tekemään meille omat caipirinhat, hypännyt mukaan paikalliseen kiipeilyseuraan ja lähtenyt lapsiryhmien pariin puuhaamaan. Ilman asennoitumista uusiin mahdollisuuksiin reissu olisi ollut paljon vaisumpi.

Omien, erittäin positiivisten kokemuksieni pohjalta vannon seikkailujen ja uusien ärsykkeiden nimeen. Kaikessa on jotain jännittävää opittavaa sekä mausteita elämän makoisaan keitokseen. Palatessa on uutta tuomista kokemuksista. Mukana on vaihtelun virkistämää työintoa. Kotimaassa työtä ja uraa ehtii tehdä eläkeikään asti, joten hyvin suunnitellusta uuteen elämään hyppäämisestä tuskin on haittaa!

 

Olisiko kumppanin matkassa muutto maailmalle sinulle uhka vai mahdollisuus? Oliko jo toteutunut muutto uhka vai mahdollisuus? Seikkailijatar, jaa meille seikkailusi!

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top