vapaaehtoistyössä Afrikassa

Maailma vapaaehtoisen silmin

Kerro kaverille!

Vapaaehtoistyö kiinnostaa monia matkailijoita. Matkoille kaivataan merkitystä ja maailmasta halutaan tehdä parempaa paikkaa. Onko vaikeassa aiheessa edes olemassa oikeaa tapaa toimia? Uusin Seikkailijattaret-tiimiläisemme, Viola Wallenius, avaa ensimmäisessä jutussaan vapaaehtoistyön maailmaa – ja puhuu omasta kokemuksestaan.

Gandhi julisti aikoinaan Intiassa, että ole se muutos, jonka haluat nähdä tässä maailmassa. Hän myös muistutti ihmisiä tekemään hyviä tekoja itse, eikä jäämään odottamaan sitä, että joku muu hoitaa sen lopulta. 

Vapaaehtoistyömatkailu on trendikästä. Nuorten ja erityisesti nuorten naisten kiinnostus vapaaehtoistyön tekemiseen etenkin ulkomailla on kasvanut valtavasti. Yhä useampi lähtee matkalle, jolla on tarkoitus tehdä hyvää. Vapaaehtoiseksi siivoamaan merenrantoja, pelastamaan merikilpikonnia, istuttamaan puita tai työskentelemään orpokodissa. – Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on rajattomasti. 

Vapaaehtoistyömatkailu on tapa tehdä hyvää, nähdä maailmaa ja syventyä vieraaseen kulttuuriin. Samalla se on tapa oppia lisää maailmasta ja sen ongelmista. Näkökulmaa voi hakea niin ilmastonmuutoksen, lasten hyvinvoinnin, luonnonsuojelutyön, kulttuurityön, ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen, tyttöjen koulutuksen, kuin uhanalaisten eläimien suojelun kannalta. Tärkeintä on valita oma vapaaehtoiskohde ja -järjestö oman mielenkiinnon ja motivaation mukaan. 

Vapaaehtoistyön monet vaihtoehdot

Erikoisalojen osaajille löytyy paljon vapaaehtoistyö mahdollisuuksia. Olit sitten lääkäri, hoitoalan ammattilainen, opettaja tai rakennusmies, osaamistasi tarvitaan. Vapaaehtoiseksi lähteminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että sinulla tulisi olla jokin tietty ammatti tai tutkinto pohjalla. Monet järjestöt etsivät aktiivisia ja motivoituneita vapaaehtoisia riippumatta siitä, mikä on koulutustaustasi tai työkokemuksesi. Vapaaehtoistyö sopii siis loistavasti vaikka välivuoden ohjelmaan, mutta vapaaehtoiseksi voi kuitenkin lähteä ihan milloin tahansa, missä elämäntilanteessa tahansa ja käytännössä mihin tahansa maahan. 

vapaaehtoistyössä Afrikassa

Tutki vapaaehtoisjärjestön taustat

Suunnitellessasi vapaaehtoismatkaa, ensimmäinen askel on löytää itselle oikea järjestö tai vapaaehtoisohjelma. Samalla kun kiinnostus vapaaehtoistyöhön on kasvanut, myös sen nurja puoli on karsiutunut kokoon: kaikki vapaaehtoistyö ei ole eettistä, eikä tarkoitusperät ole aina hyvät. Siksi on tärkeä tutkia tarkemmin valitsemasi järjestön taustoja ja työn eettisyyttä. Kuka tai mikä taho koordinoi järjestön toimintaa? Onko toiminta kestävää? Tukeeko työ paikallisia? Toteutetaanko työ paikallislähtöisesti? Mihin mahdollinen vapaaehtoismaksu käytetään? Millaisia kokemuksia aikaisemmilla vapaaehtoisilla on projekteista? 

vapaaehtoistyössä Afrikassa

Järjestöjä ja vapaaehtoisohjelmia on valtavasti. Alkuun selvitystyö ja vaihtoehtojen läpikäyminen voi tuntua työläältä, mutta lopulta se palkitaan. On huomattavasti palkitsevampaa tehdä vapaaehtoistyötä järjestössä, johon luotat ja jonka arvot istuvat omiisi, kuin järjestössä, jonka toiminta epäilyttää sinua tai jonka tarkoitusperät ovat hämärät. Selvitystyö ja matkan huolellinen suunnittelu säästävät sinut myös paikan päällä pettymyksiltä, jotka voivat pahimmillaan pilata koko matkan. Toisaalta parhaimmillaan sinulle sopiva järjestö voi sytyttää kipinän ja motivaation eri asteisiin vapaaehtoistöihin vuosiksi. Parhaimmillaan vapaaehtoinen näkee ja kokee työnsä vaikutuksen jo vapaaehtoisjakson aikana. Tunne siitä, että olet tehnyt jotain, millä on merkitys ja tarkoitus, on paras matkamuisto minkä voit matkaltasi saada. Se voi myös motivoida sinua palaamaan kohteeseen myöhemmin uudelleen nähdäksesi työn kehityksen ja jatkuvuuden. 

