heidi hietanen

Valokuvia kauneudesta – kauneutta eri perspektiivistä

Oppitunti valokuvauksen maailmaan, kauneuden eri perspektiiveihin. Lue valokuvaaja Heidi Tirrin ajatuksia aiheesta.

Nerokkaita kuvausvinkkejä on joka tuutti pullollaan, ja siksi jaan jutuissani erilaisia ajatuksia ja kohtaamisia, joita matkoillani ja kamerani kanssa olen saanut kokea. Jokainen niistä on ollut itselleni ainutlaatuinen.

350A7617

Aloitetaan Intiasta, erilaisesta kauneudesta.

Intialaiset, rankan historian omaavat nuoret tytöt saivat mahdollisuuden valokuvaukseen, jossa heidän kaunein piirre kuvattaisiin. Kukaan heistä ei maininnut ulkonäköään, vaikka syytä siihen olisi ollut – ystävyys oli kauneinta, mitä he tiesivät.

Intia jättää lähtemättömän vaikutuksen. Aisteihin, muistoihin. Tarinoita siintää kaikkialla, ja ne menevät varoittamatta ihon alle. Valitettavasti niistä kaikki eivät ole kauniita alusta loppuun.

Odanadi on Etelä-Intian Mysoressa sijaitseva koti kymmenille lapsille ja naisille, jotka ovat elämässään joutuneet kohtaamaan kauhun monet kasvot. He ovat joutuneet kokemaan mittaamatonta vääryyttä, joista vähäisimpänä ei suinkaan ole ihmiskaupan uhriksi päätyminen.

350A1310

Odanadin monialaisen ihmiskaupan vastaisen työn ansioista he ovat kuitenkin saaneet uuden alun ja mahdollisuuden elämään.

Asuessani Mysoressa, minua pyydettiin osallistumaan Odanadissa järjestettävään työpajaan. Osuuteni olisi tehdä voimaannuttavaa valokuvausta siellä asuvien tyttöjen kanssa.

Osa tytöistä kantoi kehossaan jälkiä menneestä, osa olemuksessaan. Moni hymyili. Kaikkien kasvoilta kuulsi jännitys.

Jotkut tytöistä halusivat tulla kuvatuksi yksin, toiset heistä tulivat kaksin. Erityisen vahvasti mieleeni jäi heistä kolme; yhdellä oli arpia, toisella hapon jälkiä kasvoissaan ja kolmas helmeili kuin hento kesätuuli.

Sain mahdollisuuden jutella tyttöjen kanssa hetken verran yksitellen. Keskustelumme ei keskittynyt menneeseen ja sen jälkiin, vaan tähän hetkeen ja tulevaan, sen suomiin mahdollisuuksiin ja näkymiin.

Yhteisenä tavoitteenamme oli taltioida heille muistoksi kuvat, joissa korostaisimme heidän ainutlaatuisuuttaan ja kauneuttaan. Muistoja, jotka kertoisivat, kuinka arvokkaita he ovat.

Kuvaamani tytöt saivat itse määrittää kauneimmat piirteensä. Vastauksia tuli useita, mutta ne eivät keskittyneet heidän ulkonäköönsä.

Ystävyys oli heille kauneinta, mitä he tiesivät, ja mitä he halusivat minun heistä kamerallani löytävän. Joillekin hymy.

Missä määrin asia kenties juontui heidän kehonsa ja menneisyytensä kompleksisesta suhteesta, sitä en tässä pyri arvioimaan, mutta heidän antamansa vastaukset pysäyttivät.

He löysivät kauneuden ajatuksistaan ja arvoistaan, suhteestaan lähimmäiseen.

350A8037

Ystävyys oli heille kauneinta, mitä he tiesivät, ja mitä he halusivat minun heistä kamerallani löytävän. Joillekin hymy.

En tiedä, kuinka onnistuin tehtävässäni, mutta me teimme yhdessä jotain tärkeää. Mursimme jännityksen ja löysimme kaunista.

He kutsuivat minua siskoksi, ja minä olisin halunnut jäädä. Kiivetä barrikadeille puolestaan, ottaa kädestä ja jäädä.

Vaikka ihmisyyden kääntöpuoli oli jättänyt heihin jälkensä, minä kohtasin sellaisen hauraan kauneuden, jollaista en tiennyt olevan. Sellaisen, jota jokaisen meistä tulisi suojella.

× Lukuvinkki:  Valokuvausvinkkejä seikkailijattarille ×

Teksti ja kuvat: Heidi Tirri

 


Maailman Kuvalehti julkaisee myöhemmin tänä vuonna Heidi Hietasen (edit 4/2020: Tirri) laajemman jutun Odanadin sinnikkäästä työstä ihmiskauppaa vastaan. Lehteä kannattaa seurata verkossa ja vaikka tilata suoraan kotiin – onhan julkaisu jokaisen tiedostavan matkaajan ensyklopedia.

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top