Luteet.

Luteet ovat ikävä tuliainen – näin vältät niiden haitat

Luteet ovat yleistyneet joka puolella maailmassa ja matkailija saattaa huomaamattaan tuoda mukanaan erittäin epämiellyttäviä tuliaisia, joiden tuhoja kotona ei vakuutuskaan lähtökohtaisesti korvaa. Miten välttyä luteiden haitoilta ja miten tarkistaa hotellihuone luteiden varalta?

Luteita esiintyy monissa paikoissa ja hienoimmissakin hotelleissa, onhan matkailijoiden määrä lisääntynyt. Esimerkiksi Pariisissa on tällä hetkellä erittäin suuri ludeongelma, jota pyritään parhaillaan ratkaisemaan. Luteita on siellä jopa julkisissa kulkuneuvoissa ja elokuvateattereissa.

Kun saavut uuteen majapaikkaan, tee huoneen tarkistus luteiden varalta näin:

1. Tarkasta tarkasti sängyn ja patjan saumat, minne 5-8 millimetrin kokoiset luteet monesti piiloutuvat. Tarkasta pinnat huolellisesti ja etsi pieniä ruskeita tai mustia pisteitä, jotka voivat olla luteiden jätöksiä. Tarkista lakanoista ja patjoista myös pienet verijäljet, luteethan ruokkivat itseään verellä.

2. Tarkasta myös sängyn runko ja pääty, jonne luteet voivat myös piiloutua.

3. Tarkasta sängyn alusta nostamalla sänkyä ylös ja tarkasta sen alusta. Etsi luteiden jätöksiä, luteita tai niiden munia. Luteet voivat myös piiloutua sängyn alustalla oleviin rakoihin. Matkatavaroita ei koskaan kannata laittaa sängyn alle.

4. Tarkasta kaikki muutkin huonekalut. Luteet voivat levitä myös muihin huonekaluihin, kuten tuoleihin, sohviin tai yöpöytiin. Tarkasta nämä huolellisesti ja etsi taas luteiden jätöksiä tai itse luteita.

5. Tarkasta seinät ja lattiat. Luteet voivat piiloutua myös seinien ja lattioiden rakoihin.

6. Jos epäilet luteiden olevan huoneessa, voit käyttää luteiden torjunta-aineita. Näitä ovat esimerkiksi luteille tarkoitetut sumutteet tai jauheet. Noudata aina tuotteen käyttöohjeita ja varmista, että tuote on turvallinen käyttää sisätiloissa. Matkalla ilmoita tietysti ensin majapaikan henkilökunnalle ja mieti myös majoitusvalintaasi uudelleen.

Jos epäilet huoneessa tai kotonasi olevan luteita, on aina suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Tuholaistorjuja  voi tarkastaa huoneen ja tarvittaessa suorittaa luteiden torjunnan.

Matkatavaroiden käsittely luteiden varalta matkan jälkeen on erittäin tärkeää, jotta mahdolliset luteet eivät pääse leviämään kotiisi. Jos ne leviävät, niistä on vaikeaa päästä eroon ja voit joutua hankkiutumaan kaikesta eroon. Ludetarkastuksen aikana pistä matkatavarasi turvalliseen paikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen altaiden päälle tai jo tarkistetun tuolin päälle.

Luteet ja niiden purema ihiolla.

Luteet ja niiden välttäminen: Näin vältät luteiden leviämisen

1. Tarkasta matkatavarat matkan jälkeen huolellisesti: Etsi taas samoja pieniä ruskeita tai mustia pisteitä, jotka voivat olla luteiden jätöksiä tai itse luteita. Jätökset voivat olla joskus mustaa hometta muistuttavia kasoja vaikka kirjojenkin sivuilla.

2. Pese vaatteet ja tekstiilit kuumalla. Pese kaikki matkatavaroiden sisällä olleet vaatteet, vuodevaatteet ja muut tekstiilit mahdollisimman korkeassa lämpötilassa. Luteet eivät kestä korkeita lämpötiloja, joten pesu auttaa tuhoamaan niitä. Lämpötilan pitää olla yli 80 astetta.

3. Jos et voi pestä kaikkia matkatavaroita, voit myös kuivata ne korkeassa lämpötilassa. Esimerkiksi kuivausrumpu tai kuuma ilmavirta voi auttaa tuhoamaan luteita ja niiden munia. Sauna on hyvä optio, mutta lämpöä ja aikaa tarvitaan reilusti. Muista paloturvallisuus!

4. Kun olet tarkastanut ja käsitellyt matkatavarat ja löydät luteita, pakkaa ne tiiviisti esimerkiksi muovipusseihin tai tiiviisiin matkalaukkuihin. Näin estät luteiden pääsyn matkatavaroista kotiisi.

5. Jos epäilet matkatavaroissa olevan luteita, vältä niiden tuomista suoraan kotiin. Voit esimerkiksi jättää matkatavarat autotalliin tai muuhun erilliseen tilaan, kunnes olet varmistanut, ettei niissä ole luteita. Suositus eristää ne vaikka yllä mainituilla jätesäkeillä.

6. Jos epäilet vahvasti, että matkatavaroissa on luteita, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Tuholaistorjujat voivat tarvittaessa suorittaa luteiden torjunnan matkatavaroissa tai antaa lisäohjeita.

On erittäin tärkeää toimia nopeasti ja huolellisesti, jos epäilet matkatavaroissa olevan luteita. Näin voit estää niiden leviämisen kotiisi. Iholla tunnistat luteiden puremat ketjumaisissa punoittavien puremajälkien riveissä, usein kolme puremaa peräkkäin. Muista silti, että kaikki reagoivat luteisiin eri tavoin.

Luteet ja jatos.

× Lukuvinkki: Hanki muut matkavinkit ja matkasuunnittelun apuvälineet täältä ×

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top