meri mort

Kuukauden seikkailijatar: Lumoava Meri Mort

Kesäkuun seikkailijatar on Meri Mort. Tämä inspiroiva matkanainen ja joogaohjaaja nauttii liikkeestä, leikistä ja luovuudesta, eikä muista vierailemiensa paikkojen nimiä.

1. Kuka olet?

Olen Meri Mort, elämästä innostuja ja hassuttelija! Ohjaan työkseni joogaa, kuvitan ja kirjoitan. Kirjoitin kirjaani ”Lumoava nainen – Tunne villi voimasi” Portugalissa viime kesänä. Parhaimmillaan voin siis yhdistää työn ja matkustelun – rakastan ohjata retriittejä ulkomailla, sekä Suomen maagisissa paikoissa, kuten Kolilla tai Lapissa.

2. Mottosi tai voimalauseesi?

Saa nauttia! Sekä: Shake it until you make it!

3. Ikimuistoisin kohtaaminen matkalla

On hankala nimetä vain yhtä. Mutta Lapissa koin husky-valjakolla ajamisen! Koirat haukkuivat ja kuopivat maata hurjistuneina, kunnes rekeni naru kiskaistiin irti puusta ja koirat kiitivät järven jäälle ja minä yritin pysyä mukana. Koirien villi draivi ja myöskin yhteisen juoksemisen riemu oli huikeaa energiaa. Se on kokemus, jota en tule koskaan unohtamaan. Ammatissani saan kohdata lähes päivittäin upeita ihmisiä, joten matkoilla fokus kääntyy enemmän eläimiin ja luontoon. En muista ihmisten nimiä, mutta muistan lepakot luolissa Vietnamissa, myrkkykäärmeen repussani Intiassa ja kolibrit sademetsässä Costa Ricassa.

Meri Mort

4. Unohtumattomin seikkailu tai elämys

Viimeisin unohtumaton kokemus on ryhävalaiden näkeminen ja niiden laulun kuuntelu vedenalaisten mikrofonien avulla. Mietimme, minkä tahon kanssa kannattaisi lähteä valaita bongailemaan ja pienen tutkimisen jälkeen löysimme todella mahtavan oppaan, joka oli toiminut valaidentutkijana niillä vesillä jo 12 vuotta ja jakoi auliisti tietoaan. Kyselin kuin pieni lapsi kaiken mahdollisen. Kamalin fakta on se, että sinivalaat ovat kuolemassa sukupuuttoon ympäristömyrkkyjen lisäksi myös sen takia, etteivät ne enää löydä toisiaan merestä, koska eivät kuule toistensa ääntä lisääntyneen vesiliikenteen vuoksi. Aivan sairasta! En ole koskaan syönyt kalaa, koska suurin osa kalastuksesta on todella epäeettistä ja nyt päätin myös, etten koskaan lähde risteilijälle.

5. Mikä on upein tai erikoisin majapaikka, jossa olet yöpynyt?

Kun nuorempana matkustin minibudjetilla ja etenkin yöpymisestä säästettiin (ja mitään AirBnB-sivustoa ei ollut olemassa), nukuin pari yötä Tukholman teollisuusalueella Greenpeacen varastolla kumiveneessä. Olin ollut edellisen kesän töissä GB:llä, joten ihan kutsumattomia vieraita emme olleet. Olin kuitenkin pakannut kaupunkivaatteet mukaani ja tarkoitus oli käydä taidemuseoissa ja koluta viihtyisiä ravintoloita, joten könysin kaikkina aamuina veneen pohjalta ja iskin täyden meikin naamariin. Kyllä minua vähän katsottiin, kun lähdin korkokengissä kipsuttelemaan sieltä varastolta kohti Tukholman keskustaa.

Upein paikka on ehkä jokin bungalow, joka on rakennettu aivan meren viereen ja suurinpiirtein suoraan rappusilta on voinut pulahtaa turkoosiin mereen aamu-uinnille. 15 vuotta sitten tällaisia paikkoja löytyi pitkin Thaimaata. Nyt ne on korvattu hotelleilla. Vielä kokematta on sademetsän latvustossa yöpyminen. Sairastuin Laosissa ja jouduin perumaan apinoiden bongailun Cambodian puolella ja se on jäänyt bucket listilleni.

