Maagisen kauniita hetkiä Zimbabwen Karibajärvellä

Safariretki Zimbabwen Karibajärvellä on unohtumaton kokemus, joka vie keskelle villiä luontoa. Ihmisiä on vain vähän ja villieläimet saavat elää elämäänsä rauhassa. Paras tapa kokea järvi ja sen taika on pienen risteilyaluksen kyydistä käsin.

Pikkuruinen ”risteilyaluksemme” African Dream lipuu verkkaisesti pitkin peilityyntä järven pintaa. Lämpötila on kolmenkymmenen asteen tietämissä ja kovasti tekisi mieli pulahtaa järveen viilentymään. Täällä Zimbabwen Karibajärvellä se ei ole kuitenkaan kovin suositeltavaa – järveä asuttavat kymmenettuhannet krokotiilit ja virtahevot.

Karibajärvellä ohi lipuvat maisemat ovat maagisen kauniita.
Karibajärvi yläilmoista nähtynä.

Safariristeily Karibajärvellä osana viiden valtion matkaa

Pienen Cessna Caravan-koneen laskeutuessa Kariban söpölle lentökentän tapaiselle en oikein tiennyt mitä järviseikkailulta Zimbabwessa odottaa. Saavuimme Lake Kariballe Botswanan Chobesta, missä olimme viettäneet ihania päiviä kansallispuistossa ja Chobe-joella villieläimiä bongaillen.

Nyt edessä oleva järviristeily African Dream-aluksella oli osa helmikuista Croisi Europen järjestämää viiden valtion (Etelä-Afrikka, Botswana, Namibia, Zimbabwe & Sambia) safarimatkaamme, ja olin kyllä odottanut etukäteen reissun tätäkin osuutta kuin kuuta nousevaa. Juuri ennen lähtöämme Botswanasta meille kuitenkin ilmoitettiin ettei käytössämme olisi internetiä seuraavaan kolmeen neljään päivään ja näistä shokeeraavista uutisista typertyneenä minua alkoi pikkuisen jännittää koko homma. Siis mitä, keskellä syvintä Afrikkaa pienessä paatissa villin luonnon keskellä ilman yhteyksiä ulkomaailmaan?

African Dream, Croisi Europen risteilyalus Karibajärvellä.
Afrikkalainen Unelma – todella!

Karibajärvi on yksi maailman suurimmista tekojärvistä

Karibajärvi on itseasiassa tekojärvi ja yksi maailman suurimmista ellei jopa suurin ihmisen rakentama järvi. Se sijaitsee Sambesijoen puolessa välissä Sambian ja Zimbabwen rajalla ja on maisemallisesti melkoisen mystinen paikka. Järvellä liikkuessa maata ei välillä ole näkyvissä lainkaan ja olo on kuin avomerellä seilatessa. Kaikkialla järven rannoilla näkyy vedestä nousevia puunrunkoja, jotka ovat jääneet pystyyn kun järven pinta on vuosien saatossa noussut. Paikka paikoin näkymä on suorastaan jotenkin aavemainen.

Järven pohjalle pystyyn jääneet puunrungot ovat Karibajärvellä tuttu näky.

Auringonnousut ja -laskut järvellä ovat kuitenkin henkeäsalpaavan kauniita, ja valtavan järven syrjäisemmillä alueilla on helppo saavuttaa tunne siitä, että nyt ollaan kaukana kaikesta. Internet-yhteyden ja etenkin sosiaalisen median yhtäkkisen poisjäämisen aiheuttamat vieroitusoireet (taidan olla aika kova somettaja) helpottivat nekin yllätyksekseni jo ensimmäisen vuorokauden jälkeen, enkä lopulta olisi lähtenyt millään pois järven rikkumattomasta rauhasta.

Kariballa henkeäsalpaavan upeita auringonnousuja ja -laskuja riitti.
Kuin maalaus!

