Kuukauden seikkailijatar Tuuli on matkoilla rohkea ja utelias heittäytyjä

Kerro kaverille!

Vuoden ensimmäinen esittelemämme seikkailijatar on parhaillaan Keniassa asuva Tuuli Sariola. Tuuli on elämyshakuinen ja spontaani matkailija, joka kannustaa kaikkia tarttumaan tilaisuuksiin ja matkustamaan yksin.

Kuka olet?

Olen Tuuli Sariola, freelance-matkaopas ja hiihdonopettaja. Vedän vuoden ympäri maailmalla hiihtoreissuja, kiertomatkoja, risteilyjä ja välillä työskentelen hiihtokouluissa. Jos en ole työmatkalla, seikkailen uteliaana uusissa maailmankolkissa rauhassa ja ajan kanssa, jotta pääsen sukeltamaan paikalliskulttuuriin kunnolla ja ilman hoppua. Intohimoni tutkia uutta sekä ääretön uteliaisuuteni ovat johtaneet minut usein mitä erikoisimpiin tilanteisiin ja paikkoihin.

Mottosi tai voimalauseesi?

 Muere con recuerdos, no con sueños. Patagonian vuorilla opittua. Kuole muistojen, älä unelmien kanssa.

 

Kuvaile itseäsi matkailijana. Miten matkustat ja minkälaisiin kohteisiin? 

Mielestäni yksi parhaista tavoista matkustaa on työskennellä uudessa maassa. Sitä kautta pääsee tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin aivan eri tavalla kuin niin sanotusti tavallisena turistina. Esimerkiksi hiihtokauteni Argentiinassa oli todellinen syväsukellus paikalliskulttuurin ytimeen – edelleenkin pidän yhteyttä parhaisiin ystäviini sieltä. Samoin työskentely Uudessa-Seelannissa loi ihanan yhteyden kiiweihin eli uusiseelantilaisiin ja heidän kulttuuriinsa.

Juuri nyt olen Keniassa vapaaehtoistöissä ja parasta onkin asuminen paikallisessa perheessä. Arki täällä on todella askeettista, eikä kotonamme ole juoksevaa vettä tai sähköä. Parasta on, kun syömme lattialla illallista tähtitaivaan alla samoilta lautasilta perheen seitsemän lapsen kanssa. Sotken yhtä paljon kuin 3-vuotias afrikkalainen pikkusiskoni, koska sormilla syöminen on minulle uutta.

Tuuli Sariola matkalla.

Ikimuistoisin kohtaaminen matkalla?

Minulle tunteikkaimmat kohtaamiset ovat usein ohikiitäviä; salsaopettaja Kolumbian Calissa, ruokakaupan kassarouva asuessani Meksikossa, urugualainen koululaisryhmä oppilainani hiihtokoulussa, sukellusohjaaja Sri Lankalla… Yhteyden luomiseen toisen kanssa vaaditaan toisinaan vain silmänräpäys, mutta siitä jää ikuinen muisto sydämeen.

Tuuli Sariola pingviinien kanssa Etelä-Afrikassa.

Unohtumattomin seikkailu tai elämys

Yksi upeimpia paikkoja on Brasilian Lençóis Maranhenses. Sadekaudella jättimäiset dyynit täyttyvät sadeveden luomista laguuneista ja tunnelma on kuin toiselta planeetalta. Edessä aukeaa kilometrikaupalla satumaista maisemaa ja  laguuneissa uiminen tuntuu epätodelliselta.

Unohtumattomin seikkailuni on ollut hiihtovaellus Argentiinan Barilochessa, missä ensin nousimme 30-kiloisten rinkkojemme kanssa keväisessä maastossa lumirajalle, jonka jälkeen jatkoimme suksilla Lopezin vuorenhuipun vuoristomajaan. Sieltä käsin harrastimme vapaalaskua lumisten huippujen ja järvien loistaessa ympärillämme.

Ikimuistoisia ovat olleet myös laukkaaminen hevosen selässä Nicaraguassa tyhjällä rannalla, hylkysukellukset Malesian Perhentian-saarilla, tandemliitohyppy Río de Janeirossa, snorklaamimen satojen merileijonien kanssa Kapkaupungissa, Salenton vuoristokylän kauneus Kolumbiassa ja auringonnousu Angkor Watissa.

Tuuli Sariola, mikä on upein tai erikoisin majapaikka, missä olet yöpynyt?

Brasiliassa Amazonin sademetsässä ja Kolumbiassa Tayronan kansallispuistossa yövyin riippumatossa, Ulurulla Australiassa taas outbackissa tähtitaivaan alla. Upeita kokemuksia ovat olleet myös majoittuminen lasi-iglussa Utsjoella ja telttailu Lofooteilla. En myöskään koskaan unohda yötä, jonka vietin myrskyssä pienessä veneessä Indonesiassa matkalla Floresin saarelta Komodolle.

Pelkäätkö matkoilla jotain?

Yksin matkustavana naisena pohdin toisinaan matkareittejäni ja tapojani. Olen luonteeltani hyvin luottavainen heittäytyjä, joten toisinaan on tarvetta miettiä turvallisuutta eri kanteilta. Oma terveys on tärkeintä matkoilla, siitä koitan erityisesti pitää huolta. Yritän parhaani mukaan kuunnella vaistoani ja luottaa siihen.

Paikka, jonne aina palaat?

Kapkaupunki ja Japani. Haaveilen Kapkaupungissa asumisesta, se on paikka, jossa yhdistyy kaikki mitä rakastan – luonto, meri, vuoret ja kulttuurien sulatusuunin luoma urbaani kaupunkielämä. Japani taas ei koskaan petä, se on mystinen maa, josta en ikinä saa tarpeekseni. Japanin esteettisyys, historia ja luonto ovat tajunnanräjäyttäviä.

Pakkaan matkalle mukaan aina…

Villasukat ja otsalampun. Molempia voi tarvita mitä yllättävämmissä tilanteissa.

 Minkä neuvon antaisit muille naismatkustajille?

Luota siihen, että kaikki järjestyy. Älä suunnittele liikoja ja ole avoin kaikkea uutta kohtaan. Reissaaminen on kuin elämä yleensä – on matka, jonka suunnittelet ja sitten on matka, joka tapahtuu. Älä stressaa turhista, anna vain mennä. Ja jos et ole koskaan reissannut yksin – do it!

Matkailu on opettanut minulle…

Olemaan ennakkoluuloton. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla tai elää – me kaikki olemme erilaisia ja ainutlaatuisia omalla tavallamme.

Lukuvinkki: Tutustu täällä myös muihin upeisiin reissunaisiin!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.