laos buddha park

Erikoinen taide-elämys Vientianen laidalla – Laosin Buddha Park

Eksentrinen patsaspuisto Laosissa eli Buddha Park näyttää ensin temppelialueelta, mutta paljastuu sitten ihastuttavaksi one-man-showksi. 

Olemme Laosin pääkaupungissa, Vientianessa. Olemme siirtymässä vielä samana iltapäivänä pääkaupungista kohti Pohjois-Laosia. Aikaa ei ole valtavasti, mutta päätän silti pitää kiinni suunnitelmastani käydä kurkkaamassa minulle suositeltua nähtävyyttä. Ei muuta kuin kiireessä ylihinnoiteltu tuk-tuk alle ja matkaan.

Laosin pääkaupunkia Vientianea kuvataan nähtävyyksiltään köyhäksi, mutta sen laitamilta löytyy mukava kummajainen. Laosissa asunut ja vinksahtaneella huumorintajulla varustettu kollegani oli suositellut minulle Laosin Buddha Parkia.

Hirviö

Buddha Parkina tunnettu Xieng Khuan eli henkien kaupunki on näkemisen arvoinen kokoelma valtavia patsaita, varsinkin buddhan kuvia. 200 patsaan puisto tuo eriskummallisuudessaan mieleen Parikkalan ITE-taiteilijan Veijo Rönkkösen patsaspuiston. Tämän puiston patsaat ovat kuitenkin buddhan kuvia ja hindujumalia esittäviä veistoksia.

Pienelle alueelle Mekongin laidalle pystytetyistä teoksista suurimmat ovat 120 metrinen makaava buddha sekä kolmeen kerrokseen nouseva kurpitsa, jonka sisällä avautuvat taivas sekä helvetti kävijän katseltaviksi. Moni on luullut patsaita muinaisiksi, mutta halkeillut betoni on paljon uudempaa tuotantoa.

Puistosta kiinnostavan tekee fakta, että kaikki on yhden miehen visiota. Patsaat on pystyttänyt puistoon buddhalais-hindulainen munkki ja shamaani Luang Pu Bunleua Sulilat apujoukkoineen. Ensimmäiset patsaista nousivat paikalle jo vuonna 1958. Tuon jälkeen patsaita tuli paljon lisää, kunnes 1975 maan hallinnon tiukennettua Sulilat pakeni maasta Thaimaan puolelle ja perusti sinne uuden puiston.

Lehmä

Sulilatin uskottiin nuorena pudonneen luolaan ja saaneen siellä näkyjä henkiopettajalta. Jotkut pitivät Luang Pu Bunleua Sulilatia hulluna, mutta hän inspiroi ihmisiä, ja monet lahjoittivat hänelle paitsi sementtiä myös aikaansa patsaiden rakentamiseksi. Lopulta nyt jo edesmennyt Bunleua Sulilat sai myös lähinnä munkeille varatun kunnioittavan lisänimen Luang Pu.

Jo pelkästään Buddha Parkin takia kannattaa eksyä Laosin pääkaupunkiin. Eikä Vientianekaan tylsä ole – Lao Beer on halpaa ja Mekongin maisemat ovat upeita!

Teksti ja kuvat: Saara Nokelainen


Haluaisitko sinäkin kirjoittaa lukijan tarinan? Lähetä ideasi osoitteeseen info@seikkailijattaret.fi

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top