Matkailijan rokotukset pitäisi muistaa ennen matkaa, mutta mitä kaikkea pitää ottaa omaan matkakohteeseen? Mitä rokotuksia tarvitset minnekin? Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät matkailijan rokotukset ja annamme esimerkkejä, mitä rokotteita eri kohteisiin tarvitaan.
Miksi matkailijan rokotukset ovat tärkeitä?
Monet matkakohteet altistavat matkailijan taudeille, joita ei Suomessa esiinny. Vaikka kaikkea ei voi rokotuksilla estää tai kaikilta taudeita edes rokotuksille suojautua, on silti tärkeää pitää tietyt rokotukset aina ajan tasalla. Rokotukset suojaavat sinua paitsi matkalla ja antavat mielenrauhaa. Muista, että tropiikin kuumat alueet, Aasian tiheästi asutut kaupungit tai Afrikan syrjäiset kylät voivat sisältää muitakin riskejä, kuten malaria ja dengue-kuume.
Yleisimmät matkailijan rokotukset
- Hepatiitti A ja B
- Hepatiitti A leviää yleisimmin saastuneen ruoan ja juoman kautta. Rokote on suositeltava lähes kaikkiin matkakohteisiin.
- Hepatiitti B tarttuu veren ja kehon nesteiden kautta. Se on erityisen tärkeä, jos matkustat alueille, joissa sairaanhoidon laatu voi olla heikko.
- Keltakuume
- Tämä virus tarttuu hyttysten välityksellä ja on yleinen joissakin osissa Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa. Joihinkin maihin matkustettaessa rokotustodistus voi olla pakollinen eli muista kuljettaa sitä mukanasi.
- Japanin aivotulehdus
- Esiintyy lähinnä Kaakkois-Aasiassa ja osissa Itä-Aasiaa. Tämä rokotus on tarpeen erityisesti maaseutualueille suuntautuvilla matkoilla.
- Lavantauti
- Tarttuu saastuneen ruoan ja veden välityksellä. Lavantautirokote on suositeltava, jos matkustat riskialueille, kuten Intiaan, Bangladeshiin tai Afrikan maaseutualueille. Matkaillessa on muutenkin tärkeää pitää huolta, että syödyt ruoat ja juodut juomat ovat hygieenisia.
- Kolera
- Kolerarokote on suositeltava, jos matkustat alueille, joissa kolera on yleistä, erityisesti kehitysmaiden syrjäseuduilla.
- Meningokokki
- Tätä Nimenrix-rokotetta suositellaan erityisesti pyhiinvaellusmatkoilla Saudi-Arabiaan ja tietyille Afrikan alueille.
- Rabies (vesikauhu)
- Rabies-rokotus on suositeltava, jos matkustat alueille, joissa eläinten puremat ovat riski, esimerkiksi Intian maaseudulle tai Kaakkois-Aasiaan. Jos esimerkiksi koira tai kissa puraisee sinua ja sinulla ei ole rokotetta, mene heti lääkäriin.
Perusrokotukset – Tarkista ainakin nämä ennen matkaa
Ennen matkalle lähtöä varmista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa. Näihin kuuluvat muun muassa:
- Jäykkäkouristus ja kurkkumätä (dT)
- Polio
- Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MPR)
Tuhkarokkorokotteen tehostaminen voi olla tarpeen, jos olet syntynyt ennen vuotta 1970. Jäykkäkouristusrokotuksen tehoste annetaan aikuisiässä 65-vuotiaaksi saakka 20 vuoden välein ja tämän jälkeen 10 vuoden välein.
Esimerkkejä matkakohteista ja rokotuksista
- Eurooppa: Pääsääntöisesti riittää perusrokotusten voimassaolo. Joissain maissa, kuten Keski-Euroopassa, voi suositella puutiaisaivotulehduksen (TBE) rokotusta, jos vietät paljon aikaa luonnossa. Muista siis, että punkkeja on myös muulla kuin Suomessa.
- Aasia: Japanin aivotulehdus, lavantauti ja hepatiitti A ovat yleisiä suosituksia, erityisesti Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa.
- Afrikka: Keltakuumerokotus on monissa maissa pakollinen ja todistetta saatetaan vaatia. Lavantauti, hepatiitit ja meningokokkirokotus voivat olla tarpeen.
- Etelä-Amerikka: Keltakuume ja hepatiitti A ovat usein suositeltuja. Jos vietät aikaa luonnossa, harkitse myös rabies-rokotusta.
- Oseania: Perusrokotukset riittävät suurimmassa osassa matkakohteita, mutta malaria-alueilla on tärkeää käyttää malarianestolääkitystä.
Käytännön vinkit rokotuksiin
- Suunnittele ajoissa: Jotkut rokotukset vaativat useamman annoksen tai tietyn ajan ennen matkalle lähtöä. Varaa aika terveysasemalle vähintään 6–8 viikkoa ennen matkaa.
- Kysy asiantuntijalta: Yksityiskohtaiset rokotussuositukset riippuvat matkakohteesta, matkan kestosta ja omasta terveydentilastasi. Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai erikoistuneeseen matkailulääkäriin.
- Huolehdi asiakirjoista: Säilytä rokotustodistukset, erityisesti keltakuumerokotustodistus, sillä sitä saatetaan kysyä maahantulon yhteydessä, myös maata pitkin maata vaihtaessa.
Matkailijan terveysturvallisuus ensin
Rokotukset ovat vain yksi osa terveysturvallisuutta matkalla. Hyvä käsihygienia, hyttyskarkotteiden käyttö ja turvalliset ruokailutottumukset täydentävät suojaasi. Kun rokotukset ovat kunnossa, voit matkustaa huolettomammin ja nauttia uusista seikkailuistasi. Jos oireita ilmaantuu, usein kannattaa mennä lääkäriin ennemmin kuin myöhemmin. Muista myös pitää matkavakuutus aina voimassa. Vakuutuksista voi lukea lisää täällä.