printtisuunnittelija

Matkaileva printtisuunnittelija: Inspiraationa maailman kadut

Mistä syntyvät  ideat luoviin töihin? En ehkä ole ainoa, jonka huomion matkoilla kiinnittävät värikkäät pyykit narulla, vastamaalatun seinän valuva maali tai idylliset pikkukujat. Olen rosoisten kaupunkimaisemien fiilistelijä ja esteetikko, joka etsii kauneutta arjen pienistä yksityiskohdista – kotona ja kaukana.

Kun aloitin kouluttautumaan tekstiilisuunnittelijaksi Lontoossa, en oikein edes tiennyt, mihin olin ryhtymässä. Tunnustan, että pääsyy kouluun hakuun oli halu opiskella ulkomailla. En tiennyt mitä halusin, joten valitsin lisähauissa suunnittelua ja markkinointia yhdistävän kurssin lähestulkoon summamutikalla, edes kurssiesittelyä koulun nettisivuilta lukematta. Onnekseni, pääsin portfoliollani sisään.

Suunnittelijaksi sattumalla

Tiesin pitäväni vaatteissa ja sisustuksessa printeistä ja kuoseista, mutta todellinen intohimo alaan syntyi vasta tutkinnon toisena vuonna, kun tutustuin digitaaliseen printintekoon. Se tarkoitti digitaalisilla ohjelmilla tuotettua, kankaalle tulostettua printtiä. Hommassa yhdistyi kiinnostukseni valokuvaukseen, väreihin ja kuvanmuokkaukseen. Nautin siitä, että digitaalisissa printeissä vain oma mielikuvitus oli rajana. Löysin pian itsestäni kyvyn. Kävi ilmi, että olin puolivahingossa valinnut koulutuksen, jonka parista löysin uuden intohimon.

Printtisuunittelija|Eerika Leino

Printtisuunittelija|Eerika Leino

Silmäni näkee kuoseja ja kuvioita vähän kaikkialla. Rantahiekassa, solmuun menneissä johdoissa tai vaikka ryppyisessä lakanassa. Silti olen huomannut, että inspiraatio tulee pääosin kahdesta osoitteesta: luonnosta tai kaduilta.

Seikkailijattarena minua kiehtovat kaukaiset seikkailut, tutkimusmatkat ja trooppinen luonto. Seikkailumieli, värit ja leikkisyys; rento ja utelias ote elämään. Samaa fiilistä haen myös urbaanista ympäristöstäni. Suurkaupungissa aikuistuttuani minua kiehtovat katukulttuurin elementit ja kaupunkien pienet rosoiset yksityiskohdat. Siksi ammennankin paljon inspiraatiota suunnitteluun myös kaduilta.

Ihanan monimuotoinen kaupunkimaisema

Siinä, missä luonto tuo eloa ja harmoniaa, kaduilta löydän töihin energiaa ja asennetta. Kadut ovat nekin elossa, omalla tavallaan. Ikkunalaudoilta roikkuvia pyykkejä, säätilojen tuivertamia nuhjuisia kulmauksia, mielenkiintoisia tienviittoja, mystisesti yöllä seinille ilmestynyttä katutaidetta, suloisia kulmakauppoja, suuria rosoisia pintoja… Rakastan sitä, että kadut kuuluvat kaikille. Ne muuttuvat ja kuluvat alati, julisteita liimataan rönsistyneiden päälle, eikä koskaan tiedä, milloin upea muraali katoaa uuden tieltä.

Vanhat kotikulmat Itä-Lontoossa ovat lakkaamaton inspiraation lähde, mutta lisäksi pidän silmät auki aina matkassakin. Kaupunkimatkailussa rakastan vilkkaita, eloisia metropoleja, ihmisvilinää ja kulttuurien kirjoa. Monesti kaupungeissa vain kävelen ja fiilistelen paikan tunnelmaa, imien inspiraatiota siinä sivussa. Mieleen ovat jääneet Rotterdamin ja Berliinin kiehtovat kadut ja avoin tunnelma, sekä Kathmandun nuhjuiset sivukujat. Lissabonin värikkäät kadut kauniine azulejo -laattoineen ovat printtisuunnittelijan unelma. Ja Malesian historiallisten kaupunkien kujat pitivät esteetikon kiireisinä. Juuri kadut ympäri maailmaa ovat mielestäni yhteiskuntansa osuvin kuvastin.

Printtisuunittelija|Eerika Leino

Printtisuunittelija|Eerika Leino

Katujen kauneus piilee yksityiskohdissa

Kamera aina mukana, pureudun itseäni kiinnostaviin elemetteihin kaupungeissa. Keskityn usein pieniin yksityiskohtiin, jotka moni muu ohittaisi. Huomion voi kiinnittää vaikka upea väriyhdistelmä, mielenkiintoinen tekstuuri tai aivan sattumalta syntynyt kuviointi. Saatan napata kuvan jonkun ikkunalaudan kaktus-kokoelmasta tai erikoisista kattolaatoista. Otan niin reissuissa kuin arjessa paljon valokuvia, joita työstän myöhemmin photoshopilla. Joskus printti syntyy puolessa tunnissa, toisinaan se vaatii tuntien hienosäädön.

Yhdistävä tekijä monissa töissäni on se, että yritän nähdä kauneutta asioissa, jotka eivät tavallisesti sitä olisi. Minut saattaa nähdä valokuvaamassa kadunkulmien ruosteisia roskiksia, rapistuneita keikkajulisteita tai halkeillutta maalia seinällä. Yksi suosikkiprinteistäni syntyi ruosteisesta peltiseinästä ottamastani valokuvasta Belfastissa. Toinen taas kuvasta, jonka nappasin Ohrid-järven rannalla Albaniassa: siinä järveen tuikatut eriväriset muovipussit ja muu jäte olivat juuttuneet keltaiseen portaikkoon. Muunsin hieman aavemaisen mutta kiinnostavan kuvan kauniiksi printiksi, joka kerää kohteliaisuuksia minne menenkin.

Mutta enemmän kuin kohteliaisuuksia, toivon töideni herattävän uteliaisuutta. Hyvä printti on tarina, joka kutkuttaa, kiehtoo ja vie mukanaan.


Lisää printtejä Eerikan portfoliossa.

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top