vapaaehtoistyössä Afrikassa

Elämä muuttui vapaaehtoistyömatkalla

Syitä vapaaehtoiseksi lähtemiselle ja vapaaehtoismatkoja on niin monia erilaisia, kuin myös vapaaehtoisia. Omalla ensimmäisellä vapaaehtoistyömatkallani Afrikkaan vuonna 2014, oli lopulta niinkin radikaalit vaikutukset, että päädyin muutama kuukausi Suomeen paluun jälkeen perustamaan oman hyväntekeväisyysjärjestöni, löysin myöhemmin Keniasta puolisoni ja muutin asumaan tänne samaiseen savimajakylään, johon kuusi vuotta sitten tulin istuttamaan puita. Puhun siis kokemuksesta, todetessani että vapaaehtoistyö muuttaa elämiä. Sekä avuntarpeessa olevien, että auttajien. 

 


Lue myös Emilian kokemuksia vapaaehtoistyöstä Keniassa.

Kerro kaverille!

6 ajatusta aiheesta “Maailma vapaaehtoisen silmin”

  1. Jos täällä on tarkoituksena pohtia vapaaehtoistyön eettisyyttä, niin tämä postaus vie kyllä hienosti pohjaa tältä asemalta. Vapaaehtoistyö ihmisten parissa, erityisesti kehitysmaissa todellakin vaatii asiaan kuuluvaa koulutusta. Vaikka useat vapaaehtoistyöjärjestöt eivät sitä vaadi, niin jokainen voi miettiä tilannetta, jossa vaikkapa kouluttamaton kenialainen saapuisi Suomeen työskentelemään lasten parissa. Jos asetelma ei kuulosta oikealta näin päin, se ei ole sitä myöskään toisinpäin. Aika jäätävää, että vielä tänäpäivänä joutuu myös vapaaehtoistöistä lukiessa katselemaan kuvia, joissa valkoinen nainen poseeraa kymmenien lasten parissa kehitysmaassa. Ei näin.

  2. Hei Jasmin ja kiitos tärkeästä kommentista! Seikkailijattaret on alusta useille kirjoittajille ja pyrimme moninaistamaan näkökulmia, jotta asioista saataisiin keskustelua, jonka kautta voimme yhdessä oppia ja ymmärtää enemmän. On todella tärkeää nostaa vaikean aiheen kaikkia näkökulmia ja faktoja esille. On hienoa saada rakentavaa keskustelua aiheiden ympärille ja suoda kaikille mahdollisuus oppia uutta ja ymmärtää enemmän. Viola tulee yhtenä kirjoittajana kirjoittamaan juttuja vapaaehtoistyöstä, omasta elämästään ja Afrikasta matkailumaana omalla äänellään. Pyrimme kuitenkin pohtimaan aihetta laajasti, myös kriittisesti, ja on tärkeää ymmärtää myös stereotypioita tukevien asetelmien haasteet, niillähän on jo hyvinkin pitkät juuret. Vain raottamalla asian monia puolia ja tarkastelemalla asiaa voimme ymmärtää asioita vähän paremmin. Täällä olemme oppimassa, aivan jokainen. Kaikki kysymykset ja myös kyseenalaistukset ovat erittäin tervetulleita nyt ja jatkossakin, vain monimuotoisen keskustelun kautta saadaan kaikki näkökulmat kuuluviin.

  3. @jasmin Kannattaa varmaan käydä kurkkaamassa Violan yhdistyksen nettisivuja Home Street Home ry, niin huomaa ettei homma pyörikään ihan vain ”valkoisen naisen ympärillä”. Tuntuu että sinun oletus oli vain että Viola on tehnyt vähän vapaaehtoistyötä ja nyt täällä kirjoittaa ammattilaisena, mutta juttu ei ihan mennytkään niin. Iso yhdistys, pyörittää montaa projektia, joissa paikalliset tekevät töitä myös.

  4. @tiitu oon perillä Violan järjestöstä ja hänen työpanoksestaan enkä lähtenyt/lähtisi niitä kritisoimaan. Mun kritiikki oli kohdistettu ensisijaisesti siihen miten huolettomasti tämä kirjoitus markkinoi vapaaehtoistöihin lähtemistä ilman asiaan kuuluvaa koulutusta ja miten postauksen kuvat tukee white saviour asetelmaa.

  5. Helena Rantavuori

    Violan kirjoittamassa kirjassa pohditaan hyvin syvällisesti myös avustustyön eettisiä kysymyksiä

  6. Minkä koulutuksen se sun mielestä vaatii, jos menee vapaaehtoiseksi istuttamaan puita tai auttamaan tai auttamaan rakennus- tai korjaustöissä? Ei kaikilla vapaaehtoisilla tarvitse olla koulutusta, hanttihommia kyllä varmasti riittää näissä kohteissa. Samaa mieltä olen siinä, että esim. opetustöihin yms. ei ilman koulutusta kuuluisi päästä, mutta sun kommentti kuulostaa siltä, että kukaan kouluttautumaton ei voi lähteä vapaaehtoiseksi ilman, että hän saa automaattisesti jonkun white saviour -leiman..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top