Lukijan tarina: Reissaajan tyyli vapauttaa yhdenmukaisuudellaan

Pitkään reissatessa huomaa, kuinka eri maista tulleet ihmiset alkaa vähitellen erottaa toisistaan sekä tyylinsä että muun ulkoisen olemuksensa puolesta. Heistä näkee, millaisella matkalla he ovat ja minne he ovat menossa; ovatko he tulleet muutaman viikon luksus-lomalle vai reissaamaan pienellä budjetilla. Ovatko he tulleet harrastamaan joogaa, sukeltamaan vai heiluttamaan hulahula-vannetta auringonlaskusta auringonnousuun.

Eri Indonesian saaret vetävät puoleensa erilaisia ja eri tyylisiä ihmisiä. Itselläni on kokemusta lähinnä Gili Airilta, jossa olen asunut nyt noin puoli vuotta. Tämä tyyliltään värikäs ja mielenkiintoinen saari houkuttelee luokseen monenlaisia matkaajia. Heistä jokainen tulee saarelle erinäköisenä, mutta tarpeeksi kauan täällä oltuaan, ei muutokselta voi välttyä. Tässä kuvailu lähtökohdista ja siitä, mitä tapahtuu, kun saarielämä vie mennessään.

4 erilaista matkailijatyyppiä

Reissaajan tyyli_2

1. Sukeltajat

Gili Air on suosittu sukelluksesta, minkä huomaa joidenkin saarella asuvien länsimaisten pukeutumistyylistä. Sukeltajat tunnistaa ranteissa pullottavista sukellustietokoneista, rämisevistä polkupyöristä, avojaloista ja siitä, että heidän kaikissa vaatteissaan on vähintään kolme reikää.

2. Elämäntapareissaajat

Kauan matkalla olleet elämäntapareissaajat haluavat nauttia luonnosta, eikä heille ole mikään ongelma nukkua öitään riippukeinussa rannalla. Lisäksi he saattavat reissata hyvinkin vaatimattomasti, sillä jokainen pienikin säästö tarkoittaa heille pidempää aikaa reissun päällä.

3. Reppureissaajat, joilla aikaraja

Elämäntapareissaajista erottaa helposti reppureissaajat, joilla on rajattu aika matkustaa. Koska heidän ei tarvitse säästää pitkää matkaa varten, heillä on usein rahaa erilaisiin aktiviteetteihin ja “lomamaisempaan” elämään kuin edellisillä.

4. Luksus-lomalaiset

Luksus-paketeistaan nauttivat lomalaiset pörräävät saarella upeissa asukokonaisuuksissaan ja viimeisen päälle mietittyjen asusteidensa kanssa. Heistä huomaa helposti, ketkä seuraavat muotiblogeja, ja ketkä vuorostaan ovat tulleet saarelle sukellus mielessään.

Gili Airin vapauttava yhdenmukaisuus

Yksi rikkauksista, mikä sai minut alun perin muuttamaan Gili Airille, on täällä asuvien reissaajien monipuolisuus. Mihin tahansa edellä mainituista matkailijatyypeistä tullessasi kuulutkaan, kaikki muuttuu, mikäli jämähdät saarelle tarpeeksi pitkäksi ajaksi.

Oli tyylisi kotimaassa minkälainen tahansa tai tittelisi mikä tahansa, Gili Airilla kaikki muuttuvat samanlaisiksi. Mitä ikinä tärkeää sanomaa halusitkaan kotimaassasi tyylilläsi viestittää, se unohtuu Gilillä. Ja tämä tunne on vapauttava.

Jokin aika sitten ystäväni saapui vierailemaan saarelle viimeisen päälle pukeutuneena: brändi-t-paita päällä, jaloissa merkkilenkkarit ja hiukset suoristettuina. Ensimmäisen tunnin aikana hän huomautti minulle reikäisistä shortseistani ja nauroi ajatukselle päivät pitkät paljain jaloin kävelemisestä. Mutta ei mennyt aikaakaan, kun hän itsekin jo kulki tukka pörröisenä, avojaloin, päällä eilisyön vaatteet ja kuitenkin saarelaisten standardien mukaan edelleen tyylikkäänä. Ja mikä parasta, täällä hän on vieläkin!

Luovaa kierrätystä ja rähjäisyyden tuomaa onnea

Saarella asuvat länsimaalaiset järjestävät aika-ajoin vaatteidenvaihtoillanviettoja, joissa toisen vanha muuttuu toisen uudeksi. Kun jokin vaate menee rikki, siitä tehdään hiuspanta tai sille keksitään jokin toinen uusiokäyttötarkoitus. Äärimmäisen harvoin mitään heitetään roskikseen. Itse olen käyttänyt muun muassa rikkinäistä t-paitaani turbaanina – idea, joka sittemmin levisi ympäri koko saarta.

Reissaajan tyyli_4

Paikallisia saronkeja sen sijaan käytetään vaatteina, asusteina, koristeina kotona, pyyhkeinä, rannalla…you name it! Kaikesta tästä boheemiudesta huolimatta kaikki saarelaiset näyttävät upeilta ja onnellisilta. Vaikka muualla identiteettimme olisi riippuvainen siitä, miltä näytämme, Gili Airilla kaiken muun saa heittää sivuun ja nauttia sekä itsestään että muista juuri niinä henkilöinä, joita kuoren alta löytyy.

Terima kasih banyak.

Annu

Teksti ja kuvat: Annu Holtinkoski

Lukijan tarina -juttusarjassa jaamme lukijoidemme kokemuksia aiheesta kuin aiheesta. Onko sinulla mielenkiintoinen tarina kerrottavana? Lähetä se osoitteeseen: [email protected]

Vieraskirjoittaja

Tämän artikkelin on kirjoittanut vieraileva Seikkailijatar. Vierailijamme ovat lukijoita, maailmanmatkaajia ja eri alojen asiantuntijoita.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LatidoAmericano
EDELLINEN SEIKKAILU

LatidoAmericano: muraalikierros Asunciónin keskustassa

Pääkirjoitus tammikuu 2017
SEURAAVA SEIKKAILU

Pääkirjoitus: Kaikki alkaa ideasta