brittien vaellus

Reissuideoita Britanniaan: Maalaiskartanoita ja vaelluspolkuja

Houkuttaako roadtrip Briteissä? Tai onko toiveissa hypätä junaan ja tehdä virkistävä viikonloppuvisiitti Lontoosta? Kiipeä vuori, vaella rannikolla tai rentoudu tunnelmallisissa pikkukaupungeissa. Vuosia Englannissa asunut Eerika kokosi yhteen pienellekin budjetille sopivia reissuideoita Brittien matkailuun.

9 reissuideaa Britteihin, vaelluksesta herkutteluun

1. Vaella karun kauniilla Beachy Headilla

Itä-Sussexin dramaattista, aaltoilevaa rannikkoa koristaa seinä klassisia vaaleita jyrkänteitä, jotka houkuttelevat kävijöitä ympäri vuoden. Ota suunnaksi South Downsin kansallispuisto ja surullisen kuuluisa, mutta kaunis Beachy Head. Kallio on korkein kaltaisensa Britanniassa, jyrkänteen noustessa huimat 162 metriä merenpinnasta. Alueen upeista maisemista löydät lukusia eri vaellusreittejä – valitse lyhyt kävely tai haasta itsesi pidemmällä reitillä.

beachy1

2. Koe Stonehenge aamu-usvassa

Jos sivistyksessäsi on sellainen aukko kuin Stonehenge, harkitse sen paikkaamista anivarhain aamulla, kun paikka on vielä virallisesti kiinni – näin vältät ihmismassat. Ennen auringonnousua on paikalla vain sinä ja hempeä pastellitaivas, sekä yövahti, joka antaa aikaisille madoille hetken aikaa katsella, täyttäen lopulta velvollisuutensa. Lyhytkin aamuinen kohtaaminen kivien kanssa on kuitenkin taianomainen.

vaellus briteissä

3. Urbaania seikkailua Bristolissa

Itsevarma Bristol tunnetaan siideristä, festareista ja katutaiteesta. Ei hullumpi yhdistelmä! Kenties maailman kuuluisin katutaiteilija Banksy on Bristolista kotoisin, ja kaupungin kadut ovat kuin galleria miehen töistä.

Myös ruoka on hyvää: Tsekkaa esimerkiksi sataman rento fillariaiheinen Spoke & Stringer brunssiaikaan ja illasta pienessä kuhisevassa Chai Shaissa. Ihastele välissä näkymää sadan metrin korkeudesta Clifton Suspension Bridgeltä ja päätä päivä Stokes Croftin kivoihin baareihin ja katubailuihin.

bris5b

4. Valloita vuoria Walesin Snowdoniassa

Pohjois-Walesissa parasta on maan karun kauniit vuorimaisemat. Walesissa kuuluu ehdottomasti rämpiä luonnossa: kiipeä majesteettisen Snowdonian vuorista vaikka Snowdon tai Tryfan. Noin kilometrin korkeudessa kumpikaan tuskin tulee olemaan korkein valloittamasi, mutta kiipeäminen voi olosuhteista riippuen olla yllättävänkin haastavaa. Täytä juomavesipullot vuoripurosta, etkä taatusti ole pitkään aikaan juonut yhtä raikasta vettä.

wales4

5. Fiilistele pikkukaupungin tunnelmaa Salisburyssä

Lontoosta vain puolitoista tuntia länteen junalla, Salisbury on idyllinen peri-englantilainen kaupunki, jonka ikoni on sen valtava 1200 -luvun katedraali. Lisäksi kaupungista löytyy markkinat, joita on pidetty säännöllisesti vuodesta 1227 lähtien, kuin myös kiitettävä litanja erilaisia ravintoloita ja pikkuliikkeitä. Salisburyssä kelpaa ottaa rennosti ja syödä hyvin, paikan historiallista tunnelmaa fiilistellen.

salis1

6. Upeita järvimaisemia Englannin Lake Districtillä

Luoteis-Englannin Lake District eli järviseutu Cumbriassa on  toistakymmentä järveä sisältävä kansallispuisto-alue. Valitse järvistä vaikka pinta-alaltaan suurin, pitkulainen Windermere. Alueelta löytyy lukuisia erilaisia patikkareittejä, ja jo pienellä vaivalla pääsee ihastelemaan kauniita järvimaisemia: Windermeren näköalapaikalta näkee järvien  lisäksi myös Englannin korkeimmat, vajaassa kilometrissä nuokkuvat huiput.

lakes1

7. Leiki kulinaristia Brightonissa

Rantakaupunki Brighton on kaupunki hedonisteille. Aloita päivä aamiaisella North Lanen värikkäillä pikkukujilla, kiertele Hovessa ja Kemp Townissa, kumoa pari siideriä biitsiterassilla, tsekkaa Design museo ja syö vielä vähän lisää. Brighton on täynnä mitä mahtavampia ruokapaikkoja: kasvisruokaa, maailman makuja kuin myös ehtaa peri-brittiläistä pubi-mättöä. Eikä ole iltaa, jolloin ei live-musiikki jossain päin raikaisi. Nauti kaupungin vapaasta ilmapiiristä ja merituulen tuiverruksesta – mukulakivirantsu on aina pop!

Missä syödä Brightonissa? Lue se täältä.

bri7bbbdd

9. Reissuidea majoitukseen Britanniassa: Yövy pikkukylän maalaiskartanossa

Pienien brittikylien bed & breakfast -majatalot ovat kotoisin tapa yöpyä: yö idyllisessä maalaiskartanossa saa tuntemaan kuin olisit tähtenä Eglannin maalaisseudulle sijoittuvassa leffassa. Yksi kauneimmista on vanhaa aikaa henkivä Angmering Manor Länsi-Sussexissa, Angmeringin kylässä – yltiöromanttisesti sisustetussa huoneessa on mm. ihana kampauspöytä ja kahdeksan muhkean tyynyn peittämä koristeellinen sänky. Hempeän vaaleanpunaisella kukkapeitteellä, totta kai.

reissuideat britanniaan


Eerika kirjoittaa omaa blogiaan osoitteessa www.velorous.com

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top