Mathildedalin ruukkikylä on hurmaava artesaanikylä

Mathildedal on täydellinen matkakohde minilomalle. Sieltä löytyy pieneen kokoonsa nähden yllättävän useita ihania majapaikkoja. Teijon kansallispuiston vieressä sijaitseva Mathidedal on viimeiset pari vuotta ollut suosittu matkakohde, eikä suotta – siellä on kaikki mitä pieneltä irtiotolta tarvitsee.

1800-luvulla syntynyt Mathildedalin ruukkikylä on pieni, mutta silti yllättävän eläväinen paikka Perniön Salossa. Ruukin tuotantotoiminta loppui 1970-luvun lopulla, jonka takia myös kylän elinvoima alkoi hiipua. Vuonna 2003 kyläalue siirtyi uusille omistajille, joiden tavoitteena oli säilyttää vanha kulttuurimiljöö sekä herättää se eloon matkailuelinkeinoa kehittämällä. Tässä ollaan mielestäni onnistuttu erittäin hyvin, sillä Mathildedalista on tullut suosittu ja tunnelmallinen matkakohde kotimaassa. Ehdottomasti hyvä haastaaja Fiskarsin ruukkikylälle.

Mathidedalissa asuu paikallisia noin 130 (luku vähintään kaksinkertaistuu kesäisin) ja suurin osa heistä on alueella yrittäjinä. Moni yhdistää Mathildedalin vierailun alpakkavierailuun, eikä näihin otuksiin ei voi olla törmäämättä heidän aitauksessaan. Onnellisten kyläalpakkojen villasta tehdään myös tuotteita myyntiin Ruukin kehräämöön.

Ruukkikylä on erityisen elävä kesäisin, mutta suosittelen käymään siellä myös muina vuodenaikoina. Näin pystytään tukemaan matkailualan yrityksiä myös pääsesongin ulkopuolella. Ruukkikylä tarjoaa vaikka mitä tekemistä, nähtävää sekä loistavia ostosmahdollisuuksia. Oma suosikkini putiikeista on Second Chance sekä vanhojen tavaroiden aarreaitta Huldan Puoti.

Mathildedalin ruukkikylä.

 

 

Mathildedalin alpakat.

 

Viisi vinkkiä Mathildedalin ruukkikylään:

  1. Kyläravintola Terhon pitsat ovat taivaallisia – heillä on usein myös erilaisia keikkoja, joten kannattaa tutkailla heidän tapahtumiaan.
  2. Matildan Kartanossa on ihana puutarha, jossa kannattaa nautiskella kartanon ja kyläleipomon antimia.
  3. Teijon kansallispuisto on suosittu retkeilykohde, jonne kannattaa tehdä pieni päiväretki.
  4. Mathildedalin kyläpanimon olutta voit maistella Terhossa ja ostaa mukaan Olutpuodista.
  5. PetriS Choholate Roomin bed&breakfast tarjoaa kylän parhaimmat yöunet vanhassa kyläkoulussa, jonka hintaan sisältyy herkullinen aamiainen. Olisi rikos poistua täältä ilman heidän käsintehtyjä luksussuklaata, joista he ovat kuuluisia.

 

 

 

 

 

VINKKI: Onko sinulla jo Seikkailijattaren etukortti? Saat kyseisellä kortilla -10%  PetriS Chocolaten majoituksesta sekä take away suklaasta.

Majoitu Mathildedalissa

Vanhaan kyläkouluun sisustetut PetriS Chocolaten huoneet on todella ihania: ne kylpevät luonnonvalossa, jota tulee isoista vanhoista ikkunoista. Huoneet on sisustettu vaaleilla sävyillä, joita piristää kivasti värikkäät akvarellitaideteokset sekä rottinkiset keinutuolit.

Maisemat ikkunoista on myös hurmaavat etenkin kesäisin, niistä näkee suoraan vehreään puutarhaan. En halunnut laittaa yöksi verhoja kiinni, sillä halusin, että ensimmäinen asia mitä näen, on puutarhasta tuleva valo ja omenapuut. Myös lemmikit ovat tervetulleita ja meidän Kyösti-corgi viihtyi paikassa erittäin hyvin. Hyvällä tuurilla törmäät vanhan kyläkoulun asukkaaseen, Laku-corgiin.

 

Mathildedal ruukkikylä ja koira.
Kyösti seikkailemassa PetriS Chocolate Roomin puutarhassa.

 

Oletko käynyt Mathildedalin ruukkikylässä? Mitkä ovat sinun matkavinkkisi ruukkimiljööseen?

Teksti ja kuvat: Veera Kinnunen / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top