Matkapäiväkirja värein

Kerro kaverille!

Oletko miettinyt koskaan merkitä ylös värejä, joita kohtaat matkoillasi? Aloin miettiä aihetta, kun tapasin tanskalaisen väri-, huonekalu- ja tekstiilisuunnittelija Margrethe Odgaardin Designmuseossa kesäkuussa.

Kuuntelin Odgaardin esitystä väripäiväkirjoista, joita hän oli tehnyt matkoiltaan, ja jäin miettimään, olenko koskaan itse kiinnittänyt huomiota väreihin matkoillani. Täytyy myöntää, että en juurikaan, vaikka ympärilläni on tullut todella ihania värejä. Kun aloin miettiä kaikkia maita, joissa olin käynyt, miltä matkat näyttäisivät päiväkirjaan koottuina värein tekstin tai kuvien sijaan, ajatus alkoi kiehtoa minua kovasti, kiinnittääkö väreihin silloin enemmän huomiota? Miten esimerkiksi värit Intiassa eroavat verrattuna vaikka Ruotsiin? Odgaard kertoi omasta kiinnostuksesta värien tulkintaan:

”Keksin idean, kun halusin kehittää kykyäni nähdä ja arvioida värien eri nyansseja. Aloin tutkia värejä ympäristössäni päivittäin. Alussa kirjasin kaikenlaisia värihuomioita, mutta vuosien varrella olen tullut entistä yksityiskohtaisemmaksi niiden kirjaamisessa, kun havaitsin, miten erinomainen työkalu se on ollut työssäni. Nykyään kannan aina mukanani väripäiväkirjaa. Se auttaa minua muistamaan tietyn sävy- tai väriyhdistelmän. Viime vuosina olen ryhtynyt entistä enemmän käymään läpi ja huomioimaan eri kulttuureissa ilmeneviä värejä. Näihin väripäiväkirjoihin esimerkiksi Japanista ja Marokosta olen merkinnyt väriyhdistelmiä, joita olen löytänyt maiden esineistä ja arkkitehtuurista. Halusin kerätä tietoa tehdyistä värivalinnoista ymmärtääkseni, voiko värejä identifioida koodiksi tietystä maasta tai kulttuurista.”

Copy of Rite-Rite_photo Andreas Omvik

Seuraavalla matkalla ajattelin kokeilla värien dokumentointia, se kuulosti niin hauskalta. Eroaako esimerkiksi Berliinin värisävyt kuinka paljon Helsingistä tai Ateenasta? Odgaard kertoo maalaavansa aina omat värisävyt käsin päiväkirjaansa. Minä kyllä ajattelin helpottaa prosessia käyttämällä valokuvausta tallennusmuotona omassani.

Margrethe Odgaardin näyttely esillä Designmuseon Galleriassa 27.8. saakka. Museo on avoinna päivittäin klo 11-18 osoitteessa Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki. Liput 10€/8€/5€/0€. Museoon pääsee myös museokortilla.

Teksti: Päivi Balomenos

*Kirjoittaja on Designmuseon matkaileva tiedottaja ja yksi Seikkailijattarien vierailevista tähdistä.


Lukuvinkki: Lue myös vinkit täydellisen matkapäiväkirjan pitoon ja toisenlainen tarina matkapäiväkirjailijasta!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top