Karibajärvi on rakennettu jo vuonna 1959 ja se on erityisesti krokotiilien, virtahepojen sekä monien harvinaistenkin vesilintulajien koti. Järveä ympäröivissä luonnonpuistoissa kuten Matusadonassa puolestaan elelee koko savanneilta tuttu villieläinten kirjo; norsuja, seeproja, antilooppeja, paviaaneja, villisikoja sekä leijonia ja leopardeja. Kirahveja ja gebardeja täältä ei sen sijaan jostain syystä löydy. 

Karibajärvellä elää kymmeniätuhansia virtahepoja.
Lake Kariba on myös lintubongarin unelma.
Matusadonan luonnonpuistossa seeproja riittää.

Mekin teimme risteilyn aikana paitsi vesisafariajeluita erillisellä pienemmällä veneellä järvellä, myös game driveja Matusadonan luonnonpuistossa, enkä ole varmaan kerralla nähnyt koskaan niin paljon virtahepoja tai norsuja kuin tämän kolmen ja puolen vuorokauden aikana. Parasta Kariban safarissa oli ehkä myös se, että ketään ei todellakaan näkynyt mailla halmeilla – Chobessa sen sijaan safariautoja ja joella veneitä riitti välillä ruuhkaksi asti. Toki rakastuin syvästi myös Botswanaan ja Chobe oli upea paikka, mutta selkeästi suuremman yleisön suosiossa kuin ehkä tietyllä tavalla vaikeammin saavutettava, alkeellisempi ja syrjäisempi Kariba.

Savannin kauneus mykistää.

Pieni alus takaa rauhan

African Dream -aluksella on vain kahdeksan hyttiä sekä yläkerrassa tyylikkäät ruokailu-, salonki- ja oleskelutilat. Ehdottomasti plussaa oli myös valtava auringonottokansi laivan katolla, missä todellakin kelpasi ihailla ohi hiljakseen lipuvia maisemia ja siellä täällä näkyviä virtahepojen laumoja. Kaikissa yllättävänkin tilavissa hyteissä oli ranskalainen parveke ja kauniita yksityiskohtia.

Karibajärvi
Luonto tulee lähelle hyttiinkin. Illalla myös hyttysten muodossa. Apua, jos unohdat parvekkeen moskiittoverkon raolleen!

Ryhmämme kokoonpano oli myös aika hauska; mukana oli sosiaalisia ja sympaattisia ihmisiä viidestä eri maasta kaikkien ikäluokkien edustamina ihan pieniä lapsia lukuunottamatta. Intensiivisesti yhdessä vietetyn reissun ja varsinkin netittömän järviristeilyn aikana hitsauduimme tiiviisti yhteen, ja muutaman varmasti elinikäisen ystävyyssuhteenkin saimme tältä unohtumattomalta matkalta kotiin vietäväksi. Laivan henkilökunta ja erityisesti oppaamme Lennon ja Olivia olivat superihania, samoin laivan pääpurseri David, jolta kuulimme iltaisin äärettömän mielenkiintoisia tarinoita järven historiasta ja eläimistöstä, kuten myös Zimbabwen historiasta ja vähintäänkin kaoottisesta politiikasta. 

Oppaat Karibajärven safariristeilyllä.
Meidän ihanat oppaat.

Kaiken kaikkiaan safariristeily Karibajärvellä oli maagisen nätti kokemus, joka ei taatusti unohdu ikinä. Ainakin itselleni teki myös äärimmäisen hyvää vetäytyä totaalisesti luonnon helmaan, laittaa kännykkä kiinni ja olla läsnä juuri käsillä olevassa hetkessä ilman minkäänlaista teknologian taustakohinaa. Aistia kauneutta ja todeta: kaukana kavala maailma. 

Karibajärven risteily.

 


Lukuvinkkejä safarikokemuksista

Maailman äärellä – blogi: Kuumailmapallot Serengetin yllä

Vaihda Vapaalle – blogi: Eläinten keskellä Etelä-Afrikassa

Merkintöjä maailmasta/Seikkailijattaret: Kun ratsastin keskellä Kenian luontoa

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Maagisen kauniita hetkiä Zimbabwen Karibajärvellä”

  1. Paluuviite: Safari Afrikassa - Savanni kutsuu! 10+1 vinkkiä elämäsi safarille

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top