Meri Mort

6. Pelkäätkö matkoilla jotakin?

En yleensä juuri pelkää mitään, mutta en myöskään ota turhia riskejä. Viimeksi kun olimme Mexico Cityssä, sain ihmeellisen pelko-kohtauksen vaikka puisto missä oltiin oli todella suloinen ja paikalliset ulkoiluttivat siellä koiria. Mieheni ihmetteli, mikä minuun meni. Olen vuosien varrella muuttunut herkemmäksi ja olen erityisen tarkka viboista, mitä ympärilläni on. Onneksi olen intuitiivinen tyyppi, joten mitään erityisen pahaa ei ole sattunut.

7. Paikka, jonne aina palaat

Olen lähivuosina ihastunut Kreikkaan. Rakastan Kreikan saariston luontoa, elämäntyyliä, ihmisten rentoutta, lähellä tuotettua ruokaa, ystävällisyyttä, romantiikkaa ja tietenkin ilmastoa. Historiasta puhumattakaan.

En ole vielä koskaan käynyt koko Afrikan mantereella. Koen sen suurena aukkona sivistyksessäni. Hullaannuin nuorempana Aasiaan niin totaalisesti ja lähiaikoina mieheni on vienyt minua mukanaan Lattareihin. Eli Afrikka saa odottaa vielä hetken. Toivon vielä joskus näkeväni kirahveja luonnossa. Eettisesti järjestetty safari on yksi suurista unelmistani.

Meri Mort

8. Pakkaan matkalle mukaani aina…

Joogamaton, joogavyön, tennispallon hierontaan, lannelaukun jossa kulkee mukana passi ja rahat. Fantasiakirjan. Villasukat. Kyllä, kuumissa maissa on kylmät lattiat ja kaikkialla uni tulee paremmin sukat jalassa. Xylitol-purkkaa, koska reissussa tulee juotua paljon enemmän mehuja ja muita random-juomia. Laastaria, jos flip-flop -varvasvälit ovat päässeet pehmentymään. Huulirasvaa aurinkosuojalla, koska törröttävä ylähuuli kerää iän myötä pigmenttiä. Eko-kosmetiikkaa ja kookosöljyä pienissä purkeissa mukaan käsimatkatavaroihin, ettei laukun kadotessa joudu käyttämään myrkkyjä. Sarongin, jonka voi kietaista mekoksi, turbaaniksi tai ottaa rantapyyhkeeksi. Ja kaikki ne helkutin laturit, piuhat ja adapterit.

9. Minkä neuvon antaisit muille naismatkaajille?

Pidä aina mukana käteistä. Hymyllä pääsee pitkälle. Opi sanomaan tiukasti Kyllä, mutta myös Ei ja pysymään omassa voimassasi. Matkaile myös yksin. Pidä hauskaa, mutta älä ota turhia riskejä. Kuuntele intuitiotasi! Aina kun on mahdollisuus tanssia, tanssi! Kiitä kun saat kohteliaisuuden. Käy tsekkaamassa nykytaiteen näyttelyt. Tue paikallisia pienyrittäjiä. Nauti, nauti ja nauti.

10. Matkailu on opettanut minulle…

Rentoutta ja hetkessä elämisen taitoa, luottamusta elämään. Sen, kuinka hyvin asiat ovat loppujen lopuksi Suomessa. Huomaan miten pienestä täällä valitamme. Toisaalta kriittisyys on eteenpäin viemä voima. Dalai Lama on sanonut että länsimaalaiset naiset pelastavat maailman. En tiedä miten se tehdään, mutta yksi tie siihen on oman ymmärryksen ja maailmankuvan laajentaminen, jota matkailu opettaa. Olen oppinut että kaikkialla ihmiset haluavat rakastaa ja vastaanottaa rakkautta. Olen myös havainnut että joka maassa on rasistista ajattelua. On oikeastaan ollut avaava kokemus olla itse rasismin kohteena. Olen matkoiltani oppinut asettumaan toisen ihmisen asemaan hieman paremmin, mutta vielä on paljon mitä en ymmärrä… Siispä, seuraava reissu kutsuu jo!

Vinkki: Tutustu Merin työhön lisää täällä!


Tässä juttusarjassa esittelemme upeita ja inspiroivia seikkailijattaria. Tutustu muihinkin Seikkailijattariimme!

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Kuukauden seikkailijatar: Lumoava Meri Mort”

  1. Paluuviite: Kuukauden Seikkailijattaret -kooste – Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top